Hopp til innhold

– Overrasket over hvilken tomatsuppe som vant

TEST AV TOMATSUPPER: Er posesuppe like næringsrikt som den som lages av ferske tomater? Vi har laboratorietestet tre ulike tomatsupper for å finne ut hvilken type som er sunnest.

Tomatsuppe

Hvilken tomatsuppe er sunnest? Vi har sammenlignet posesuppe med to hjemmelagde varianter.

Foto: Kim Jansson / NRK

Matforskningsinstituttet Nofima har på oppdrag fra NRK Forbrukerinspektørene kokt og analysert tre ulike tomatsupper for å finne ut hvilke som er sunnest.

Testen har tatt for seg en populær posesuppe, samt to hjemmelagde supper, hvorav én er laget med hermetiske tomater og én er laget med ferske tomater. Her er resultatene:

SUNNEST: Hjemmelaget tomatsuppe med hermetiske tomater

Best i test. Inneholder dobbelt så mye av antioksidanten lykopen som suppen kokt med ferske tomater, og halvparten så mye salt som posesuppen.

Boksemat
Foto: Kim Jansson / NRK

NEST BESTE ALTERNATIV: Hjemmelaget tomatsuppe med ferske tomater

Inneholder mest vitaminer, minst salt og mest protein. Det høye proteininnholdet skyldes at det er brukt kyllingkraft i suppen.

Tomater
Foto: Kim Jansson / NRK

SISTEPLASS: Posesuppen

Klarer seg overraskende bra, men kommer likevel dårligst ut i denne testen. Minst tomatinnhold, minst vitaminer og mest salt. Selv om posesuppen inneholder langt mindre tomat enn suppen kokt med ferske tomater, er innholdet av lykopen høyere.

Suppepose
Foto: Kim Jansson / NRK

Overrasket over resultatet

Sveinung Grimsby, seniorrådgiver og prosjektleder på Nofima

Sveinung Grimsby, seniorrådgiver og prosjektleder i Nofima er overrasket over at tomatsuppen kokt på ferske tomater ikke gjorde det bedre i testen.

Foto: Nofima

– Suppen fra pulver er ikke så dårlig som man kanskje kunne tenke seg, sier seniorrådgiver Sveinung Grimsby i Nofima.

Han legger til at posesuppen inneholder mindre tomat enn de hjemmelagde.

– Men hvis vi korrigerer for mengden tomat så ser vi at viktige helsekomponenter blir tatt vare på i posesuppen. Man trenger ikke å ha dårlig samvittighet for å servere tomatsuppe fra pose, sier han.

– Er dere overrasket over testresultatene?

– Vi hadde trodd at suppen kokt på ferske tomater skulle gjøre det bedre i testen. Hadde vi brukt en annen tomatsort ville resultatet blitt annerledes, sier Grimsby.

TABELL TOMATSUPPETEST

Pr. 100 g

FERSK TOMATSUPPE

HERMETISK TOMATSUPPE

TORO TOMATSUPPE

VITAMIN C

4,97 mg

4,82 mg

2,49 mg

VITAMIN A
B-caroten

1,4 mg

0,7 mg

0,8 mg

LYCOPEN

2,7 mg

5,3 mg

3,3 m

SALT

0,26 g

0,44 g

1,02 g

FIBER

0,93 g

0,68 g

0,7 g

FETT

2,3 g

1,8 g

2,1 g

RÅPROTEIN

4,10 g

1,1 g

0,9 g

Tomatsuppetest

FBIs programleder Marit Evertsen Grimstad og Sveinung Grimsby fra Nofima klargjør suppene for testing.

Foto: Lucian Muntean / NRK

Lykopen er godt for kroppen

Det var det høye lykopeninnholdet som gjorde at suppen med de hermetiske tomatene kom best ut.

Antioksidanten lykopen gir tomaten den røde fargen. dessuten blir lykopen forbundet med en rekke positive helseeffekter for oss mennesker, som at det kan være kolesterolsenkende og kreftforebyggende.

– I den «ferske» suppen ble det brukt store klasetomater. Med en annen tomatsort, som for eksempel «piccolo-tomater» kunne resultatet blitt helt annerledes, forteller Grimsby.

Lykopeninnholdet i tomater varierer veldig, men generelt inneholder gule tomater minst og små og røde tomater mest (se diagram).

2884352
Foto: Lucian Muntean / NRK

Sunne industritomater

Tomater som brukes i industrien har ofte høyt lykopeninnhold. Både i hermetiske tomater, i tomatpulver og i tomatpuré foretrekkes det å bruke tomater med sterk rødfarge, noe som ofte gir høye lykopenverdier i industritomatene. I tillegg foredles ofte tomatene når de er på sitt beste.

Hvis pulversuppen hadde inneholdt like mye tomat som de andre suppene ville den ha vært på høyde med den hermetiske i lykopeninnhold.

– Hadde man korrigert for tomatinnhold ville posesuppen kommet minst like bra ut på lykopeninnhold som den hermetiske, sier Grimsby.

Færre tomater i posesuppen

Linn Anne Bjelland Brunborg, PhD, Fagsjef ernæring og helse Orkla Foods Norge

Linn Anne Bjelland Brunborg jobber som fagsjef i ernæring og helse hos Orkla Foods Norge. Hun forteller at de kontinuerlig jobber med å redusere saltet i sine produkter.

Foto: Toro/ Orkla food

Mens de hjemmelagde suppene inneholdt 800 gram hermetiske tomater, og 800 gram ferske tomater, så står det på posesuppen at den inneholder 25 prosent tomat.

Vi spurte Toro hvor mange tomater det tilsvarer.

– Det kommer litt an på hvor store tomatene er, men mellom fem og åtte tomater, eller 350 gram tomat. Det er begrenset hvor mye tomatpulver vi kan ha i en pose. Dette handler om å gi forbrukeren den gode tomatsmaken som de forventer i en tomatsuppe fra oss, sier Linn Anne Bjelland Brunborg, fagsjef i ernæring hos Toro.

Dobbelt så mye salt

– På saltinnhold kommer posesuppen overraskende dårlig ut. Den inneholdt over dobbelt så mye salt som de andre suppene. Ut fra et folkehelseperspektiv er det uheldig, sier Grimsby.

Toros fagsjef sier at selskapet har som mål å redusere saltnivået i mange av sine produkter.

– Helsemyndighetene definerer høyt, middels og lavt saltnivå. Tomatsuppen vår ligger i den nedre skalaen av middels. Vi jobber videre med å redusere saltmengden i tomatsuppen. Vi må imidlertid ta det i små steg, slik at det ikke skal merkes på smaken, sier Bjelland Brunborg.

Hun forklarer at i løpet av de siste 30 årene har saltet i mange Toro-produkter blitt redusert med opptil 50 prosent.

– Vi spiser mye ferdigmat i Norge. Det er derfor viktig at vi tar ansvar og reduserer saltet. Dette er et komplekst arbeid som vi har lagt ned nye jobb og energi i, og det er viktig for oss å få vist dette for forbruker, sier Brunborg Bjelland.

Fett

I denne testen fikk alle suppene tilsatt en fløteskvett.

Toros Tomatsuppes basisoppskrift er uten melk eller fløte, men det står at man kan tilsette 1 desiliter melk eller fløte for at suppen skal bli mildere. Vi tilsatte 0,5 dl fløte i alle suppene. Uten fløteskvetten ville tomatsuppen fra Toro hatt minst fett.

Mest fett var det i suppen kokt med ferske tomater og kyllingkraft. Fettet som brukes i Toro-suppen er rapsolje.

Mest C-vitaminer i hjemmelagd

De hjemmelagde suppene inneholdt nesten dobbelt så mye C-vitamin som posesuppen.

– At de ferske suppene inneholdt mest C-vitamin er ikke så overraskende. C-vitamin er et vannløselig vitamin som lett forsvinner, sier Grimsby.

Ulike tomater

Det var mest vitaminer i suppen kokt mer ferske tomater

Foto: Lucian Muntean / NRK

Toro sier på sin side at pulversupper ofte kan være mer næringsrike enn de ferske alternativene.

– Undersøkelser viser at tapet ikke er større ved tørking enn ved andre konserveringsformer som frysing og hermetisering. Hovednæringsstoffene og vitaminer blir i veldig stor grad beholdt. Noen næringsstoffer kan til og med bli oppkonsentrert, slik at tomatpulveret kan bli mer næringsrikt enn tomatene du har hjemme på kjøkkenbenken din, sier Bjelland Brunborg.

A-vitamin og protein

Det var desidert mest betakaroten i den ferske suppen. Betakaroten omdannes til A-vitamin i kroppen. Den ferske suppen inneholdt over dobbel så mye betakaroten som de to andre suppene.

– Vi hadde ikke ventet at det skulle være så stor forskjell i A-vitamininnhold. At den ferske inneholdt mest A-vitamin kan skyldes at tomatene er utsatt for mindre prosessering, sier Grimsby.

Suppen med ferske tomater inneholdt også langt mer protein enn de andre suppene. Dette skyldes at den er kokt med kyllingkraft.

Orkester av plantekjemikalier

Are Brean

Are Brean, overlege og nevrolog på Rikshospitalet, mener at ferske råvarer er sunnere enn mat i pulverform.

Foto: Einar Nilsen

Selv om målingene våre viser at mange viktige helsekomponenter blir tatt vare på i posesuppen, så er ikke alle enige i at tørket mat i pulverform kan måle seg med mat laget av ferske råvarer.

– Det er ikke overraskende at enkelte, målbare helsekomponenter blir bevart i posesuppen. Men en suppe kokt med ferske råvarer vil gi oss tusenvis av plantekjemikalier som ikke kan gjenskapes i pulver- eller pilleform, mener overlege og nevrolog Are Brean på Rikshospitalet.

Disse plantekjemikaliene er for komplekse til at vi klarer å kartlegge eller måle de på en enkel måte i et laboratorium, forteller Brean.

– Det er orkesteret av disse stoffene som gir de gunstige helseeffektene. Det er sannsynligvis derfor store befolkningsstudier viser gode helseeffekter av et kosthold rikt på frukt og grønt, mens det aldri er vist noen gode helseeffekter av å spise vitamin- og antioksidanttilskudd i pille- eller pulverform, sier Brean.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)