Test av musikkmobiler

Mobiltelefoner og digitale musikkspillere er oftere og oftere en og samme enhet. Hva er viktig å se etter, og ikke minst: hvilke er de beste?

Musikalsk nytelse
Foto: Colourbox

Musikkmobiler og fotomobiler er en kombinasjon som sjelden kommer samtidig. Stort sett må du enten velge om du vil ha en telefon som spesialiserer seg innen musikk, eller en med et kamera i toppklassen. Du må med andre ord bestemme deg for hva som er det viktigste, og velge deretter.

Vi har sett nærmere på noen av de aller nyeste musikkmobilene. Fordelen med disse er at selv om de ikke er spesialiserte fotomobiler, så er de fleste i stand til å ta mer enn gode nok bilder til normal bruk.

Hva er en musikkmobil?

Hva kjennetegner en dedikert musikkmobil? De aller fleste mobiltelefoner kan uten problemer spille musikk, men de dedikerte musikktelefonene har det lille ekstra du trenger.

Stort sett vil du se dette med en gang du slår på telefonen. Brukergrensesnittet er tilpasset en verden sentrert rundt musikk. Det skal være enkelt å håndtere avspilling og i mange tilfeller kjøp av musikk på denne typen telefoner.

Et annet sentralt element er hodetelefonene som følger med. Mange av de dedikerte musikktelefonene leveres nå med hodetelefoner som faktisk er ganske gode. Sony Ericsson Aino er et godt eksempel, mens Apples iPhone er et utmerket eksempel på det motsatte.

Dette viser at tilkoblingen er viktig. Å kunne benytte en helt standard 3,5 mm jackplugg kan være noe å legge vekt på i denne typen telefoner, slik at du kan skifte til et annet sett uten å måtte bekymre deg for om de vil passe eller ikke.

Lyd og hastighet

En annen viktig ting å huske på er datahastigheten som telefonen tilbyr. Skal du kjøpe musikk over nettet nytter det ikke med bare edge. For å laste ned et helt album uten å kjede seg fordervet i prosessen bør telefonen ha 3G som minimum. Aller helst bør den også støtte wi-fi og gjerne også HSPA eller turbo 3G, som mange kaller det.

Og for deg som vil ha stort utvalg uten nødvendigvis å eie musikken selv, er tjenester som Spotify eller Wimp noe å se etter når telefonen skal kjøpes.

Vi har sett på noen avanserte modeller som har kommet på markedet, samt noen gode hodetelefoner/øreplugger. Dette er de beste akkurat nå:

Sony Ericsson Aino

Sony Ericsson Aino

Sony Ericsson Aino

Siste skrik fra Sony Ericsson. Aino er i første rekke en mediemobil, ikke en rendyrket musikkmobil. Når den er sammenslått får den touch-funksjoner som stort sett er begrenset til mediedelen. Det fungerer utmerket.

En interessant funksjon er støtte for DLNa. I praksis betyr dette at den kan fanges opp av alle andre enheter som støtter samme system.

Aino kan også forholde seg til de samme enhetene. Musikksamlingen din på en enhet kan fanges opp ved at Aino automatisk søker etter andre medieservere. Dermed kan musikk som er tilknyttet pc-en din spilles av på mobiltelefonen. Ganske imponerende.

Musikkdelen av denne telefonen har vi sett tidligere blant annet i W995. Den har lydforbedringsteknologi som gir betydelig kvalitetsheving i forhold til mange andre telefoner. Den har også de vanlige funksjonene med blant annet visning av albumomslag og shake-kontroll for å kontrollere musikkavspillingen.

Riktignok har ikke Aino mulighet til å koble til hodetelefoner med 3,5 mm plugg. Det veies imidlertid opp ved at det hele er trådløst.

Aino har selvfølgelig også et kamera, med 8,1 megapiksler. Dessuten ansiktsgjenkjenning, innstilling av fokusområder og videoopptak med 30fps.

Kombinasjonen av taster og touch-funksjonalitet gjør at den fungerer meget godt i begge verdener, selv om du av og til blir litt irritert når touch ikke fungerer når du ønsker det. Som mediemobil fungerer den meget godt, og lyden er blant det beste vi har hørt i en telefon.

  • Veil. pris: 3600 kroner.
  • Samlet vurdering: 5 poeng av 6 mulige.

Apple iPhone 3GS

Apple Iphone 3GS

Apple iPhone 3GS

De fleste har vel fått med seg det meste om Apples iPhone, uansett modell. Vi skal her bare kommentere musikkdelen av telefonen.

Det er positivt at man kan bruke hodetelefoner med standard 3,5 mm plugg, men vil du ha god lyd så skift ut det settet som følger med. Du må imidlertid være klar over at mikrofonen også sitter på dette settet, og vil du snakke i telefonen må erstatningssettet også ha en slik.

Etter min mening har en av ulempene ved iPhone alltid vært at du er nødt til å gifte deg med iTunes. For mange er ikke dette et problem, men jeg skulle gjerne hatt frihet til å velge selv.

Bruken av musikkspilleren og samspillet med iTunes fungerer glimrende. Å bruke iPhone som musikkspiller er en sann fryd, enkelt og effektivt. Du kan sortere sanger etter alle fornuftige kriterier, og den har alle funksjoner som miksing og gjentakelse av sanger.

Kvalitetsmessig, hvis vi ser bort fra øreproppene, er det den samme som iPod touch. Lydkvaliteten er god, og med god fylde i det du blir presentert. Vi skulle gjerne sett at den hadde en egen equalizer-funksjon slik at du kan justere lydbildet selv. Likevel er dette blant de meget gode telefonene hva lyd angår, og betjeningsmessig er det ennå ingen som kommer i nærheten.

  • Pris: fra 7300 kroner.
  • Samlet vurdering: 5 poeng av 6 mulige.

LG BL40

LG BL40

LG BL40

Foto: LG Electronics

En lekkert utseende telefon med stor og lang skjerm som er kapasitiv, noe som gjør at det holder å berøre den, du trenger ikke å trykke på noe. Skjermen er også ekstremt god på fargesiden.

Brukergrensesnittet er LGs eget, og har både fordeler og ulemper. Det er enkelt og effektivt å bruke, men et lukket system som dette betyr at du er helt avhengig av LG. Du kan ikke installere annen programvare, for eksempel.

Øreproppene som følger med ligner ganske mye på Apple sine, men går lenger inn i øret og skjermer derfor bedre for støy utenfra. Det sitter også en mikrofon på ledningen for telefonsamtaler. Vi vil nok anbefale å bytte ut disse hvis du vil ha fullt utbytte av musikken din.

Kvaliteten er selvfølgelig avhengig av kvaliteten på musikken, men LG gjør sitt ytterste for å gi deg valuta for pengene. Det er god lyd i denne telefonen, men den kommer ikke helt opp på nivået til Aino og iPhone.

Film er en opplevelse. Formatet passer glimrende, skjermkvaliteten gir et ekstra boost, og det hele er egentlig en fantastisk opplevelse.

Brukergrensesnittet for musikk er brukbart, men Sony Ericsson gjør det langt bedre og iPhone er i en egen sfære.

Uten tvil den lekreste telefonen i denne artikkelen, men den har sine svakheter. Litt lite minne, og den går noe tregt hvis du fyller den med film. Også batterikapasiteten kunne med fordel vært langt bedre. Og den er dyr.

  • Pris: 5000 kroner.
  • Samlet vurdering: 4 poeng av 6 mulige.

Samsung I890 Omnia HD

Samsung I890 Omnia HD

Samsung I890 Omnia HD

Foto: Samsung

En mediemobil som i likhet med LG burde tiltrekke seg filmfantaster. I tillegg er den en meget god musikkspiller. Skjermen på denne telefonen er det beste vi noen gang har sett!

Dette er en stor OLED-skjerm som rett og slett gir fantastiske bilder. Fordelene med OLED er ikke bare skjermkvaliteten, men også at den bruker mindre strøm enn andre alternativer. Telefonen inneholder også en drøss med kontorapplikasjoner og er dermed også en profftelefon.

Skjermen er som sagt fenomenal. På musikkfronten er den også meget god. Brukergrensesnittet er enkelt og svært effektivt. Vi liker lydbildet i denne telefonen, selv om det kanskje mangler litt på bassiden.

Øreproppene som følger med er av rimelig god kvalitet. Aino er den eneste telefonen som disker opp med et bedre sett enn dette. Du klarer deg ganske lenge med dette settet, men er du kresen vil du nok sette pris på et bedre.

En ting som er litt uforståelig for oss, er at musikkspilleren stanser når du skal ta bilder. Da snakker vi full stans, og du må manuelt sette musikken på igjen. Det burde vært en "resume-funksjon" som satte musikken på igjen. Ikke forstår vi hvorfor musikken skal slås av for å ta bilder heller.

Kameraet er på 8 megapiksler med bildestabilisator. Den har GPS, 3,5 mm plugg for lyd og den støtter A2DP. Kort sagt en meget god telefon.

  • Pris: 5500 kroner.
  • Samlet vurdering: 5 poeng av 6 mulige.

LES OGSÅ DISSE TESTENE:
- Digitalkameraer.
- De siste Ipod'ene.

Det lille ekstra

Skal du skifte ut ørepluggene som følger med telefonen din med noe bedre, er det et hav å velge mellom. Et par av dem er det verdt å se nærmere på.

Husk at de må ha mikrofon hvis du vil bruke dem til telefonsamtaler også. Det å kunne snakke i telefonen er jo ganske sentralt.

Nokia BH-905

Nokia BH-905

Foto: Lyd og Bilde

Hodetelefoner med støyreduksjon kan være utrolig behagelige. Dette begynner å bli mer og mer vanlig på markedet. Det som ikke er like vanlig er at de også er trådløse. Nokia BH-905 er så vidt vi kan se ganske alene om dette så langt. Du skal være ganske nøden før du kjøper disse. De er nemlig store, og prismessig ligger de ikke langt under to tusen kroner. Dyre, men utrolig behagelige å ha på seg. Og med meget god lyd.

Apple In Ear

Apple In Ear

Foto: Apple

Apple har også et alternativ til sine heller elendige øreplugger som følger telefonen. In Ear går inn i øret og sitter ikke bare langt bedre enn de som følger telefonen, de låter også mye bedre. I og med at disse pluggene går inn i øret skjermer de også for mye av støyen som omgir deg.

Pluggene er ikke akkurat i verdensklasse, men ligger milevis fra de originale pluggene fra Apple både i lydkvalitet og brukeropplevelse. Veiledende pris 669 kroner.

Etymotic hf2

Etymotic hf2

Foto: Lyd og Bilde

Etymotic hf2 er også ørepropper, men disse har tatt enda et steg videre i forhold til Apples egen In Ear-løsning. Og de sitter virkelig som støpt. Førsteklasses lydkvalitet, og ikke minst er bassen langt bedre enn hos Apples egne løsninger.

Det følger med et godt utvalg av propper slik at du er sikker på at de passer nettopp ditt øre. Prisen er riktignok noe høyere enn på Apples propper, men er definitivt verd de ekstra kronene. Mikrofon med all funksjonalitet i forhold til Apple iPhone. 990 kroner.

Sony Ericsson HPM-88

Sony Ericsson HPM-88

Foto: Lyd & Bilde

Sony Ericsson lager en rekke varianter av propper og klokker til mobiltelefoner. HPM-88 har innebygget støyreduksjon som gir en meget god og stille tilværelse. Du kan nyte musikk og ikke minst foreta en samtale i støyende miljø uten at du blir plagsomt forstyrret.

HPM-88 har god passform og sitter meget godt i øret. Lyden er fyldig og god med et basstrykk som faktisk er overraskede bra. Dette er et sett som passer til de fleste telefoner, men du får et problem med iPhone. Du mister noen funksjoner hvis du prøver dem på den telefonen. Prisen er cirka 500 kroner.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)