Hvilke ski du velger, er om de skal benyttes til trening i tempo, turer i sakte fart eller et sted midt i mellom.
Uansett hensikt, er det viktig at skiene har riktig lengde og vekt etter dine mål, for ikke å nevne smøring etter værforholdene.
Hvis ikke, kan turen blir et evig langt irritasjonsløp i form av kladder eller bakglatte ski.
I denne testen er det først og fremst lagt vekt på å teste smørbart mot smørefritt for den gjennomsnittlige turgåer.
Hver ski er testet i alle disipliner, både bortover, oppover- og nedoverbakke. Skienes egenskaper i form av gli, feste, brems, retningsstabilitet, støy, likhet i spenn og vekt, samt evner til å tåle gjentatte bøyinger er testet.
Videre er det ski i den rimelige klassen som er testet, med prislapp fra 1500 til 2000 kroner.
Smørbart eller smørefritt
Ettersom testen er foretatt under vanskelige forhold tilsvarende klisterføre i knall sol og våt snø, altså påskeværet på sitt aller beste, konkluderer testpanelet at smørefritt var best for den uerfarne, mens smørbart var best for den mer erfarne.
Smørbare ski oppnådde naturlig nok best score på gli, men krever et visst nivå på preparering i kritisk temperatur like over null grader. En perfekt smurt ski er bedre enn den beste smørefrie.
Lillan Schou i Skiforeningen bruker smørefritt både på fjellet og i marka, og er overrasket over hvor bra de er.
- For voksne som kjenner ski og værforhold, er smørefrie ski et ypperlig tillegg til smørbare, sier Schou til Forbrukerrapporten.
Smørefritt eller smørbart når grasestokken viser mellom –1 og +1 grad?
– Smørefritt. De er blitt en selvfølgelighet i påsken, som et supplement. Men smørefritt alene blir for lite. Det er ypperlig som et alternativ, men jeg kan ikke bare ha smørefritt, bemerker Schou.
Hun fraråder smørefrie ski til barn.
– Barn i læringsfasen, skal ikke ha smørefritt. Forholdene blir for glatte. Å satse kun på smørefritt, kan svekke læringseffekten hos de små, sier Schou.
Tester i samarbeid med Forbrukerrapporten