Test av lydplanker til flatskjermen

Mange mener at lyd skal høres, ikke sees. Og hva er da bedre enn å få et komplett lydbilde fra én enkelt høyttaler? Her er en test av seks lydplanker.

Lydplanker

Både kvalitet og pris varierer ganske mye mellom lydplankene i denne testen.

Foto: Produsentene / montasje

Alle er enig i at surroundlyd er kult. Det tilfører filmopplevelsen en ny dimensjon. Men å fylle stua med høyttalere i alle hjørner står slett ikke øverst på ønskelista til den interiørbevisste, derfor avstår mange fra å skaffe seg surroundanlegg.

Aller helst skulle vi hatt lyd uten høyttalere i det hele tatt! Det går selvsagt ikke an. Men hva om du kan få et stort lydbilde fra bare én høyttaler? Det går nemlig an – med en lydplanke.

BEST I TEST: LG HLX56S

LG HLX56S

Full pakke: LG HLX56S

Foto: LG

Lydplanken fra LG har 3D Blu-ray innebygd, og låter dessuten supert.

LGs lydplanke er utstyrt med både trådløs subwoofer og innebygd Blu-ray-spiller. I motsetning til Philips sin, kan LG dessuten spille 3D Blu-ray.

Planken er lavere enn Philips sin, fordi drivverket er horisontalt. Dette gjør den enklere å plassere på benken uten at den dekker til tv-en.

Med to HDMI-innganger og utgang med lydretur kan det meste kobles til, og optisk inngang finnes i tillegg. Nettverksstrømming er mulig, og LG har sin videoportal via internett.

Lyd & Bilde er ikke begistret for nettverksfunksjonen. At den ikke støtter Apple Lossless er greit nok, men spilleren prøver å spille hver Lossless-fil fra mappa – så det blir mye venting og knoting. Positivt er det derimot at spilleren kommuniserer med Gracenote-musikkdatabasen og viser titler og coverbilde fra CD-er.

LG-planken overrasker på lydkvalitet. Spesielt mellomtonen er veldig bra, som gjør dialoger på film og vokaler på musikk fyldige og varme, samtidig som de står klart frem.

Subwooferen er ganske heftig, og tåler å økes i lydnivå om du ønsker mer standhaftige opplevelser. Den dynamiske kontrasten i mellomtonen kunne vært bedre, og det vakler litt når det blir meget intenst.

Men dette er mer enn godkjent, og alt i alt er dette testens mest komplette lydplanke – og et kupp til prisen.

BESTE KJØP: Arvani ErgoSound II

Arvani ErgoSound II

Kanonlyd på lavpris: Arvani ErgoSound II

Foto: Arvani

Arvani ErgoSound har fått en ekstra digitalinngang og kraftigere bass. En knallplanke er blitt enda bedre!

Prisen på Arvani ErgoSound II er en tusenlapp lavere enn hva forgjengeren kostet. Likevel har planken fått et par oppgraderinger, i form av en koaksial digitalinngang i tillegg til den optiske, og subwooferen er blitt enda litt kraftigere.

Den har derimot ikke fått HDMI-inngang, og støtter dermed ikke lydformatene Dolby TrueHD og DTS-HD MA. Det du må gjøre, er å koble Blu-ray-spilleren til tv-en med HDMI, og deretter ta tv-signalet inn i planken med en digital optisk eller koaksial kabel. Har ikke tv-en din dette, bruker du analog RCA, som vil gi noe dårligere lyd.

ErgoSound II låter stort og fyldig, med en imponerende tonestruktur. Subwooferen tåler bra med juling, og du kan justere den opp for å få mer trøkk på filmen, eller ned for å få bedre balanse i lydbildet, viktig for musikk. Uansett hvordan du liker det, får du lyden du vil ha.

Det er fin balanse i lyden, og dialogene på film er både fyldige og temmelig oppløst. Liksom-surround fungerer ganske bra, selv om det aldri blir helt omsluttende kringlyd.

Det er god kontroll på actionsekvenser, i det hele tatt har Lyd & Bilde ingenting stort å utsette her. Selv musikk i stereo låter bra.

I det hele tatt er denne lydplanken svært bra, og skammelig billig!

SPESIELT ANBEFALT: Yamaha YHT-S401

Yamaha YHT-S401

Kul bass fra liten tass: Yamaha YHT-S401

Foto: Yamaha

Yamahas lydplanke er den smaleste i testen, og med den fiffigste subwooferløsningen på markedet.

Lydplanken fra Yamaha måler bare 80 cm i bredden, og vil således kunne ta seg bra ut sammen med tv-er helt ned til 32 tommer. Høyden kan ved hjelp av føttene justeres fra cirka 8 til 10 cm, eller den kan veggmonteres.

Elektronikk og forsterkning er skilt ut fra selve planken, i en egen boks. Det spesielle er at subwooferen er plassert i den samme boksen. På denne måten slipper man å ha basshøyttaleren stående på gulvet, i stedet glir denne elegant inn i tv-benken.

Yamaha-planken er praktisk og enkel å bruke. Tegnruten er stor, slik at det er lett å se hva som skjer.

Vi lar oss begeistre av den fine fylden i dialogene og en god surroundfølelse på film. Subwooferen henger med på det meste. Litt blafring kan det bli, men da er det dype basseffekter det er snakk om. Musikk i stereo låter ok.

4 POENG: Panasonic SC-HTB520

Panasonic SC-HTB520

Slank design, fyldig lyd: Panasonic SC-HTB520

Foto: Panasonic

Panasonic-planken er meget slank og elegant, og kan for mange legges på tv-benken uten at den kommer i veien. Bra låter den også.

Panasonic SC-HTB520 er en meget slank lydplanke, som med sine 7,5 cm i høyden neppe vil komme i veien for tv-en, selv om den ligger på en benk. Veggfester følger også med. Fordi subwooferen er trådløs, kan den plasseres hvor som helst i rommet.

Lydkvaliteten er overraskende bra. Dialogene på film er klare og åpne, og tydelige selv ved lavt lydnivå. Planken har en moderat surroundeffekt, lydbildet kommer langt ut og nesten helt ut på sidene. Det føles aldri som det kommer bakfra, men det er greit.

Subwooferen gir en fyldig og ganske kraftig bass, og gjenskaper basseffektene fra filmsporet bra. Den er litt i seigeste laget, men akkurat ikke for treg.

Musikk i stereo låter greit, men litt endimensjonalt. Alt i alt en fin lydplanke, som låter fetere enn den ser ut, og som dessuten kan spille ganske høyt.

4 POENG: Philips HTS5131

Philips HTS5131

Har nesten alt: Philips HTS5131

Foto: Philips

Philips-planken inkluderer Blu-ray-avspilling for nesten ikke mer penger. Den er enkel å bruke og låter fint.

Philips sin planke kan strømme musikk fra nettverk, og den har innebygd Blu-ray-spiller. Drivverket er vertikalt for å gjøre planken lettere å montere på veggen med det inkluderte veggfestet.

HDMI-innganger finnes ikke, men om tv-en støtter lydretur (ARC), kan du koble spillkonsollen, PVR-en og annet snacks til tv-en og hente lyden ut gjennom plankens HDMI-utgang. Det er en tabbe at produktet ikke har 3D-støtte, selv til denne lave prisen.

Dessverre er ikke subwooferen trådløs. Ellers er planken enkel i bruk, med en oversiktlig skjermmeny.

Filmgjengivelsen preges av klare og åpne dialoger, og en evne til å spille ganske høyt med heftig bass. Lyden kan tendere mot det spisse. Mykest er lydinnstillingen "film", selv om lydplanken også da kan bli noe krass om det skjer mye på lydsporet.

Når det knuses i glass og smelles fra pistoler, er ikke Philips-planken like oppløst som den fra Arvani eller LG. Musikk i stereo må spilles i stereo, da det låter veldig rart i virtuell surround. Da blir også stereoperspektivet snevrere enn hos LG og Arvani.

2 POENG: Samsung HW-D570

Samsung HW-D570

Tynn planke med tynn lyd: Samsung HW-D570

Foto: Samsung

Samsung har hatt det for vane å imponere med sine gode lydanlegg. Derfor er det svært skuffende at denne planken ikke innfrir.

Lydplanken fra Samsung er i lekker aluminiumutførelse og tar seg meget bra ut i tv-stua. Den er lav nok til å ikke tildekke de fleste tv-er, og den er svært tynn med sine 4,5 cm.

To HDMI-innganger og en -utgang finnes. Utgangen på planken har lydretur (ARC), slik at du kan koble flere kilder til tv-en og få lyden gjennom planken. En praktisk, trådløs iPod-dokk følger med, slik at du slipper kabel mellom iPod og planken. Planken har optisk inn, men ikke koaksial.

Subwooferen låter ganske fyldig, og følger greit med. Det er selve lydplanken som er problemet.

Lyden er ganske ullen, og planken tåler ikke å spille høyt. Litt over vanlig tv-nivå, og det kan lett skurre i diskantområdet. Pianomusikk er det verste denne planken vet – da skurrer det over en lav sko! Verken på musikk eller film blir lyden maskulin.

Denne planken er for deg som har en Samsung-tv og ikke ønsker to fjernkontroller, og som ønsker litt bedre lyd enn hva tv-en leverer ved egen hjelp. Men ikke god nok til at den kan anbefales.

LES OGSÅ: Test av store 3D-tv-er

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.