NRK Meny

Test av videokameraer

Skal du kjøpe nytt videokamera? Da bør du ta en titt på denne testen først.

Panasonic NV-GS500EG-S

Artikkelen er flere år gammel.

 

Mange muligheter innen blant annet format og overføring til PC/TV gjør at brukeren må være litt mer en vanlig påpasselig når man står overfor kjøp eller utskiftning av videokamera.

LES MER OM FORMAT HER

Kameraene vi får kjøpt i dag nærmer seg de profesjonelle versjonene. De har blant annet flere finurlige tekniske løsninger eller tilbud innebygd i kameraet. De har også mulighet for valg mellom helt eller delvis manuell betjening eller automatisk opptak.

Opptak av lyd er som regel et svakt punkt hos konsumentkameraene. Fastmonterte mikrofoner er ofte retningsstyrte og tar i hovedsak opp lyd fra samme retning som kameralinsa til enhver tid peker, og ofte i begrenset omkrets. Kommer lyd og bilde fra hver sin vinkel, har du da et problem. En separat løs mikrofon som er koblet til en ekstern lydinngang på kameraet er da det som trengs. Utover dette er også trådløse mikrofoner en god løsning.

Før eventuell redigering, må du overføre opptakene til en PC. Det er derfor viktig å sørge for at din PC og kamera har samme mulighet for overføring.

Forbrukerrapportens test  av hele 47 modeller viser hvilke kameraer som kom best ut i de forskjellige klassene. Ingen fikk betegnelsen "meget bra", men flere fikk "bra" og nedenfor ser du hvilke.

Mini-DV

Her ble 21 modeller testet, og den som kom best ut var Panasonic NV-GS500EG-S. Det fikk betegnelsen "bra". Sist kom Samsung VP-D361 med betegnelsen "under middels".

DVD

Her ble 15 modeller testet, og den som kom best ut var Panasonic VDR-D300EG-S som fikk betegnelsen "bra". Nederst kom Samsung VP-DC163 med betegnelsen "under middels".

Minnekort

Her ble 4 modeller testet, og den som kom best ut var Panasonic SDR-S100 med betegnelsen "bra", og igjen var det Samsung som kom dårligst ut; Samsung VP-MM11 fikk betegnelsen "under middels".

Harddisk

I denne klassen ble det testet 7 modeller, og den som kom best ut var Sony DCR-SR100E med betegnelsen "bra". Dårligst ut kom JVC GZ-MG27E med betegnelsen "under middels".

Klikk her - Forbrukerrapportens test  - for å se alt om testen.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.