Test av dunjakker

Verdens beste venn på tur, mener mange. Det er ingen kritikk til turfølget, men en hyllest til dunjakka. Her er en stortest av allround-modeller til bruk på kalde vinterdager.

I kald blåst og barskt vintervær, eller bare rundt bålet, er dunets isolasjonsegenskaper høyt verdsatt. Friluftsmagasinet UTE har testet 11 lette dunjakker som gir ekstra isolasjon i fjellet, i skibakken, på hytteturen eller hvor du enn befinner deg når frosten biter.

Dunjakker

I dunbekledning vil det alltid være et blandingsforhold mellom dun og fjær. Normalt har dunbekledning en dunprosent på 85-95 prosent rent dun, mens resten er fjær.

Foto: UTE

Gode dunjakker er en kostbar investering. Sannsynligvis kjøper du kun én modell, derfor bør du også kunne bruke den varme jakka i urbane omgivelser. I testen har vi også vurdert design og utseende.

Jakkene vi bokstavelig talt har gått etter i sømmene, er benyttet i ulike aktiviteter, fra overnattinger i marka og høyfjellet til hverdagsbruk i by og i skibakke. For at jakka skulle kunne anvendes på topptur og i vinterfjellet, satte vi som krav at modellene vi testet skulle ha fast eller avtakbar hette.

Styrker og svakheter

Vi har ikke gjort noen direkte sammenligninger av jakkenes isolasjonsegenskaper og satt tall på resultatet. I stedet har vi satt fokus på jakkenes styrker og svakheter for å anbefale hvilket bruksområde de ulike modellene passer for.

Lettere dunjakker kan benyttes både innenfor og utenfor skallbekledningen, men de fleste vil være enige om at det er mest prakisk å ha den utenpå. En skalljakke vil komprimere dunet og dermed redusere isolasjonegenskapene. Jakka vil samle opp svette som ikke klarer å forflytte seg ut gjennom skallmembranen.

Med dunjakke utenpå behøver du ikke ta av deg skalljakka for få øke isolasjonen. Det er enklere å slenge en dunjakke utenpå, enn å ta på ekstra mellombekledning hver gang du tar en pause.

Om du bruker dunjakke utenpå i høy aktivitet der du produserer mye kroppsvarme, vil svette som transporteres gjennom skallmembranen kondensere til is i dunfyllet.

Da vil isolasjonsegenskapene reduseres drastisk inntil jakka er tørket igjen innendørs. I aktivitet er det altså bedre med en tynnere dunjakke, gjerne med ventilasjonsåpninger. En dunvest kan også være et fullgodt alternativ dersom du ønsker god isolasjon og varme når du er i aktivitet.

Spensten avgjør

Dun har svært gode isolasjons- og komprimeringsegenskaper. Spensten avgjør hvor godt dun isolerer. Spenst er hvor godt dunet kan "holde" på luften. Denne kvaliteten betegnes med en tallverdi, og kalles fyllevne eller fyllkraft (fillpower).

Jo høyere spenst, jo større dunfjær, og jo bedre isolasjonsevne. Dette fordi større dunfjær holder på mer luft. Større dunfjær beholder også form og spenst bedre.

Dun med fyllevne høyere enn 500 isolerer bedre enn de beste kunstfiberstoffene, mens fyllevne 800+ benyttes i de aller varmeste jakkene.

Høyere spenst på dunet fører også til lavere vekt på jakka, da mindre dun er nødvendig. Med lavere dunkvalitet kan du altså kompensere med mer dun i jakka for å øke isolasjonsevnen. En jakke med 800 fillpower vil ha betydelig mindre dun på grunn av at kvaliteten er høyere. Dette gir lavere totalvekt.

Ulike standarder

Om ikke vekt er svært viktig, kan mer dun av fyllkraft 600 være varmere enn en 800 jakke med sparsommelig innhold. Mengden duninnhold er utelatt på de fleste varedeklarasjoner, og er ofte vanskelig å finne ut av. Ikke uventet benyttes det ulike standarder for dunkvalitet i Europa og USA.

Dette kan lett føre til misvisende informasjon på varedeklarasjonen. Amerikanske produsenter, men også noen europeiske, oppgir fyllevne etter amerikansk standard som ofte betegnes CUIN. I Europa benyttes en annen standard, som av og til merkes EN.

Begge standardene tester dunet på tilnærmet samme måte, men måleverdiene er ulike. Den europeiske standarden har derfor lavere verdier enn den amerikanske på samme fyllevne.

En jakke med fyllevne 700 EN tilsvarer omtrent det samme som amerikansk fyllevne 800. Dette er forvirrende og ikke lett å finne ut av!

Vi har i våre omtaler benyttet referansen produsenten har oppgitt på de ulike jakke-modellene.

Dun og fjær

I dunbekledning vil det alltid være et blandingsforhold mellom dun og fjær. Normalt har dunbekledning en dunprosent på 85-95 prosent rent dun, mens resten er fjær.

Det er dunet som har de enestående isolasjonsegenskapene, mens fjærene hjelper med å holde dunet samlet og bidrar til fukttransport. Jo høyere prosent dun, jo lettere og mer komprimerbart er som regel produktet.

LES OGSÅ:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.