NRK Meny
Normal

Test av joggesko

Er de gamle joggeskoene slitt? Vurderer du å investere i noen nye og bedre joggesko? Da kan det lønne seg å ta en titt her.

jogging
Foto: Galina Barskaya

 

 

- Når du kjøper joggesko er det viktig at du på forhånd har tenkt igjennom hvilke skadeproblemer du har og hvilke type sko du er utskikk etter, sier divisjonsleder Tor Fauske i Löplabbet.

Fauske poengterer at flere får belastningsskade av å bruke feil type joggsko, og spesielt nybegynnere som ikke er vant med å løpe er svært utsatt for skader.

Hvilke skader kan man få av å velge feil type sko?

- Det største problemet er helt klart belastningsskadene. De områdene som er mest utsatt er knærne, akillesen og leggmusklaturene, påpeker Fauske.

Löplabbet har testet ulike typer joggesko og under kan du se hvilke som ble best i test og hvilke som havnet nederst på pallen. Testene er utført av minimum fire løpere. 

 

Test av terrengsko

Er du en av dem som liker å løpe utenfor asfalt og grusveier, og som synes at det er best å løpe i skog og fjell? Da trenger du noen slitesterke joggesko med god støtdemping. 

 

 

Adidas Duper Nova

Adidas Supernova TR.

Foto: Hentet fra Loplabbet

På topp i denne testen finner vi Adidas Supernova TR som koster rundt 1200 kroner. Den scorer høyest på grunn av god støtdemping og den fungerer også fint for dem som løper på variert underlag.

Nike Air Zoom Kyotee er også en av de bedre terrengskoene. Den koster 1100 og har lav vekt og passer fint til raske turer på sti.

 

 

 

 

Asics Gel trail Sensor

Asics Gel Trail Sensor

Foto: Camera 2

Pearl Izumi SyncroSearch XCR og Asics Gel Trail Sensor får dårligst poengsum i testen. Pearl Izumi Synchrosearch XCR er ustabil i ulendt terreng, mens Asics Gel Trail Sensor har for hard støtdemping.

 

 

 

 

 

Test av joggesko

I denne testen som er fra tidlig i vår har Löplabbet bedt de mest kjente leverandørene om å velge ut to modeller til test.  Löplabbet har i løpet av testen ikke funnet noen dårlige modeller og de har heller ikke klart å kåre en vinner.

Ifølge Löplabbet lever alle skoene opp til forventingene og vel så det, men allikevel oppleves modellene ganske forskjellige blant testløperne.

 

 

Wave

Mizuno Wave Creation 8

Foto: Hentet fra loplabbet

Mizuno Wave Creation 8, Nike Air Structur Triax X, Sacony Progrid Omni 6 og Adidas Adistar Control 4 er de som gjennomsnittlig får best score i testen.

Er du på utskikk etter stabilitet i løpeskoen er spesielt Nike Air Structur Triax X en god sko, men mener du at det er viktigst med demping er Adidas Adistar Control 4 skoen for deg. 

 

 

 

Reebok

Reebok Premier Pump Paris

Foto: Hentet fra Loplabbet

Selv om Reebok får skryt for å ha forbedret sine modeller får begge Reebok skoene dårligst score. Det legges vekt på at Reebok Premier Trinity ikke er stabil nok. Mange av testløperne likte derimot støtdempingen i Reebok Premier Pump Paris meget godt, mens andre var mellomfornøyde.

 Se hele testen på Löplabbet

 

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.