Hopp til innhold

Test av GPS i bilen

Sommerferie i bilen? Med en GPS-navigator finner du veien. Sjekk her hvem som er best i test.

GPS
Foto: Illustrasjonfoto: www.colourbox.no

Med en GPS i bilen kan du til enhver tid kikke på skjermen og få vite hvor du befinner deg. Ifølge reklamen skal ferieturen gå som en drøm med en slik duppeditt på dashbordet, uten fikling og svetting over kronglete kartbøker. Salget av navigasjonssystemer til bilbruk er i ferd med å nå de store høydene. "Alle" bileiere ønsker seg GPS, eller leker i hvert fall med tanken om å skaffe seg en.

Men å velge blant de mange merkene, modellene og prisklassene er ikke fullt så enkelt. Det er mange finesser og kartvarianter å forholde seg til når man skal handle elektronisk kartleser. Brukervennlighet er kanskje det aller viktigste stikkordet ettersom det også har med trafikksikkerhet å gjøre.

To vinnere

I samarbeid med den europeiske testgruppa ICRT har Forbrukerrapporten kikket nærmere på 27 av de mest populære GPS'ene og kåret to vinnere fra én og samme fabrikant. Modellene GO 920T og GO 720T fra den nederlandske produsenten Tom Tom kommer best ut i denne testen.

To andre Tom Tom-modeller tar de neste plassene høyt oppe på lista. Prisene på de testede GPS'ene varierer fra rundt tusenlappen til cirka 4100 kroner, litt avhengig av hvor de selges.

Se hele testen her

Du må ikke nødvendigvis tømme hele feriekontoen for å skaffe deg en brukbar navigator. Den billigste av de 27 modellene i denne testen, Navman S 30, får et testresultat omtrent midt på treet med karakteren "Bra" og er altså et relativt greit kjøp. Til gjengjeld er en av testvinnerne også den dyreste. Her gjelder langt på vei regelen om at du får hva du betaler for.

Øde norske veier

GPS

Det er mye å velge blant for den som vil anskaffe en GPS.

Foto: Douglas C. Pizac / AP

Testen er gjennomført både i laboratorium og på skandinaviske veier, blant annet i områdene rundt Oslo, København og Stockholm. Øde strekninger i Norge er også tatt med. Én konklusjon er at kartene for Skandinavia er dårligere enn for resten av Vest-Europa.

Testerne minner om at det er lurt å sjekke hvor oppdatert kartet er når du kjøper GPS. Ingen av leverandørene merker eskene sine med kartversjon og dato for ajourføring. Derfor bør du be om informasjon fra selgeren. Å få med et flere år gammelt kart kan være frustrerende.

Ingeniørene advarer også mot å bruke apparatene utenfor bilen, ettersom de ikke tåler fuktighet og fordi levetiden på batteriene ikke er all verden.

Innebygget?

For dem som kjøper fabrikkny bil blir det stadig mer vanlig å få den levert med innebygget GPS. Spesielt i de litt større og dyrere bilmodellene, selv om også en lang rekke "folkebiler" nå kan leveres med navigasjon som ekstrautstyr.

Ofte er den såkalte gjenbruksverdien viktig for den som velger slikt utstyr til den nye bilen sin. Når man betaler mye er det ofte viktig å kunne få mest mulig tilbake av kronene hvis man selger bilen videre. På den litt mer luksuriøse delen av bruktmarkedet er GPS etterspurt.

Ferdigmontert GPS i nye biler har en stor ulempe: prisen. Fabrikkmontert koster gjerne mer, selv om prisen har sunket betydelig siden dette ekstrautstyret ble lansert for noen år siden.

Fordelene med de fastmonterte variantene er det flere av. De er gjerne mer avanserte, med flere funksjoner, større skjerm, bedre lyd og mulighet for betjening på rattet. Dessuten er de tyverisikre.

Planlegge på nett

Det finnes alternativer for den som ikke vil investere i siste skrik på navigasjonsfronten. I tillegg til den gode gamle kartboka kan du enkelt og greit planlegge reiseruta på Internett før du drar. Én av mange muligheter er denne reiseplanleggeren fra Statens vegvesen der du kan lage og skrive ut kart over den planlagte turen.

Der kan du i likhet med GPS'ene velge mellom raskeste eller korteste vei, og du får blant annet vite hvor mange bomstasjoner du må passere underveis og hva de koster.

Andre muligheter er for eksempel NAFs ruteplanlegger , Gule Siders karttjeneste eller nettstedene Mappy og Map24 .

Noen av de nettbaserte reiseplanleggerne er best på Norge, mens andre dekker hele Europa. Men vil du at en silkemyk stemme skal lede deg fram mot målet, må du ta med deg en hyggelig passasjer i bilen. Eller en GPS.

LES OGSÅ: Test av bærbare DVD-spillere

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)