Test av små videokameraer

Nå som stadig flere av oss filmer og legger ut klippene på nettet, har det oppstått stor etterspørsel etter små, billige videokameraer. Vi tester den nyeste generasjonen som filmer i HD.

Kodak Zi8 (t.v.) og Creative Vado HD

Både Kodak Zi8 (t.v.) og Creative Vado HD gjør det skarpt i denne testen.

Foto: Ron Harris / Scanpix/AP

For to år siden eksploderte antall videoklipp på nettet da det billige lommevideokameraet The Flip ble lansert i USA. Nå sies det at dette er det mest solgte videokameraet.

Plutselig kunne alle tape et videokamera på hjelmen og lage actionvideoer uten at det var katastrofe om kameraet ble ødelagt. Vi har alle sett klipp av folk som gjør dristige stunt i skibakken, skatere som utfører halsbrekkende triks og andre actionfylte sekvenser.

Men det er også noe man alltid kan ha i lommen eller vesken og ta frem når det skjer noe interessant.

De fleste av disse videokameraene kan også ta stillbilder, og fra andre siden nærmer stillbildekameraene seg ettersom de stadig oftere kan filme videosnutter.

Mange av de nyeste modellene filmer til og med i HD. Spørsmålet er om den ene typen kan erstatte den andre?

Vi tester derfor fire videokameraer og tre billige kameraer. Kriteriet er at de skal være små, filme i minst 720p og at de skal være så billige som mulig.

SE OGSÅ DISSE TESTENE:
Musikkmobiler
Nett-bordradioer

Digitale fotorammer

Creative Vado HD

Creative Vado HD

YouTube-kongen: Creative Vado HD

Med bra bildekvalitet for en rimelig slant og meget enkel opplasting til YouTube, er Vado vanskelig å slå.

Vado HD er like enkel i bruk som den første versjonen. Det er bare å trykke på en knapp for å starte og stoppe innspillingen. Med en praktisk utfellbar USB-plugg, kobles den til datamaskinen der man enkelt kan klippe ned videosnuttene og laste dem opp på YouTube.

Det innebygde minnet holder i to timer med full oppløsning, og holder like lenge som det utbyttbare batteriet. Bildekvaliteten er blant de bedre til tross for at det er det billigste kameraet.

PLUSS: Enkelt i bruk, utbyttbart batteri, billig.
MINUS: Ikke kompatibelt med Mac.

 • Veil. pris: 1300 kroner.
 • Samlet vurdering: 5 poeng av 6 mulige.
 • BESTE KJØP!

JVC GC-FM1 Picsio

JVC GC-FM1 Picsio

En glitrende skuffelse: JVC GC-FM1 Picsio

Imponerende spesifikasjoner er én ting, men kameraet er vanskelig å bruke og sluttresultatet blir middelmådig.

Skal man tro på det som står på esken, er dette et luksuriøst videokamera som filmer i full HD med bildestabilisering. I virkeligheten føles det plastaktig og har irriterende knapper.

Den horisontale oppløsningen er lavere enn standard 1080p, og stabiliseringen merket vi ikke mye til. Bildekvaliteten er middelmådig med mye støy. Det finnes få innstillings- og redigeringsmuligheter, men det er i det minste enkelt å laste filmene opp på YouTube.

PLUSS: iTunes-eksport, HDMI-utgang.
MINUS: Støyete bilde, ikke standard 1080p, kronglete håndtering.

 • Pris: 2000 kroner.
 • Samlet vurdering: 3 poeng.


Kodak Zi8

Kodak Zi8

Testens beste: Kodak Zi8

Tidligere modeller har hatt sine svakheter, men nå har Kodak prikket inn riktig. Zi8 er både enkelt i bruk og holder høy kvalitet.

Skal man bruke kameraet mye og vil filme i høy oppløsning, er Kodak Zi8 verdt pengene. Bildestabiliseringen fungerer ok, det har inngang for ekstern mikrofon og det er lett å bruke. Programvaren er ok til hverdagsbruk, og det er enkelt å laste opp filmklippene til flere ulike nettsteder.

Ok, dette er fortsatt ikke en erstatning for et ordentlig videokamera, men det beste lommevideokameraet akkurat nå.

PLUSS: Mikrofoninngang, ekstern lader, bildestabilisering.
MINUS: Hakkete zoom, upraktisk utløser.

 • Pris: 1800 kroner.
 • Samlet vurdering: 5 poeng.
 • BEST I TEST!

Samsung HMX-U10

Samsung HMX-U10

Fin, men fomlete: Samsung HMX-U10

Samsungs kamera har gode funksjoner og gir god bildekvalitet, men brukervennligheten drar ned vurderingen.

Bildekvaliteten er kanskje ikke fantastisk, men helt godkjent under gode forhold. Derimot er den ingen suksess innendørs, der man knapt ser hva man filmer. Det blir ikke bedre av de usle touchknappene som er en stadig kilde til irritasjon.

Redigeringsprogrammet er derimot bra, og det er enkelt å laste filmene opp på nettet. Separat lader gir plusspoeng, men minus blir det for mangelen på HDMI-utgang for å vise filmene på tv-en.

PLUSS: Bra programvare, mange finesser.
MINUS: Analog tv-utgang, dårlig innendørs.

 • Pris: 1600 kroner.
 • Samlet vurdering: 4 poeng.

Canon Ixus 110iS

Canon Ixus 110iS

Beste filmkamera: Canon Ixus 110iS

Blåser man i prisen og den manuelle jobben med å laste opp filmene, får man faktisk best bildekvalitet med Ixus.

Overraskende nok er videokvaliteten Ixus leverer meget bra. Den har fortsatt samme problem som lommevideokameraene, men ikke like uttalt. Fremfor alt er optikken bedre, noe som gjør at kameraet klarer problemet med lys når man filmer innendørs bedre enn de andre.

Ixus tar riktignok de beste filmene, men man får ingen hjelp om man vil laste dem opp på nettet. Dessuten er prislappen vel høy for at det skal kunne få noen utmerkelse.

PLUSS: Bra video, bra stillbilder.
MINUS: Prisen, ikke YouTube.

 • Pris: 3600 kroner.
 • Samlet vurdering: 5 poeng.


Casio Exilim EX-Z90

Casio Exilim EX-Z90

Bonuskamera: Casio Exilim EX-Z90

Det koster like mye som et lommevideokamera og filmer like bra, så man får så å si et stillbildekamera på kjøpet.

Casio gjør det faktisk vanskelig å velge mellom kameratypene. Exilim er jo like liten og billig som lommevideokameraene, og spiller inn video med omtrent samme kvalitet som de billigere. Og da får man jo faktisk et velbygd kamera som tar betydelig bedre stillbilder på kjøpet.

Men på den andre siden er ergonomien ikke like bra for filming, og vi har en følelse av at det ikke klarer harde forhold like bra. Det er heller ikke like enkelt å laste filmer opp på nettet som med de beste lommevideokameraene.

PLUSS: YouTube-kompatibelt, bra fotokvalitet, prisen.
MINUS: Mer kronglete enn lommevideokameraene.

 • Pris: 1600 kroner.
 • Samlet vurdering: 4 poeng.


Panasonic Lumix DMC-ZX1

Panasonic Lumix DMC-ZX1

Film med zoom: Panasonic Lumix DMC-ZX1

Dette store stillbildekameraet gir gode filmer, og den optiske zoomen gjør at det skiller seg ut fra mengden.

Panasonic har satset på filminnspilling i kameraene sine den siste tiden, men denne modellen er ikke et av høydepunktene. Man får riktignok bedre kvalitet på filmene enn på mange av lommevideokameraene, men så koster det også desto mer.

Det som virkelig gjør at det skiller seg ut fra mengden, er at det finnes en ordentlig optisk zoom – til forskjell fra de andres usle digitale zoom. Skal man laste filmene opp på nettet, må man imidlertid gjøre hele jobben manuelt.

PLUSS: Optisk zoom, bra stillbilder.
MINUS: Prisen, manuell opplasting.

 • Pris: 3200 kroner.
 • Samlet vurdering: 4 poeng.

Oppsummering

Vil du enkelt filme og laste opp på nettet, er lommevideokamera det beste valget. Men disse tar stillbilder i klasse med mobilkameraer.

JVC ser fancy ut, men kvaliteten er en illusjon og filmene blir ikke gode. Samsung har mange funksjoner og bra filmkvalitet, men har mangler når det kommer til brukervennligheten.

Kodak har derimot gjort det meste riktig, og blir derfor best i test. Betydelig billigere og enklere er Creative, som dermed kniper utmerkelsen beste kjøp.

Skal du først og fremst fotografere og bare filme av og til, bør du kjøpe et stillbildekamera. Disse kameraene gir deg derimot ingen enkel måte å laste filmene opp på nettet. Muligens med unntak av Casio som faktisk har programvare for dette.

Det koster dessuten ikke mer enn et lommevideokamera, tar betydelig bedre bilder og filmene blir ikke dårligere. Canon produserer faktisk de beste filmene av alle kameraene i testen. Men de koster også deretter, og man må gjøre hele jobben med å laste opp filmene manuelt.

Panasonic tar bra filmer under ideelle forhold, men imponerer ikke innendørs. Til den prislappen hadde vi forventet oss mer.
Se hele testen hos Lyd og Bilde her!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.