NRK Meny
Normal

Test av mobiler med GPS

GPS er siste skrik for den som kjøper ny mobiltelefon. Med en slik tjeneste kan du enkelt finne fram i storbyjungelen. Sjekk her hvilken GPS-mobil som er best.

Mobiltelefon med GPS
Foto: NRK

Glem kartboka. Nå er det mobiltelefon som gjelder hvis du spaserer gatelangs og kjapt vil finne riktig vei til den anbefalte restauranten. Forlokkende nye tjenester skal gjøre livet enklere for turister og reisende.

Moderne mobiltelefoner kan gjøre så mye mer enn bare å formidle telefonsamtaler. Kamera, video, musikkspiller, radio, nettforbindelse og mobilt kontor er nærmest i ferd med å bli en selvfølge.

Nå mener ekspertene at også elektronisk navigasjon er kommet for å bli i de avanserte mobilene. Men holder de mål?

GPS er en forkortelse for Global Positioning System, et globalt satelittbasert posisjoneringssystem som tas i bruk på stadig flere områder.

LES OGSÅ: Test av GPS til bilen .

Håndholdte navigatorer til bilbruk er blitt svært populære de siste par åra. Nå kommer også mobiltelefonene for fullt, og dermed muligheter til enda mer variert bruksområder.

Store variasjoner

Bladet Lyd & Bilde har testet GPS-funksjonen i åtte av markedets mest interessante mobiltelefoner. Og funnet store variasjoner.

Noen av mobilene egner seg best i bilen, hastigheten varierer ganske mye, noen har turistguider og gratis kart. De dårligste mobiltelefonene er trege, lite presise og kronglete i bruk.

Modellen Touch Cruise fra HTC (kr. 4000) er testvinner, spesielt for dem som først og fremst skal bruke den i bil. I praksis har den samme kvalitet som en vanlig god navigator, med en bra pekeskjerm og utmerket programvare. Men til fotgjengerbruk er den ikke det beste valget.

Les mer om testvinneren og de andre her .

Nokia 6210 Navigator, som er billigere (kr. 2900), kåres som det beste kjøpet. Her får du gratis nedlasting av kart og utmerket, fotgjengervennlig stemmeveiledning. Testens taper er Sony Ericssons C702 (kr. 2900), som trekkes mest på grunn av svak presisjon og dårlig brukervennlighet på GPS'en.

Når de fungerer, åpner det seg altså spennende muligheter for et enklere turistliv med de nye GPS-tjenestene. Men det er fortsatt lov å spørre lokalbefolkningen om veien!

HTC Touch Cruice er testens vinner.
Foto: NRK

LES OGSÅ: Helt på jordet med GPS .

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.