Hopp til innhold

Test av tre nye LED-skjermer

Prisene varierer mye mellom de tre nye tv-ene i denne testen. Men alle leverer gode bilder.

Tv-skjermer

Tre nye LED LCD-skjermer er i handelen. Én er enkel og rimelig med helt grei kvalitet, mens de to andre er velutstyrte smart-tv-er som gir flotte bilder.

Panasonic TX-L55WT50

Terningkast 5 FBI
Panasonic TX-L55WT50

Panasonics toppmodell TX-L55WT50

Foto: Produsenten

For deg som er vant til plasmaskjermer, men nå vil prøve noe nytt, er Panasonics toppmodell blant LED-tv-er et godt alternativ med feiende flott bildekvalitet.

WT50 er Panasonics desidert beste LED-tv, og kan skilte med flott design, solid byggekvalitet og ikke minst, en bildekvalitet som får tennene til å løpe i vann!

Utstyrslisten står det også respekt av. I tillegg til de vanlige inngangene har denne smart-tv-en innebygd Viera Connect, Panasonics egen web tv-portal med smarte tjenester som i dette tilfellet går ekstra raskt takket være en ekstra kraftig innebygd prosessor av typen Dual Core.

Den er også klar for 3D, og kommer med Panasonics nye superlette aktive 3D-briller med Bluetooth-teknologi.

Brukervennlighet

I motsetning til den koreanske konkurrenten, kan ikke Panasonic-skjermen styres med stemmen eller hendene. Derimot kan den fjernstyres via smartmobiler med deres Viera Remote-applikasjon til iPhone.

I tillegg har Panasonic finpusset sitt allerede enkle, oversiktlige og velfungerende menysystem. Menyene har fått en liten ansiktsløftning, og det merkes at tv-en reagerer veldig raskt på kommandoer når man trykker seg rundt med fjernkontrollen.

Bildekvalitet

Panasonics plasmaer er kjent for sin meget nyanserte og naturlige fargegjengivelse. Dette er en kjent fordel med plasmateknikken, som har bedre mulighet til å kontrollere fargeintensiteten enn en typisk LED-skjerm.

Likevel må det innrømmes at Panasonic har kommet et godt stykke på vei mot plasmareferansen med 55WT50.

Vi setter på Fast and the Furious 5, en fartsfylt actionfilm med høy glamourfaktor, prangende biler og solbrune skuespillere. En slik typisk Hollywood-film kan se forferdelig kunstig ut hvis skjermen legger til mer farger enn det allerede er.

På den annen side ser den skikkelig heftig ut på et oppsett som fungerer, og det gjør det virkelig i dette tilfellet: Bildet fra 55WT50 skiller seg markant fra mange av konkurrentene på markedet, ved at den ser påfallende behagelig og naturlig ut.

55WT50 har stålkontroll på fargene, og gjengir filmens mange fartsfylte scener med imponerende skarpe detaljer, uten å overdrive noe sted. Dette er en karakter vi kjenner igjen fra plasmaseriene til Panasonic, og det kan virke som bildeingeniørene har siktet seg inn på det samme idealet her også.

Panasonics bevegelseskompensering må også sies å fungere bra på denne skjermen. Selv når Vin Diesel og The Rock braker sammen i det som kanskje er filmhistoriens mest testosteronfylte slagsmål, beholder den bra fokus på bildet, uten ujevnheter.

Konklusjon

Panasonics toppmodell blant LED-skjermer er definitivt en av de bedre LED-skjermene på markedet akkurat nå. Det den mangler av fancy kontrollmuligheter tar den lett igjen gjennom overbevisende bildekvalitet og byggekvalitet.

Du betaler imidlertid en ganske høy pris for denne LED-toppmodellen, og en av de argeste konkurrentene er faktisk Panasonic selv: til denne prisen kan du nemlig også kjøpe plasma-toppmodellen 55VT50.

  • 55" 3D LED LCD, 1920 x 1080
  • 4 HDMI, 2 USB
  • MPEG/RiksTV mottaker
  • Smart Viera internettportal
  • Pris: 23.000 kroner
  • PLUSS: Meget bra fargegjengivelse og kontrast. Sylskarpt og detaljert bilde. Glatte bevegelser
  • MINUS: Noe strølys i kantene. Mangler THX modus
  • Les full test av Panasonic TX-L55WT50 på Lyd & Bilde

Philips 46PFL7007

Terningkast 5 FBI
Philips 46PFL7007

Prisgunstig smart-tv: Philips 46PFL7007

Foto: Produsenten

Philips' nye mellomvekter er en fornuftig priset tv med lekker design, flott bildekvalitet og mange av de rette finessene om bord.

Philips slipper som vanlig sine nye modeller sent på året, og kan dermed dra nytte av nyvinninger som konkurrentene må vente med til neste år med å innføre.

Philips 7000-modell er nemlig meget velutstyrt til å være en tv i mellomprissjiktet, ved å kunne skilte med ekstra glatt 480 Hz bildebehandling og en kraftig Dual Core prosessor som gjør smart-funksjonene betraktelig raskere.

Her får du dessuten 4 HDMI-innganger, innebygd trådløst internett og 3D, alt i en meget lekker, designorientert innpakning. Philips-skjermen har en slank ramme rundt bildepanelet med hvit bakplate, og en sokkel som tillater skjult kabelføring. Tilsynelatende er det ingen dårlig pakke Philips byr på til 13.000 kroner.

Brukervennlighet

Tv-en kommer med en smart, tosidig fjernkontroll med de vanlige knappene på den ene siden og et kompakt minitastatur på den andre. Slik blir det enklere å taste inn søkeord, passord og lignende når man befinner seg på internett.

I tillegg til fjernkontrollene kan du også laste ned Philips sin egen Remote-app til iPhone, som også lar deg dele bildeinnhold på tv-skjermen. Men det er et savn å kunne styre musepekeren bedre med fjernkontrollen.

Bildekvalitet

Philips-skjermen kan skilte med et imponerende bra svartnivå. I de mørke nattscenene i Fast and the Furious 5 er bildet virkelig bekmørkt, samtidig som skjermen har en god detaljgjengivelse i grått.

Fargegjengivelsen er meget nyansert og fin, spesielt når man velger Philips sitt film-modus som gir ganske nøytrale farger. 46PFL7007 kan ikke vise til de samme briljante fargene som Panasonics toppmodell 55WT50, men til å være en tv i mellomprisklassen må den sies å greie seg svært bra – faktisk hakket hvassere enn vår favoritt i denne prisklassen, Samsung ES6805.

46PFL7007 kommer også med Philips sitt karakteristiske Ambilight omgivelseslys på baksiden. Ambilight-lyset matcher fargene på skjermen og gjengir disse på veggen bak, for gi en mer involverende bildeopplevelse.

Dette er fortsatt noe Philips er alene om, og er en artig finesse som fungerer bra på enkelte typer tv-innhold, spesielt musikkvideoer og naturprogrammer hvor fargene er ganske statiske. Den er også praktisk når man ser tv i et mørkt rom.

Godt 3D-bilde

46PFL7007 bruker aktiv 3D-teknikk med batteridrevne, lukkerbaserte 3D-briller, og det følger med ett enkelt brillepar i esken. Skjermen gir en god 3D-opplevelse, mye takket være den kraftige lysstyrken som gir god dynamikk og dybdeeffekt.

Selv om de aktive 3D-brillene reduserer lysmengden en god del, oppleves den som tilstrekkelig i de fleste situasjoner. Man bør likevel dempe belysningen for å unngå synlig flimmer fra lukkermekanismen i brillene.

Konklusjon

Philips 46PFL7007 er en velutstyrt smart-tv som byr på flott bildekvalitet og mange interessante (så vel som mindre interessante) smartfunksjoner.

Philips har et behov for å oppdatere smartportalen sin med flere aktuelle tjenester, men fungerer meget raskt med de smartfunksjonene som finnes.

  • 46" 3D LED LCD, 1920 x 1080
  • 4 HDMI, 3 USB
  • RiksTV/MPEG4 mottaker
  • Philips Smart tv portal
  • Ambilight Spectra 2 omgivelseslys
  • Pris: 13.000 kroner
  • PLUSS: Meget bra fargegjengivelse. Glatte bevegelser
  • MINUS: Begrenset antall smart-tjenester
  • Les full test av Philips 46PFL7007 på Lyd & Bilde

Sony 40EX653

Terningkast 4 FBI
Sony 40EX653

Mye bilde for pengene: Sony 40EX653

Foto: Produsenten

For snaue 6000 kroner leverer Sonys budsjett 40-tommer klart godkjent bildekvalitet, men lyden er tynn.

Sony har alltid hatt for vane å levere gode tv-er i budsjettklassen, som gjerne er ribbet for overflødig ekstrautstyr, men leverer flott bildekvalitet til prisen.

Den nye budsjettserien EX653 er likevel mindre "ribbet" enn man skulle forvente: Faktisk så har denne modellen en del utstyr som bare for et år tilbake var forbeholdt de dyrere modellene, deriblant innebygd Wi-Fi og smart-tjenester. Derimot må du greie deg uten støtte for 3D.

Brukervennlighet

Brukermessig er Sony-skjermen en ganske enkel affære. Menyene er de samme Playstation-inspirerte menyene som Sony har benyttet i en årrekke, men de kunne gjerne organisert de ulike innstillingene på en bedre måte.

Det er forskjellige menyer og forskjellige måter å nå dem på via fjernkontrollen. Fjernkontrollen kunne gjerne hatt flere hurtigtaster som tok oss rett til den menyen vi ønsker oss.

Bildekvalitet

De som kjøper en tv i denne prisklassen bryr seg sannsynligvis mest om bildekvaliteten, og det får man i godt monn fra 40EX650. LED-panelet skjemmes riktignok av en litt blank skjermoverflate som reflekterer/speiler omgivelsene en hel del, men så lenge du har litt kontroll over belysningen i rommet, leverer Sony-skjermen lyssterke bilder med klart godkjent svartnivå.

Kontrasten er ikke like knallsterk som man finner på dyrere LED-skjermer, men fungerer tilfredsstillende i praksis.

Fargegjengivelsen er også god, fremfor alt når man velger Sonys kinoinnstilling, som har de mest nøytrale fargene. Her fremstår skjermen klart mer naturlig enn konkurrenter fra Samsung, som har en tendens til å kline til med litt overdrevne farger.

Sony-skjermen taper seg imidlertid litt når det kommer til bevegelser. Bildebehandlingen er standard 50 Hz, uten interpolering eller bevegelseskompensasjon av noe slag, og dermed kan bildet oppleves litt "rykkete" til tider.

40EX653 lider i tillegg av en kraftig begrenset betraktningsvinkel. Man skal ikke bevege seg mye opp, ned eller til siden før bildet blir blast og fargene vaskes ut. Derfor lønner det seg å benytte den innebygde tiltfunksjonen om du setter tv-en på et lavt bord.

Konklusjon

Vil du ha en enkel, billig skjerm med grei bildekvalitet er det vanskelig å tråkke feil med Sony 40EX653.

Hvis du er blant dem som stiller litt høyere krav, vil vi likevel anbefale å kikke nærmere på storebroren 40EX753, som har både 3D og litt glattere bildebehandling til en snau tusenlapp ekstra.

  • 40" LED LCD, 1920 x 1080
  • 4 HDMI, 2 USB
  • Trådløs internett/Wi-Fi
  • Pris: 6000 kroner
  • PLUSS: God kontrast. Fin fargegjengivelse
  • MINUS: Dårlig betraktningsvinkel. Mangler bildeutjevning
  • Les full test av Sony 40EX653 på Lyd & Bilde

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)