NRK Meny
Normal

Test av fiskesneller

Fiskelykke kan ikke kjøpes, men det kan derimot haspelsnella! Les her hvem som er best i test.

Haspelsnelle
Foto: Fotograf Sonny Munk Carlsen

Se reportasjen her: Test av fiskesneller

Det finnes rundt 1,5 millioner personer i Norge som en eller annen gang i løpet av året drar på fisketur. Og det finnes rundt en halv million som fisker jevnlig. For alle disse er det avgjørende at utstyret er tilpasset de forventningene man har til fisketuren.

Åpen haspelsnelle er den typen de fleste velger til allroundfiske, både i saltvann og i ferskvann. Med slikt utstyr kan du komfortabelt håndtere fisk fra de minste og opp til 10 kilo, bare du har valgt riktig snellekvalitet – og riktig snøre!

FBI har testet et rekke haspelsneller i samarbeid med bladet Jakt & Fiske. Les hele testen her.

Lett å bruke

Det krever litt trening å bruke en åpen haspelsnelle. Til gjengjeld er den lett å bruke når du blir kjent med den. Du kaster langt, det er lett å skifte snøre og på de fleste spiller det ingen rolle om du er kjeivhendt da sveiva kan monteres på begge sider av snella.

For de yngste fiskerne kan det ta litt tid å lære seg å håndtere en slik snelle. Men unger helt ned i fem-seks-årsalderen klarer kjapt å tilegne seg teknikken.

Det er et utall av sneller å velge i, og det kan være vanskelig å skille de gode fra de dårlige. I butikken kjennes de fleste ganske greie, men det er først når du tar snella aktivt i bruk at du kjenner om den er god eller dårlig!

Både billig og dyrt

34 fiskesneller er testet

Mye å velge mellom når du skal kjøpe snelle. Vi har testet 34 av dem.

Foto: Henrik Strømstad

Det finnes to typer åpen haspel. Du kan velge mellom brems bak på snella eller oppe på snella.

Det finnes sneller som bare koster et par hundrelapper, mens andre kan koste både seks og åtte tusen kroner. Og selvsagt i alle prislag mellom disse ytterpunktene.

Det du vinner på å gå opp i pris er at du får en snelle der alle løsninger knyttet til skiver og kulelager er mer påkostet. Du får da sneller som har lenger levetid, som er ”snillere” mot snøret, som kjennes tettere og fastere under bruk og som har brems som er pålitelig og som virker skikkelig.

Henrik Strømstad har vært aktiv fisker siden han var liten gutt. Han har siden den gang vært aktivt tilstede på alle arenaer knyttet til fiskesport.

Shimano vinner

I denne sammenhengen er han ansvarlig for utprøvingen av 34 haspelsneller i tre ulike prisklasser i spennet mellom 500 og 3000 kroner. Hans konklusjon er at det finnes mye bra å velge i – i alle prisklasser - men at du får det du betaler for. Hans utprøving viser også at Shimano går til topps i alle klasser.

For øvrig er Strømstad av den mening at det er bedre å velge en snelle som kanskje er litt dyrere enn det du egentlig hadde tenkt. Dyrere sneller er mer pålitelige når det gjelder både utførelse og håndtering. Det ville være synd å miste årets fisk som et resultat av at snella ikke fungerer som den skal!

Les hele testen her.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.