Normal

Tester vaksine på gravide

120 gravide kvinner deltar i et forskningsprosjekt om svineinfluensa i USA.

Gravid
Foto: © Leah-Anne Thompson

Vaksiner og medisiner blir sjelden testet på gravide. Men ettersom gravide har vist seg å være i risikogruppen for svineinfluensa, mener amerikanske forskere at vaksinen må testes ut.

Les også: Snart startar vaksineringa

Et eksperiment blir nå gjennomført av Duke University School of Medicine i USA for å se hva slags bivirkninger vaksinen eventuelt kan gi gravide.

Tester vaksine
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video: Tester svineinfluensavaksine på gravide.

- Jeg synes det er en mye større risiko å ta sjansen på å bli smittet enn å ta denne vaksinen nå, sier en av deltakerne, Brianne Buchanan.

Gravide først i kø

Gravide kvinner utgjør en prosent av USAs befolkning, og statistikk fra CDC (Centers for Disease Control and Prevention) viser at denne gruppen utgjør fem prosent av influensadødsfallene. Det er også større fare for at gravide blir sykere og havner på sykehus enn andre grupper.

Fagfolk i EU har understreket at gravide kvinner, helsearbeidere og kronisk syke mennesker bør vaksineres mot svineinfluensaen først.

Les: - Gravide og helsearbeidere må vaksineres først

- Beskytter barnet

Amerikanske leger har uttalt at vaksinen er den eneste beskyttelsen nyfødte kan få mot svineinfluensaviruset.

Mange gravide har vært skeptiske til å ta vaksinen, men Anne Drapkin Lyerly ved Duke University hevder at det skal være nærmest risikofritt.

- Dette vet vi etter å ha gitt gravide vanlig influensavaksine i mange år, sier hun.

Amerikanske fagfolk har spådd at svineinfluensaen kan kreve mellom 30.000 og 90.000 menneskeliv i USA i løpet av den neste influensasesongen. I verste fall kan annenhver amerikaner bli smittet av H1N1-viruset.

Les også: Spår eksplosiv influensa-økning

Les også: Seks av ti vil ikke ha vaksine

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.