Hopp til innhold

Billig desinfeksjonsmiddel kom best ut i test

I en ny og omfattende test av hånddesinfeksjon fant Forbrukerrådet at den beste ikke trenger å være den dyreste. Flere av produktene fjerner nesten alle bakterier, men bruker du skum kan det være du bruker for lite.

Antibac

(ILLUSTRASJON): Ni av ti desinfiserende produkter som nylig ble testet av Forbrukerrådet tok knekken på mellom 90 og 99 prosent av bakteriene de ble utsatt for.

Foto: Maria Elsness/NRK

Produktansvarlig Jogrim Aabakken i Forbrukerrådet

Jogrim Aabakken i Forbrukerrådet er overrasket over at skum-produkter til desinfeksjon ikke klarte å ta knekken på mer enn ti prosent av bakteriene.

Foto: Kjell Håkon Larsen/Forbrukerrådet

Å ha en flaske med bakteriedrepere i veska kan være lurt for håndhygienen. En ny og omfattende test gjort av Forbrukerrådet viser at flere slike produkter holder det de lover om å fjerne opptil 99 prosent av bakteriene. Testansvarlig og produktansvarlig i Forbrukerrådet, Jogrim Aabakken, har selv vært skeptisk til denne påstanden.

– Flere av produktene vi testet tok faktisk knekken på hele 99,99 prosent av den enorme bakteriemengden vi utsatte dem for. Også den rimeligste varianten fungerte imponerende godt, sier Aabakken til NRK.no.

Tolv produkter gjennomgikk to svært tøffe tester, en håndtest og en fingertest, utviklet av Forbrukerrådet i samarbeid med Thelma Inneklima & Arbeidsmiljø. I begge disse ble produktene utsatt for millioner av E. Coli-bakterier.

Mer enn bruksanvisningen tilsier

Fellesnevneren for testen er at alle taperne er skumprodukter. Aabakken forteller at Antibac nå har bestemt seg for å innføre syv pump som minstegrense ved bruk av skum til desinfisering. Andre har til nå operert med ett til to pump.

– Jeg ble selvfølgelig overrasket over at alle skumproduktene fungerte så dårlig, uavhengig om de er basert på alkohol eller andre virkestoffer. Vår test viser sannsynligvis at man også for skumproduktenes vedkommende må bruke 3 milliliter væske. Da blir to pump, som tilsvarer rundt 0,8 milliliter, altfor lite, sier han.

(Saken fortsetter etter bildet)

Test av hånddesinfeksjon

Disse produktene, med unntak av nummer tre øverst fra venstre ble testet.

Foto: Jogrim Aabakken, Forbrukerrådet

Ingen av de tre skum-produktene som ble testet klarte å ta knekken på mer enn rundt ti prosent av bakteriene de fikk i oppdrag å bekjempe.

Testlederen antar at skumproduktene ville gjort det langt bedre om de hadde vært testet med 3 milliliter væske i stedet for 3 milliliter skum. Men for å oppnå en så stor mengde, må man altså trykke syv ganger på pumpen.

– Kjempeflotte alternativer

Produktene som kom best ut av testen er Antibac: Desinfeksjonssprit, Antibac Pharma: Desinfeksjonsgel, The Body Shop: Absinthe Purifying Hand Gel og Biltema: Antibacterial Gel. Men det er først- og sistnevnte som troner aller øverst.

– Biltemas produkt er mye billigere enn de andre. Samtidig fikk det ikke så perfekte resultater som de tre andre vinnerne. Den flytende varianten til Antibac er også svært billigst i bruk, så hvis en ikke er så veldig redd for søl så er det åpenbart det smarteste produktet, sier Aabakken, og legger til:

–Jo tynnere middelet er, jo bedre kommer det til under negler og krinkler og kroker, sier Aabakken.

  • Les mer om vinnerne i faktaboksen til høyre

(Saken fortsetter etter bildet)

Vinnere av Forbrukerrådets test av hånddesinfeksjon

Disse fire kom best ut av Forbrukerrådets test.

Foto: Jogrim Aabakken, Forbrukerrådet/montasje

Skal du få bort synlig skitt er det oftest lurt å ty til rent vann og såpe. Men det er imidlertid viktig å merke seg at Folkehelseinstituttet anbefaler dobbelt så lang påføringstid med såpe og vann som med desinfeksjonsmidler. Det tilsvarer et minutt.

– I utgangspunktet vil jeg anbefale at man med tilgang til såpe og rent vann bruker det. Men har man ikke tilgang til dette er hånddesinfeksjonsprodukter åpenbart kjempeflotte alternativer, sier Aabakken.

– Villedende for forbrukerne

I forbindelse med testen har Forbrukerrådet publisert produsentenes etiketter. Spesielt produsenten av Dettol Hand Sanitizer Gel, Reckitt Benckiser er skeptisk til testen, og mener den er villedende for forbrukerne.

«Vi er dessverre nødt til å være skeptiske til testen Forbrukerrådet har utført. Man har ikke fulgt EN 1500-standarden, idet man har valgt ikke å bruke den spesifiserte referansen og man har kun testet på en person i stedet for 12 personer som standarden foreskriver. EN 1500 gir bestått/ikke bestått i forhold til referansen og man har valgt å rangere produktene med bakgrunn i testen. Med så mange endringer i forhold til standarden, så kan man ikke hevde, at man har testet på en standardisert måte uten at dette er villedende for forbrukeren. Vi finner dette uakseptabelt og oppfordrer til at testen, som vil være villedende for forbrukerne, ikke publiseres», skriver Ina Andreasen, Nordic Regulatory Affairs & External Relations Manager i Reckitt Benckiser Nordic AS i en kommentar til Forbrukerrådet.

Aabakken mener derimot at testen er ekstra grundig.

– I utgangspunktet finnes det en internasjonal testmetode som tester gel og flytende produkter. Denne omfatter ikke skum, og er avhengig av mekanisk påvirkning ved at hendene vaskes med midlene. Vi var opptatte av å gjøre dette på en ny måte, og synes denne testen er ekstra grundig, sier han.

Testen består av to forskjellige metoder som er gjennomført tre ganger. Testlederen forteller at de i tillegg bevisst har brukt samme testperson for å få minst mulig risiko for at enkeltperson kan påvirke resultatene.

– Vi har derfor stor tiltro til testen, men ønsker å være svært ryddige, og har derfor sluppet til de av produsentene som har ønsket å kommentere testen. Det har tre av dem har benyttet anledningen til, sier Aabakken.

Som følge av testresultatene har Boots apotek valgt å trekke sitt produkt, Anti Viral Hand Foam, fra hyllene.

«Etter at vi ble kjent med Forbrukerrådets testresultat, har vi bestemt oss for å trekke produktet fra markedet. Vi vil undersøke og vurdere produktet nærmere», skriver Kari Sandberg, produktsjef sykepleieartikler i Boots Norge AS i en kommentar til Forbrukerrådet.

Viktig for forbrukeren

Blant funnene Forbrukerrådet gjorde var også mangel på eller feilmerking på produktene. Det har resultert i at flere av produsentene har sagt at de skal endre sine etiketter.

– Jeg tror at i ethvert produktområde man går grundig inn på et bredt utvalg av produkter, vil man dessverre finne mangelfull og feilaktig merking, sier Aabakken.

Han mener likevel at merking er viktig for forbrukeren, og synes det er positivt at halvparten av produsentene har opplyst at de vil forbedre merkingen av sine produkter.

– Merking er viktig for disse produktene som kan sies å ha en viss helseeffekt. Mange reiser til utlandet med slike produkter i veska, og tenker at de skal unngå mageinfeksjoner. Da er det viktig at produktene er merket slik at de blir brukt riktig, sier Aabakken.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)