NRK Meny
Normal

Tett i nesa

Han har vært hos legen uten å finne noe galt. Likevel plages han av vondt i hodet og tett nese. Hva kan det være?

 

nese
Foto: NRK

 

Spørsmål

Hei. Min mann på 45 år sliter med vondt i hodet og en følelse av å være tett i nesa. Han har vært hos legen, men de finner ingenting galt. Hodet er bra, nesa og bihulene er åpne, men likevel plages han daglig av dette. 

Det høres iblant ut som om han er forkjøla. Det kommer plutselig og han blir både lei, sliten og trett av dette. Han har nesten alltid vondt i hodet og det er slitsomt for både ham og meg.

Han skyller med saltvann gjennom nesa hver dag. Det merkelige er at når vi er i Syden merker han aldri noe. Har du noen ideér om hva det kan være? På forhånd takk for svar. 

 

Jørgen svarer

Hei. Jeg vet ikke hvordan han er undersøkt eller om han har vært hos spesialist i øre-nese-hals. Jeg vil først foreslå følgende:

– Sjekk av blodtrykket.
– CT-scanning av bihuler og bakre nese. 
– Utelukke polypper i bakre neserom.
– Allergiprøver, både blod- og prikktester på helårsallergener. 
– Prøve allergimedisiner eller cortison nesespary.
– Sjekke om han oppholder seg i rom med muggsopp eller lignende. 

Som du ser er det mye man bør gjøre i slike tilfeller. At han er bedre når han er på reise gjør at jeg kan mistenker lokale forhold. Det kan være allergier eller overømfintlighetsreaksjoner på svevestøv, kulde, fuktighet, ting han jobber med og lignende.
 
Dere får gå gjennom forslagene mine og eventuelt ta det opp med fastlegen hans for å prøve å kommme videre.

Lykke til!

Hilsen
Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedisin

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.