NRK Meny
Normal

Test av vaskepulver

Ingen av vaskemidlene får toppkarakter i ny test. Sjekk her hvilke som fjerner flekkene best på lave temperaturer.

Vaskepulver i testen

Disse vaskepulverne er testet

"Effektiv fra 30 grader", hevder produsentene av vaskepulver. Men stemmer det?

Forbrukerrådet har tatt dem på ordet, og testet om noen av de mest solgte vaskepulverne holder mål når vaskingen skjer på lave temperaturer.

Testen ble gjennomført med tre runder kulørt klesvask på både 30 og 40 grader. OMO kommer best ut, mens Ariel gjør det dårligst.

Vaskepulver

Reklamen har bare delvis rett når den påstår at vaskepulver er effektivt allerede ved 30 grader.

At det er penger å spare på lav vasketemperatur, hersker det liten tvil om.

Ifølge Forbrukerrådet kan du redusere strømforbruket under vask med så mye som 40 prosent hvis du senker maskinens temperatur fra 40 til 30 grader. Da kan du tjene noen hundrelapper årlig på strømregningen, hvis du vasker ofte.

Pulverne i denne testen fikk blant annet prøve seg på matfett og sminke, tomatsaus og blåbærflekker, sjokolade og blod.

Og det er fettet som utgjør den store forskjellen. Jo høyere temperatur i vaskemaskinen, jo bedre er evnen til fettfjerning.

Men for andre typer smuss kan en 30 graders vask gjøre susen med vanlig farget skittentøy.

Resultatene

Fire av fem vaskepulvere oppnår totalvurderingen "middels". Ariels pulver får karakteren "under middels" og kommer dårligst ut.

  • Testvinneren er OMO Color (totalsum 57 poeng av 100 mulige. Karakter: middels). Her er det særlig evnen til å fjerne flekker av sjokolade, gress og blod på 30 grader, såkalte enzymflekker, som slår positivt ut.
  • Neutral Color (52 poeng, middels) vasker brukbart på de fleste typer smuss, men sliter litt med fettflekker på 30 grader. Inneholder ikke parfyme, og er dermed godt egnet for allergikere.
  • Biotex Color (52 poeng, middels) har også litt problemer med flekkene på 30 grader, men gjør det over middels på de fleste typer flekker i 40-graders vask.
  • COOP Änglamark Color (51 poeng, middels) inneholder verken parfyme, fosfater eller hvitemidler. Pulveret er derfor skånsomt for både huden og miljøet. Men også dette pulveret sliter litt med flekkene på 30 grader.
  • Ariel Color (38 poeng, under middels) gjør ingen god jobb med 30 graders flekkfjerning. Også på 40 grader har Ariel problemer med å få bort fargede flekker. Ikke Svanemerket.

Se hele testen hos Forbrukerrådet her!

Like rent på 15 grader

En tilsvarende test av vaskepulver for hvitt tøy som Statens institutt for forbruksforskning gjorde i fjor, viste liten kvalitetsforskjell mellom vask på 30 og 40 grader. Valget av pulver betyr mer enn valget av temperatur.

Danske eksperter mener at skittentøy faktisk kan bli like rent i en 15 graders vask som på 40 grader. Men hvis bakteriene skal fjernes, må du vaske på minst 60 grader.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.