Hopp til innhold

Ti tips til vakre roser

Roser er ingen enkel blomst å lykkes med. Men her er rådene som hjelper deg til å få drømmeroser i hagen.

Rose

For å få så fine hageroser som dette, må du blant annet gjødsle, plassere rosen på riktig sted, beskjære rett og vanne nok.

Foto: Maria Elsness / NRK

Akkurat nå i juli er rosene på topp i hagen.

– Roser hører høysommeren til, men generelt er ikke roser for dem som vil ha en lettstelt hage. Roser som gruppe er mer krevende enn andre, og vi kan ofte oppleve sykdom og skadedyrangrep. Men problemet kan begrenses om vi etterspør særlig sterke og gode sorter i hagesenteret, og følger noen «leveregler», sier Marianne Utengen, gartner i Hageselskapet, til NRK.no.

Blomstenes dronning kan gjøre en sliten hage til et vakkert paradis. Her er ti ting du bør vite om roser:

1. Mange typer

Roser
Foto: Maria Elsness / NRK

Roser finnes i flere hovedvarianter – blant annet buskroser, stilkroser, klatreroser og markdekkende roser.

– De behandles ulikt i forhold til beskjæring. Buskroser er generelt enklere å få til, og tåler mer. Det finnes mange ulike herdigheter. Og en lun krok i hagen kan være egnet for roser, selv om man bor langt nord eller høyt til fjells, sier Mette Stensholt Schau, programleder i hageprogrammet Grønn glede.

2. Kan blomstre hele sommeren

Rosa roser
Foto: Maria Elsness / NRK

En rose kan være remonterende eller engangsblomstrende. Som navnet tilsier er den engangsblomstrende i blomst bare en gang i året, mens den remonterende kan holde det gående til frosten kommer.

– Det kan være lurt å sjekke før du kjøper. Men mange gamle sorter som er populære, har ikke den remonterende egenskapen – og kan likevel være den rette for deg, mener programleder Stensholt Schau.

3. Sol og dyp jord

Rosebed
Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Roser vil ha mye sol og næringsrik, dyp jord med jevn vanntilgang.

– Plant for eksempel aldri roser helt ved husveggen, det er en klassisk feil. Der, gjerne også under takskjegg som gjør det enda tørrere, slipper ikke regnet til og plantene mistrives, sier gartner Marianne Utengen.

Sol gir rikest blomstring, selv om noen av de engangsblomstrende rosene vil greie seg med litt mindre sol også.

– Roser skal plantes dypt – grav et hull på ca. 50 cm. Podestedet (du ser en kul på stammen der rosen er podet på en grunnstamme), skal minst 10 cm under jorden. Med andre ord de må stå et sted der det er dyp nok jord, forteller Grønn glede-programlederen.

Roser liker god, porøs jord med mye kompost i. Bruk kompostjord i plantehullet. Vann godt før du fyller hullet helt opp med jord, tråkk jorda godt til og vann på nytt fra toppen når du planter dem.

4. Pass på i potter

Roser i potte
Foto: Maria Elsness / NRK

Roser i potter er greit, men spør etter roser som ikke blir for store.

– Plant i STORE potter, og bruk god jord og kugjødselkompost. Vær nøye med vanning og overgjødsling hele sommeren. Fjern avblomstrede blomster om ikke rosen har særlig vakre nyper, blomsterblad søpler i bedet og griser til bladverket, mener gartner Utengen.

Roser i potte vil mest sannsynlig ikke klare seg over vinteren, hvis de står ute.

– Men hvorfor ikke glede deg over rosene i potte en sommer og plante dem ut i bakken når høsten kommer? foreslår gartner Tommy Tønsberg.

Eller du kan ta potterosene inn i en kjeller eller et veksthus om vinteren, så øker sjansene for at de overlever.

5. Slik bør du beskjære

Beskjære roser
Foto: Maria Elsness / NRK

Klipper du feil, kan rosene dø. Derfor bør du vite litt om beskjæring.

Buskroser klippes ned til om lag 15 cm hver vår, etter siste frostnatt eller når bjørka har museører.

Klatreroser kan du forynge ved å ta tilbake noen av de eldste grenene, og dermed få en frodigere plante helt fra bunnen av. Men det trenger du ikke gjøre hvert år. Også sideskudd som går i «feil» retning kan med fordel fjernes.

Bunndekkere lar du bare krype langs bakken.

Stilkrosene beskjæres om våren, men kan gjerne stå med litt lengre stilker – for eksempel 20 til 25 cm.

6. Plant helst tidlig

Plante roser
Foto: Maria Elsness / NRK

Roser kan i teorien plantes hele sesongen, så lengde de er pottedyrkede.

– Men det er ofte lurt å plante tidlig på sommeren, så plantene får rotet seg godt før vinteren kommer – for å sikre god overvintring, råder gartner Tommy Tønsberg.

7. Gode naboer

Roser og klematis
Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Når du planter klatrerose, er et lurt og pent tips å putte ned blomsten klematis sammen med rosen i hullet.

– Klematis skal også plantes dypt. Da får du en flott kombinasjon på veggen. Rundt roser er det klassisk med lavendel. Salvie kan være like fint og mye mer herdig, er programleder Mettes tips.

8. Vær raus med gjødsel

Roser og gjødsel
Foto: Maria Elsness / NRK

Roser er storspisende planter, og vil ha en del gjødsel.

– Du kan med fordel blande i kompostert kugjødsel når du planter rosene, sier Tommy Tønsberg.

Rosene klarer seg bedre hvis de får gjødsel vår og sommer, da er de mindre utsatt for sykdom og blir sterkere.

– Roser blomstrer til frosten tar dem. Men ikke gi dem gjødsel på høsten. Nye skudd er mer utsatt for frost enn gamle, så om høsten vil man ikke ha så mye vekst, råder Grønn gledes Mette.

Programlederen har oppskrift på helt gratis gjødselvann:

Fyll en bøtte med brennesle. Fyll på med vann til det er fullt. Legg på et lokk. La stå i en til to uker. Når vannet er sort som cola er det klart. Blandes ut i vann i vannkanne i forholdet 1:10. Supert gjødselvann for alle slags planter, også roser.

9. Dette tar knekken på bladlusa

Ingredienser mot bladlus
Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Har du roser, bør du tåle bladlus.

– Når det er varmt og rosene er i god vekst, vil bladlusa komme, punktum. Klem lusa flat, eller spyl dem vekk med hageslangen. Eller du kan sette opp fuglekasser – fugler spiser lus, sier gartner Marianne.

Men programleder Mette i Grønn glede har også en miljøvennlig oppskrift på et effektivt middel mot bladlus. Hjelpen finner du i kjøkkenskapet ditt:

10 l vann
2 dl grønnsåpe
3 dl rapsolje
1 ss bakepulver
2 dråper oppvaskmiddel

Hell blandingen på en spruteflaske og dusj på. La det virke til neste dag, og gjenta.

Følg med, og gjenta til lusene er borte.

10. Kast bladene i søpla

Tørr rose
Foto: Maria Elsness / NRK

Om høsten bør du fjerne alle blader rundt rosene, og kaste det i restavfallet – ikke i komposten.

– Mange av skadesykdommene på roser er ulike sopper som overvintrer i gammelt bladverk. Dersom bladene blir liggende på bakken rundt plantene vil sykdommen spres tilbake neste sesong, avslutter Marianne Utengen i Hageselskapet.

(Kilder: Mette Stensholt Schau, programleder Grønn glede, Marianne Utengen, gartner i Hageselskapet, Tommy Tønsberg, gartner i Garden Living.)

  • Se Grønn glede om stell av roser:
Stell av roser, og spesielt klatreroser, står på menyen hos Grønn glede i dag. Mette og Tom er tilbake i Thor Heyerdahls barndomshjem i Larvik.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)