NRK Meny
Normal

Test av treningsspill

Høsten er tid for å plukke frem treningsutstyret igjen etter en ferie med mye god mat og drikke. Hvorfor ikke trene med en spillkonsoll? Her er en test av noen populære treningsspill.

Wii Fit Plus

Wii Fit Plus er blant de beste treningsspillene for tv.

Foto: Mark Lennihan / Ap/Scanpix

Overfylte treningssentre med sprekinger i tights og store kroppsbyggere kan gi alle og enhver komplekser.

Men frykt ei, det finnes nemlig et godt utvalg treningsspill til de tre store konsollene på markedet i dag. Noen av dem har vært i salg en god stund, men de får stadig nye utfordrere.

5 poeng: Wii Fit Plus

Wii Fit Plus

Verdig veteran: Wii Fit Plus

Det første du gjør i dette spillet er å stille deg opp på Wii Balance Board. Brettet vil deretter måle vekten og balansen din, og gi deg en Wii fit alder ut fra dette. Desto mer du veier og mer ubalansert du er, desto mer økes denne alderen.

Målet er å komme ned på din egen alder. Du får muligheten til å utføre en rekke øvelser med en trener, eller spille ulike minigames hvor du kan danse, balansere, rocke med rockering, bokse osv.

Øvelsene deles opp og endres etter hvilken type trening du ønsker. Spillet tilbyr balanseøvelser, styrke, kardio, aerobics og yoga. Alle resultater og treningsdata, samt en kalloriteller, lagres slik at det er lett å følge sin egen progresjon og se resultatene på oversiktlige grafer.

Spillet lar deg til og med sammenligne kaloriene du har brent med et matprogram som viser kaloriinnhold i flere vanlige typer retter.

Verdien på resultatene fra denne treningen varierer ut fra øvelsene og hvordan du går inn for å utføre dem. Jeg kjenner jeg blir mer bevisst på holdningen min, balansen og kroppen ved hjelp av balansebrettet, men jeg kjenner liten effekt på minigames der jeg flakser med armene eller slår rytmiske slag i luften.

Aerobic og styrkeøvelsene får derimot kroppen i gang. Svetten kommer og jeg kjenner stølheten melde sin ankomst dagene derpå.

Om du er uerfaren kan du starte ved å la Wii Fit Plus legge opp øvelser for spesielle områder på kroppen. Er du mer erfaren kan du lage ditt eget program fra bunnen av.

Konklusjon: Wii Fit Plus er et spill som har innlemmet mange gode øvelser i ulike typer treningsformer, i tillegg til morsomme minigames for dem som ikke liker å føle at de trener.

 • Vurdering (1 - 6): 5 poeng
 • PLUSS: Mange øvelser med demonstrasjoner. Variasjon. Oversiktlige resultater.
 • MINUS: Barnslig layout på minigames. Lite inspirerende musikk.
 • Utvikler / utgiver: Nintendo
 • Plattform: Wii

LES OGSÅ:

4 poeng: My fitness coach club
My fitness coach club

Alternativ til Move: My fitness coach club

Dette spillet skiller seg naturlig ut i bunken fordi det ikke finnes mange treningsspill til PS3 og Move riktig ennå.

Spillet har hovedfokus på kardio, kjernestyrke, fleksibilitet, balanse samt nedre og øvre kroppsdeler.

I begynnelsen av spillet setter du deg ulike mål for hva du ønsker å oppnå med treningen din. Ut fra dette lages en treningsprofil hvor du får ulike poeng etter utførte øvelser i varierte typer og på ulike nivåer.

Programmet setter sammen øvelser for at du lettere skal nå dine mål. Du velger selv hvilke treningsprogrammer du ønsker å utføre og på hvilken tid, siden det ikke er hver dag man har tid til en intensiv times kardiotrening.

Oversiktlige treningsgrafer hvor du kan følge din egen fremgang, er et stort pluss. Spillet er også meget enkelt å navigere i for å finne de øvelsene eller programmene du ønsker.

En smule overivrig og til tider masete coach er flink med oppmuntring under settene, Men jeg kjenner også at jeg får flashbacks til damen som ledet eldretrimmen på fjernsynet for mange år siden.

Konklusjon: Riktignok er dette et godt alternativ til PS3 Move nettopp fordi det får deg opp av sofaen og i tillegg kan få deg i litt bedre form enn du kanskje var, om du legger godviljen til.

Men det finnes mange gode konkurrenter på andre konsoller som slår dette spillet på intensitet og valgmuligheter i øvelser og design.

 • Vurdering (1 - 6): 4 poeng
 • PLUSS: God variasjon på mål. Poeng. Oppdeling av øvelser.
 • MINUS: Kjedelig design og musikk. PS Move kan føles upresis og overfladisk.
 • Utvikler / utgiver: Ubisoft
 • Plattform: PS3 Move, Wii

LES OGSÅ:

3 poeng: Your Shape Fitness Evolved

Your Shape Fitness Evolved

Holder ikke ord: Your Shape Fitness Evolved

Utviklerne av Your Shape Fitness Evolved er ikke snaue i utsagnet om at dette spillet skal forvandle kroppen din til det du alltid har ønsket deg. Og de gjør sitt aller ytterste for å leve opp til dette.

Spillet lar deg velge mellom egne treningsprogrammer, trene med en personlig trener, ta kurs eller spille underholdende minigames sammen med andre.

Kinect gir deg frihet til å trene uten kontroller, og benytter sin avanserte teknologi til å måle resultatene du skaper. Den viser om du har deler som ikke er i balanse eller om du utfører en øvelse riktig.

Resultatene føres oversiktlig og kan deles med venner. Etterhvert som resultatene bedres, øker nivået på treningen.

Det finnes også en del nedlastbart innhold til dette spillet, så i tillegg til de allerede mange øvelsene kan du laste ned mange fler. Det gir deg en utrolig valgfrihet og perfeksjonering av treningsprogrammet ditt.

Spillets dårlige sider er menyen som det tar alt for lang tid å gå igjennom. Slikt fungerer dårlig når du er midt i en økt men ønsker å bytte øvelse.

I tillegg kan gjenkjennelsen av kroppen din være noe upresis, noe som påvirker kvaliteten på spillopplevelsen. Om dette er fordi spillet var ett av de første i denne sjangeren til Kinect er mulig, ettersom det har bedret seg i senere spill.

Konklusjon: Spillet leverer ikke hva det lover, men har absolutt potensiale til å gjøre nettopp dette i eventuelle oppfølgere.

Øvelsene er gode og mange, og gjør absolutt det de skal for kroppen. Men det er ikke nok til å veie opp for feilene og manglene.

 • Vurdering (1 - 6): 3 poeng
 • PLUSS: Mange øvelser. Stor valgfrihet. Futuristisk design.
 • MINUS: Treg meny. Upresis bevegelsessensor. Dårlig feedback.
 • Utvikler / utgiver: Ubisoft
 • Plattform: X360 Kinect

Les flere anmeldelser av treningsspill hos Lyd & Bilde


TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.