Hopp til innhold

Så mye salt er det i din favoritt

Vi har testet innholdet av salt i ti ulike flaskevann med kullsyre. Forskjellene er store. De med mest salt inneholder opptil 300 ganger mer enn dem med minst salt.

Mineralvann

Saltanalysene er utført av Niva, Norsk institutt for vannforskning, på oppdrag fra NRK Forbrukerinspektørene.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Vårt høye saltforbruk truer folkehelsa. Det du tror er helt rent, som vann, kan også være en kilde til salt.

Norsk institutt for vannforskning (Niva) har utført en saltanalyse av ti ulike flaskevann med kullsyre. Resultatene viser at det er store forskjeller på saltmengden i ulike typer mineralvann. På flere av flaskene står ikke saltmengden oppgitt på etiketten.

Niva har sett på den totale saltmengden i produktet, det vil si innholdet av både klorid, natrium, magnesium, sulfat, kalsium og kalium.

LES OGSÅ: Inneholder mer salt enn potetgull

Mest salt i Farris og Taffel

Mest salt var det i Farris og Grans Taffel Naturell.

– Du får i deg er cirka 300 ganger mer salt i form av natrium ved å drikke de som inneholder mest salt kontra de fem som inneholder minst salt, sier Tomas A. Blakseth, fagleder for uorganisk analyse ved Niva.

Farris og taffel naturell

MEST SALT: Farrisen vi analyserte inneholdt 457 mg natrium per liter og totalt 1,2 gram salt pr. liter. Taffel innholdet 474 mg natrium pr. liter og totalt 1 gram salt pr. liter.

Foto: Roy Kenneth Sydnes Jacobsen / NRK

Saltet i Farris er ikke tilsatt, men en naturlig del av kildevannet. Ifølge vår analyse utgjør det 1,2 gram salt per liter.

Grans Taffel er vann tilsatt salt og mineraler. Gransflasken vi analyserte inneholdt i overkant av 1 gram per liter. Til oss oppgir Grans Bryggeri at de tilsetter 1,3 gram per liter.

Tre i midten

Bris, Pellegrino og Ramlösa

I MIDTEN: Bris hadde et natriuminnhold på 239 mg per liter og et totalt saltinnhold på 0,6 gram per liter. Ramløsa inneholdt 206 mg natrium per liter og hadde et saltinnhold på 0,2 gram per liter. Pellegrino innholdt 34 mg natrium pr. liter og hadde et totalt saltinnhold på 0,4 gram per liter.

Foto: Roy Kenneth Sydnes Jacobsen / NRK

Bris og Ramløsa inneholder cirka halvparten så mye natrium som Farris og taffel, mens mineralvannet Pellegrino inneholder under en tiendedel av natriummengden som er i Farris.

– Pellegrino inneholder mye mer kalsium og magnesium enn Ramløsa. Dette er også salter som bidrar til saltinnhold. Fordelen med disse saltene er at vi ikke fra før av får i oss altfor mye av de, slik tilfellet er med natrium, sier Blakseth.

Minst salt

Flaskevann

MIST SALT: Olden, Isklar, Bonaqua, First Price vann med kullsyre og i sodastreamvannet hadde alle et saltinnhold tilnærmet null.

Foto: Roy Kenneth Sydnes Jacobsen / NRK

Minst salt er det i Olden, Isklar, Bonaqua, First Price vann med kullsyre og i sodastreamvannet.

– Disse fem inneholder omtrent ikke salt i det hele tatt. De er veldig like, og tilsvarer vanlig norsk springvann eller overflatevann, sier Blakseth i Niva.

Se hele tabellen her

Ernæringsprofessorens råd

Wenche Frølich

Wenche Frølich er ernæringsprofessor ved Universitetet i Stavanger og har lenge jobbet med å redusere saltforbruket i befolkningen.

Foto: Karina Kaupang Jørgesen / NRK

Vi fikk Wenche Frølich, professor i ernæring ved Universitetet i Stavanger, å vurderte mineralvannet på bakgrunn av saltanalysen.

– Hvis folk skal kjøpe seg flaskevann vil jeg anbefale å velge en av de fem som er så å si helt uten salt, sier Frølich.

Når det kommer til vannet med mest salt har Frølich følgende råd:

– Jeg ville unngått eller begrenset både Farris og Taffel siden de inneholder såpass mye salt. Selv om det kan virke som lite at man får i seg 0,5 gram per halvliter, så blir det mye når man får det i tillegg til alt det andre saltet. Dessuten er dette salt mange ikke er klar over at de får i seg, sier Frølich.

De som bør være forsiktige med saltholdig mineralvann er først og fremst dem med høyt blodtrykk eller nedsatt nyrefunksjon. Dessuten bør ikke barn under 7 år få for mye av disse mineralsaltene, påpeker Frølich.

– Drikk springvann, det er best, sier Frølich.

– Gir et smaksrikt vann

Administrereren direktør i Grans Bryggeri, Morten Gran, forteller at de tilsetter mineraler og salt for smakes skyld.

– Vårt vann er grundig testet i forhold til smak, slik at de som kjøper vann skal få et smaksrikt, friskt vann. Derfor inneholder vårt vann nøyaktig så mye salt som forbrukerne sier gir den aller beste smaken på vann med kullsyre, sier Gran.

Årsaken til at saltmengden ikke er oppgitt på etiketten er at drikkevannsforskriften og merkeforskriften ikke pålegger produsenten å gjøre det, forteller Gran.

– Hvis flere forbrukere ytrer ønske om at det skal deklareres saltinnhold, så kan vi selvsagt vurdere dette, sier Gran.

– Hva tenker dere om at saltet kan bidra negativt til helsa vår?

– Vi er ikke uenige i at høyt saltinntak over tid er negativt, men uttalelsen fra ernæringsprofessoren som advarer mot vårt produkt får stå for hennes regning. Vi velger å forholde oss til offisielle nivåer når det gjelder anbefalte daglige inntak av salt. De fleste med en viss kunnskap om ernæring vil nok hevde at Taffel og tilsvarende vannprodukter et sunt alternativ innen drikke. Saltinnholdet er nokså beskjedent, og det er først når en person drikker over fem liter Taffel per dag at grensene for hva som anbefales blir utfordret, sier Gran.

– Farris er sunt

Nicolay Bruusgaard

Farris inneholder langt mindre salt enn en rekke andre vanlige mat- og drikkevarer, sier Nicolay Bruusgaard, kommunikasjonssjef i Ringnes.

Foto: Ringnes

Vi drikker nesten 90 millioner liter vann på flaske årlig, ifølge tall fra Bryggeri- og Drikkevareforeningen. Farris og Bris utgjør alene 40 millioner liter.

Farris markedsfører seg som sunt, og har hatt en rekke reklamekampanjer med slagordet «Verdens fineste maskineri går best på naturlig mineralvann».

– Hvordan kan dere si at det er sunt når det inneholder såpass mye salt?

– Det er riktig at det er salt i Farris, men det betyr ikke at Farris ikke er sunt. Farris er rent vann rett fra naturen og inneholder masse mineraler som kroppen trenger. Kroppen trenger vann, og Farris er vann. Farris er et av de sunneste produktene som du kan nyte fra flaske, sier Nicolay Bruusgaard, kommunikasjonssjef i Ringnes.

– Ikke like bra for alle

Bruusgaard sier imidlertid at Farris ikke er like bra for alle.

– De med hjerte- og karsykdommer og høyt blodtrykk bør ta hensyn til at det er noe salt i Farris, på lik linje med at de bør ta hensyn til at det er salt i veldig mye annen mat og drikke, sier Bruusgaard.

Han legger til at saltinnholdet i en halvliter Farris tilsvarer cirka en tiendedel av grensen for anbefalt, daglige saltinntak.

Mindre salt, bedre helse

Nasjonalt råd for ernæring har utviklet en saltstrategi der målet er å halvere befolkningens saltinntak. De mener dette kan gi betydelige helsegevinster.

Helsedirektoratet skriver på sine nettsider at det er sammenheng mellom inntak av salt, blodtrykk og økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Høyt blodtrykk er en av de viktigste risikofaktorene for redusert folkehelse, og hjerte- og karsykdommer er den vanligste dødsårsaken i befolkningen.

– Bidrar negativt

Ernæringsprofessor Birger Svihus

Birger Svihus, ernæringsprofessor på Universitetet i Ås, råder folk til å drikke springvann.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

– Det er greit at folk kjøper vann, men da bør det ikke bidra negativt til helsa vår. Det gjør salt mineralvann, som Farris, sier Birger Svihus, ernæringsprofessor ved universitetet for miljø og biovitenskap på Ås.

Han mener problemet er at det salte mineralvannet kommer i tillegg til alt det andre saltet vi får i oss gjennom maten.

– Vi får i oss opp mot ti ganger salt enn det kroppen trenger. Da bidrar det ikke positivt at vi drikker vann med salt, sier Svihus.

Han presiserer at ikke alle former for salter er uhedig for helsen.

– Det er natrium og klor vi bør styre unna, altså det som vi kjenner som bordsalt. Kalsium, som kjemisk også kan betegnes som et salt, er bra for oss. Mineralvannet Pellegrino, som har et lavt natriumnivå og et høyt kalsiumnivå, er derfor et godt valg sammenlignet med mange andre mineralvann, sier ernæringsprofessoren.

Se hele tabellen her

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)