NRK Meny
Normal

Test av digitale fotorammer

«Fotorammer» er et stadig mer misvisende navn. Årets modeller har alt fra videoavspilling og pekeskjerm til internett og kamera.

Vi testet til sammen seks fotorammer, tre enkle under tusenlappen og tre mer avanserte over tusenlappen.

Våre krav var at de skulle ha en skjermstørrelse på 7-8”, noe som er den mest etterspurte størrelsen, i 4:3 format som gjør at man slipper svarte kanter rundt bildet.

De skulle dessuten har noen finesser utover bare å vise foto.

Aiptek Mona Lisa: Fotoredderen

Det innebygde kameraet gjør at man lett kan redde gulnede papirkopier for ettertiden.

Å kunne knipse av sine gamle foto og få dem rett inn i fotorammen, kan kanskje være praktisk for de som ikke har en datamaskin. Det er selvfølgelig imponerende at man har lykkes å få inn funksjonen til en så lav pris, men dessverre blir resultatet deretter.

Hvis man vil redde fotoene bør man nok få hjelp av noen med data og skanner. Og selv da vil man nok ikke vise opp resultatet på denne fotorammen, for bildekvaliteten er middelmådig og bredformatet gjør at fotoene blir klippet i kantene.

Karakter: 3

Braun Digiframe 8050SLT: Tynn og elegant

Et løvtynt flott apparat med berøringsknapper til en hyggelig pris, er et forlokkende valg.

Selv om det går å spille video på Digiframe er lyden så dårlig at verken det eller musikk kan anbefales. Bedømmer man den bare som en fotofremviser er den imidlertid riktig interessant.

Den har et elegant høyblankt utseende med lekre berøringsknapper, som lyser opp når man rører ved rammen. Dessuten er den så tynn at man uten videre kan henge den på veggen som et maleri.

Bildekvaliteten er bra selv om fotoene kan gi et litt hardt inntrykk. For en såpass lekker ramme kan vi leve med det til denne prisen.

Karakter: 4

Jobo Pure 8 Pro: Enkel og bra

Pure har ingen spesielle finesser, men viser bildeserier med bra kvalitet til en lav pris.

Pure er ikke den aller peneste fotorammen, men det er kanskje en smakssak. Den er i det minste lett å bruke. Man setter inn et minnekort, velger hvordan bildefremvisningen skal se ut og setter i gang.

Enten benytter man de pedagogiske knappene på baksiden eller den lille fjernkontrollen som er tydelig og bra.

Den eneste finessen foruten bildefremvisningen, er en enkel kalender.

Er det bare bildefremvisning med bra kvalitet man vi ha, så må Pure kunne sies å være et bra kjøp, med tanke på den lave prisen.

Karakter: 4
///Beste kjøp///

Agfaphoto moVee Touch AF7088MT: Smidig og praktisk

Nesten som å ha et nettbrett, minus alle funksjoner utenom å vise video og bilder.

Batteridriften, den smarte ladestasjonen og pekeskjermen gjør at man nesten tror man har et nettbrett i hånden. Håndteringen er enklere enn på apparater med knapper, men menyene kunne ha vært mer pedagogiske. Spesielt ettersom man ofte må trykke en ekstra gang for at den skal reagere.

Det går å se på enklere filmsnutter, og lydkvaliteten er over middels.

Som fotofremviser er den imidlertid en hyggelig opplevelse, men dessverre er ikke bildekvaliteten helt på topp.

Karakter: 4

Braun Digialbum 7: Eleganse uten finesse

Fotorammen fra Braun er solid og praktisk, men er ytterst enkel på innsiden.

For den som trenger en holdbar ramme som tåler å bli stappet ned i en veske og bli båret omkring, er Digialbum en av de få som oppfyller kravene. Med metallhus og lærfutteral ser den like gedigen ut som den faktisk er.

Men vil man gjøre noe mer enn bare å kjøre bildefremvisning, blir man skuffet over den totale mangel på finesser og innstillinger.

Bildekvaliteten er godkjent, men detaljer savnes i de lyse områdene. Anbefales bare for de som har spesielle krav.

Karakter: 3

Kodak Pulse W730S: Fotoglede fra nettet

Last opp bilder direkte til fotorammen eller vis helt enkelt foto fra Facebook.

Dette er den perfekte fotorammen å gi til noen som man ofte vil dele bilder med. Man kan nemlig poste bilder direkte til den.

Den er også kul for de som har aktive Facebook-venner, da rammen kan hente nye bilder som de poster.

Den er enkel å bruke, da man gjør innstillingene på en nettside, og den daglige håndteringen forenkles av pekeskjermen. Bildekvaliteten er dessuten blant de beste i testen.

For en oppkoblet fotograf kan vi helhjertet anbefale Kodak Pulse.

Karakter: 5

///Best i test///

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.