NRK Meny
Normal

Tid med foreldre gir bedre helse

Mer kontakt med foreldre kan gi færre psykiske plager. Og halvparten av norske tenåringer ønsker faktisk at de hadde mer tid med foreldrene sine.

Mor og datter
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Selv om mange tenåringer synes det er flaut å bli sett sammen med foreldrene, vil de ha mer tid med dem. Det viser en ny rapport fra Folkehelseinstituttet.

- Ungdommene ønsker ikke nødvendigvis å gjøre så mye sammen med foreldrene. De ønsker at foreldrene skal være hjemme, sier divisjonsdirektør Arne Holte ved Folkehelseinstituttet.

Rapporten bygger på to store undersøkelser om ungdomsskoleelever og foreldrene deres.

Bedre psykisk helse

Når barna er små, er det vanlig at en av foreldrene går ned i stillingsprosent for å være hjemme med barna. Når de kommer i tenårene, er foreldrene mer fraværende. Det kan være lett å tenke at tenåringene klarer seg selv.

Fire ungdommer ved Sandbekken ungdomsskole i Rælingen har flere meninger om hva som er fint ting med foreldrene.

- Jeg synes det er fint å prate med mamma når jeg kjører bil, sier Vegard Fiskaa Isebakke (15).

- Jeg liker å se film med foreldrene, sier Malin Moseng Karlsen (15).

Keyvan Fard liker å prate med pappaen om fotball. Han husker også godt da familien måtte vente tre timer på flyplassen i Amsterdam.
-Vi fant noen gode stoler. Pappa kjøpte burgere, så satt vi og pratet. Jeg glemmer ikke den opplevelsen, smiler Keyvan.

Råd til foreldre med tenåringsbarn

Ole Rikard Haavet er forsker og spesialist i allmennmedisin. Han har doktorgrad om ungdom i risikosonen, og forsker på ungdoms helse. Her er hans råd til foreldrene:

  • Gode krangler hører med i tenårene. Som voksen må du tåle urimeligheter uten å returnere dem.
  • Det er naturlig at ungdommer tester med å avvise den voksne. Ikke avvis tilbake.
  • Bry deg om hva ungdommen gjør. Tenåringene må få utvikle frihet utenfor hjemmet, men de voksne må følge med.
  • Lytt, diskutér og hjelp med veiledning. Støtte fra voksne forebygger depresjoner langt inn i 20-årene.
  • Bry deg om andres ungdommer. Undersøkelser viser at ungdom med god helse har minst én voksen som stiller opp.
  • Legg vekt på ungdommens meninger. Hvis han/hun vil være ute til 03 i stedet for 01, hør på begrunnelsen, ta det med i vurderingen, men sett klare grenser.

Har du gode råd? Del dem nedenfor!

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.