Hopp til innhold

Test av hodelykter

Når det ikke er dagslys, må vi sørge for belysningen selv. Denne testen av hodelykter til turbruk viser at det er mye bra å velge mellom.

Med hodelykter i Vesterålen
Foto: Julie Maske/Den Norske Turistforening

Uansett hvor det måtte være – i teltet etter en lang skitur, på ettermiddagstur i skogen eller ved ankomst til en selvbetjent turistforeningshytte: vi er avhengige av lys.

Hva er da bedre enn en hodelykt? Den frigir hendene og gir arbeids- og brukslys når vi virkelig trenger det.

  • Se hele resultatlista lenger ned i artikkelen!

13 lykter som lyser langt

Her ser vi ekstra grundig på 13 lykter som lyser 70 meter eller lenger. Testen er gjennomført av Turistforeningens blad Fjell og Vidde, som også har vurdert ytterligere 26 lykter med kortere rekkevidde.

Vær oppmerksom på at LED'ene stadig forbedres uten at selve lyktene endres. Samme lykt i vinterens utgave kan derfor gi vesentlig bedre lys enn utgaven fra sist vår.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Hodelyktene Princeton Tec Apex og Silva XTrail.

Princeton Tec Apex (t.v.) og Silva XTrail er to av hodelyktene som kommer best ut i testen.

Den ideelle turlykta

Den perfekte hodelykta til friluftsbruk bør ha fjernlys med en god lyskjegle. Lyset må ikke være for smalt eller ujevnt.

I tillegg må lykta ha et bredtstrålende nærlys. Nærlyset må kunne dimmes slik at det ikke blender eller irriterer andre som ikke har på lykt. Helst bør nær- og fjernlyset kunne lyse samtidig for å gi god nok oversikt både nært og fjernt, særlig ved utforkjøringer på ski.

Lykta bør lyse lenge, være lett, og pærene bør vare like lenge som lykta. Lykta må være robust, slitesterk og regntett. Bryterne bør være lette å bruke med votter på. Lykta bør også kunne sikres mot å skru seg på i sekken.

Måling av lys

Produsenten Petzl har utviklet en grei standard for minimumslyset. Det må tilsvare fullmånelys over et åpent landskap uten snø.

Dessverre holder ikke alle seg til denne normen. I denne testen har vi derfor brukt en god lysmåler, og i tillegg vurdert lyset i terrenget.

Fabrikantenes oppgitte lyslengde angir bare hvor langt lyset når i et smalt felt. Skal du ha noen praktisk nytte av lengden på fjernlyset, bør det ha en bredde på 15–20 grader. På snø er det ok med smalere lyskjegler.

Lyset svinner fort

Ytelsene er målt i 20 plussgrader. De blir atskillig dårligere når man er ute, særlig i kuldegrader. Maksrekkevidden som er oppgitt, gjelder bare når batteriene er helt nye. Allerede etter en halvtime når lyktene vesentlig kortere.

Lystida oppgis alltid for det svakeste lyset, som bare er et svakt nærlys, og som varer mye lenger enn fjernlyset. Hvis du bruker fjernlys, må derfor batteriene skiftes mye oftere enn lystiden tilsier.

Batterier

Minst strøm bruker lyktene som har svakest LED og gir minst lys. Hvor lenge lyset varer, er også avhengig av batteriene. Større og flere batterier gir lengre varighet. AA-batterier varer lenger enn AAA.

I streng kulde er litiumbatterier langt bedre enn vanlige alkaliske batterier, men de er dyre og de passer ikke i alle lyktene. Oppladbare batterier har ofte dårligere kapasitet enn alkaliske, men er rimeligere om man bruker lykta mye.

Li-Ion-typen har stor kapasitet også i kulde. Løse batteripakker inneholder ofte flere eller større batterier enn de som sitter på hodedelen av lykta. Med alkaliske batterier kan man regne med godt lys i omtrent en firedel av den oppgitte tida.

Vekt

Det går greit å ha opptil fire AA-batterier bakpå hodet. To AA eller tre AAA er det meste man kan ha sammen med reflektoren før det blir for vippete.

Skal du løpe, er det en fordel med lettere hodedel. En reservelykt kan med fordel være lett og liten. Til turbruk er det bedre å velge en tyngre lykt og få kraftigere lys og lengre lystid.

Vil du ha virkelig langvarig lys eller skal ut i sprengkulde, er større batteripakke med lang ledning tingen. Til vanlig bruk synes vi denne løsningen er litt klønete. Det er bedre å ha med ekstra batterier.

Brytere

Ikke alle bryterne er greie å bruke med hansker eller votter. Helst vil vi kunne bruke nær- og fjernlyset samtidig. Det er det bare fire lykter som kan, to av Mammuts lykter og Silvas.

Våre anbefalinger

  • Princeton Tec Apex er den beste lykta blant dem som lyser minst 70 meter. Den har meget godt lys som varer lenge.
  • Silva XTrail har nesten like godt lys, men det varer mye kortere.
  • Fem av de andre lyktene er nesten like gode.
  • Vil du ha lengst mulig lystid og velger en lykt med løs batterikasse (lang ledning), er Mammut Lucido TX1 Belt best, men Princeton Tec Apex Extreme gir bedre lys.

Blant lykter som lyser minst 70 meter, er disse testet:

Disse er testet

LYKT

VEKT
med batterier

PRIS
kroner

LYSKVALITET
(og max. lyslengde)

KONKLUSJON
LYKT

 

Black Diamond Icon

200 g

800
ganske
rimelig

100 meter
godt lys

God - meget god

Black Diamond Spot

90 g
meget lett
 

550
rimelig

70 meter
godt lys

Middels god

 

Led lenser H7

120 g
lett

700
ganske rimelig

160 meter
godt lys

Middels god - god

 

Mammut X-zoom

200 g

1500
dyr

120 meter
middels lys

Middels god - god

 

Mammut Lucido TX-1

170 g

1000

105 meter
godt - meget godt lys

God - meget god

 

Petzl Myo RXP

180 g

1030

77 meter
godt - meget godt lys

God - meget god

 

Petzl Myo XP

175 g

900

72 meter
godt - meget godt lys

God - meget god

 

Princeton Tec
Apex

275 g
litt tung

1000

96 meter
meget godt lys

Meget god.

Best i test!

 

Princeton Tec
Yukon HL

230 g

950 

81 meter
godt - meget godt lys

God - meget god

 

Primus Primelite
Race

Hodedel 100 g.
Totalt 300 g.
Litt tung.

750
ganske rimelig

125 meter
middels - godt lys

God

 

Primus Primelite CT

100 g
meget lett

500
rimelig

75 meter
dårlig - middels lys

Middels god

 

Primus Primelite
PE

80 g
meget lett

400
veldig rimelig

86 meter
middels lys

Dårlig

Silva X-trail

Hodedel 85 g.
Totalt 240 g.

1500
dyr

75 meter
meget godt lys

God - meget god

 

Ekspander/minimer faktaboks

Vi har også tatt for oss lykter med kortere rekkevidde, samt lykter med løs batteriklasse. Og her er våre favoritter:

Under 70 meter

Blant lyktene som rekker kortere enn 70 meter, er både Petzl Tikka XP 2 og Princeton Tech EOS gode valg. Bedre karakter kan ikke slike lykter få, fordi de er vurdert etter de samme kriterier som lyktene som lyser 70 meter eller lenger.

Lyktene som rekker under 40 meter kan ikke få bedre lyskarakter enn middels, og ikke bedre totalvurdering enn "middels god lykt". Denne relativt sett gode vurderinga går til de fem lyktene Petzl Tikka Plus 2 og Zipka Plus 2 samt Princeton Tech Corona, Fuel og QAD.

Lang ledning

Når det er virkelig kaldt, er det litt lettere å holde en løs batterikasse varm enn batterier som sitter på hodet. Mange av lyktene med løs batterikasse har også flere eller større batterier enn de variantene som bæres på hodet, og det øker lystida ytterligere.

Vi har testet sju lykter med løs batterikasse. Én av dem rekker kortere enn 70 meter, de andre lenger.

Mammut Lucido TX1 Belt har absolutt lengst lystid av alle lyktene, og er et godt valg.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)