Hopp til innhold

Test av fotolagring på nettet

Amatørfotografer kommer gråtende til pc-doktoren for å redde bildene. Noen ganger går det bra, men det kan bli dyrt. Løsningen er fotolagring på nettet. Her er en test av noen muligheter.

Bilder på pc

Stadig flere nettsteder tilbyr trygg lagring av bildene dine. Vi har testet fire av dem.

Foto: NRK / Illustrasjonsfoto: ScanStock

- Jeg har reddet en del bilder. Som oftest går det bra, men jeg har også opplevd gråtende mødre som må innse at hele bildesamlingen av barna er tapt for alltid, forteller Petter Faanes.

Han er pc-doktor i Oslo, og får stadig henvendelser fra fortvilte fotografer med ødelagte datamaskiner.

Hvis du har en sikker back-up i form av en ekstern harddisk eller to, er du kommet langt på vei.

- Husk at pc-en kan brenne, bli stjålet eller bare slutte å virke. Hvis du ikke har sikret bildene dine på annen måte, kan slaget være tapt, sier Faanes.

Men om krisen allerede har skjedd, er det mange firmaer som kan forsøke å hjelpe. Petter Faanes' PCdoktor er bare étt av dem.

Kåring av beste lagringssted

Bildene du lagrer på pc-ens harddisk bør også kopieres på en server på internett, som er verdens største fotoalbum.

Toralv Østvang, fagredaktør i PC World.

Toralv Østvang, fagredaktør i PC World.

- Husk at harddisken din ikke er trygg nok, sier Toralv Østvang, fagredaktør i PC World og forfatter av boka "Digitalfotoskolen".

- Datamaskinen kan krasje, brenne eller bli stjålet, men det tenker få av oss på.

Løsningen er å ha en sikkerhetskopi andre steder enn hjemme. Å lagre dokumenter på internett er ikke noe nytt, men vi har nå fått mange flere webtjenester enn før.

- Noen lagringstjenester er gratis, andre koster penger. Dette gjør forbrukerne lettere forvirret, mener Østvang.

PC World har plukket ut de fire av de mest interessante: Windows Live Sync Beta fra Microsoft, Mobile Me fra Apple, Dropbox og Mozy Home.

Testen er basert på at webtjenesten skal være trygg, anerkjent og enkel å bruke. Her er resultatet:

MobileMe

MobileMe

MobileMe

Foto: (skjermdump)
  • Samlet vurdering: 3 poeng
  • Pris: cirka 515 kr. per år
  • PLUSS: Drives av firma med solid renommé. Flott deling av bilder, video og lysbildeshow.
  • MINUS: Windows-brukere får ikke like god utnyttelse av tjenesten som Mac-brukere; til tider langsom synkronisering. MobileMe-tjenesten til Apple er på Windows-pc. For dem som har Mac, fungerer tjenesten mye bedre, selv om den er litt dyr.
  • Nettside: MobileMe

MozyHome Unlimited

MozyHome

MozyHome

Foto: (skjermdump)
  • Samlet vurdering: 4 poeng
  • Pris: cirka 335 kr. per år
  • PLUSS: Ubegrenset lagringsplass for ganske beskjeden pris. God anseelse som trygg og sikker tjeneste.
  • MINUS: Liten lagringskapasitet med gratisversjonen MozyHome Free. Ikke funksjon for bildedeling eller synkronisering av flere pc-er.
  • Hvis du vil sikkerhetskopiere en veldig stor bildesamling på internett, på flere hundre gigabyte, har du ikke noe annet valg enn MozyHome Unlimited. Men da er du enten en særdeles ivrig fotoentusiast eller profesjonell fotograf.
  • Nettside: Mozy

Windows Live Sync Beta

Windows Live Sync

Windows Live Sync

Foto: (skjermdump)
  • Samlet vurdering: 4 poeng
  • Pris: Gratis
  • PLUSS: Forholdsvis rask synkronisering. Ubegrenset synkroniseringsmengde mellom pc-er. Drives av firma med solid renommé. Ypperlig for dem som bare vil synkronisere en liten bildesamling, for den er svært enkel å bruke
  • MINUS: Liten lagringsplass på nettet, foreløpig uten mulighet til å kjøpe mer.
  • Microsoft har varslet at bedre lagringskapasitet og nytt navn på tjenesten er underveis.
  • Nettside: Windows Live Sync

Dropbox

Dropbox

Dropbox

Foto: (skjermdump)
  • BEST I TEST!
  • Samlet vurdering: 5 poeng.
  • Pris: cirka 740 kr. i året for 50 GB lagringsplass
  • PLUSS: Meget enkelt brukergrensesnitt. Mulig å kjøpe mer lagringsplass. Drives av firma med solid renommé. Støtter både iphone og andriod-telefoner.
  • MINUS: Lite lagringsplass på nettet i gratisversjonen.
  • Nettside: Dropbox

Se hele testen hos PC World her.

- Bruk et mappesystem!

Fotograf Morten Løberg

Fotograf Morten Løberg

Morten Løberg, fotograf og fagredaktør i fotografi.no , har i flere år undervist ivrige amatører i digitalfoto. Han har mye på hjertet når det gjelder bildehåndtering.

- Lag et enkelt mappesystem for bildene dine, sier han.

- Tenk årstall, 2010, med undermapper som sesong (vinter, vår, sommer 2010) og eventuelt undermapper som reiser m.m. Lag et system som passer deg og som det er enkelt å finne tilbake i.

- Noen programmer, som f.eks Apple iPhoto eller Photoshop Elements har "albumfunksjoner" som gjør denne jobben for deg, og da er det selvsagt enda enklere.

Mange muligheter på nettet

Det finnes nå et stort antall websteder som tilbyr bildelagring, fotoalbum og sikkerhetskopiering av dokumenter, filer og video, slik at du også kan dele med vennene dine.

Amerikanske Flickr er ett av de største med over fire milliarder bilder. Her publiserer Det Hvite Hus blant annet nyhetsbilder om president Obama .

Men gratisbrukerne på Flickr har en del begrensninger. Bildene blir for eksempel slettet etter 90 dager hvis ikke brukeren har vært inne på kontoen, skriver PC-World.

Andre kjente websteder med tilsvarende tjenester er Picasa, Posterous, Opera Unite, Smugmug, Tumblr og Facebook.

Norske fotobutikker på nett som Preus, Eurofoto og FotoKnutsen har også begynt å tilby plass for sikkerhetskopiering. Så det mangler ikke på muligheter, med andre ord.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)