Test av årets nye tv-er

Årets nye tv-er er blitt både smartere og slankere, og gir mer bilde for pengene. Denne testen tar for seg noen av sommerens mest spennende tv-modeller i størrelsen fra 47 til 55 tommer.

Apper i smart-tv'er testet våren 2013.

Applikasjoner blir stadig viktigere i smart-tv'er. Men utvalget av apper varierer ganske mye mellom de ulike modellene i denne testen.

Årets nye tv-modeller gir flere smarte finesser, større skjerm og bedre bildekvalitet til samme pris som fjorårets modeller. De er verdt å oppgradere til for deg som vil ta i bruk smarte tjenester som Skype, Netflix og internett direkte på tv-skjermen.

Årets modeller kommer i tillegg med nyttige finesser for deg som simpelthen ikke kan få nok tv-underholdning og vil ha full tilgang til samtlige kringkastingsplattformer, enten det er bakkenett, kabel-tv, parabol eller nett-tv.

Styr tv-en med nettbrett og mobil

I sofakroken er nettbrettet eller mobilen selvsagt aldri mer enn en armlengde unna, og det fine er at du nå kan bruke de bærbare og stasjonære skjermene om hverandre.

Du kan styre tv-opplevelsen gjennom apper på nettbrettet, så vel som å dele innhold mellom de to skjermene. Du kan for eksempel titte i tv-guiden, programmere opptak og sjekke flere kanaler på nettbrettet før du velger hva du vil se på.

På denne måten får du større kontroll over tv-opplevelsen.

Testen

Årets første test er basert på de modellene som er tilgjengelig først fra de ulike produsentene.

Fra Samsung og LG kommer to nesten-toppmodeller, mens Philips og Panasonic kniver om å ha den beste tv-en i mellomprisklassen. Panasonic deltar med både plasma og LED-LCD.

Konkurransen er tøff, og erfaringsmessig skiller det veldig lite i bildekvalitet mellom de ulike merkene og prisklassene. Derfor blir også innholdet og utvalget av smart-finesser avgjørende for hvilken tv man bør velge.

Her starter jakten etter den totalt sett beste allround-tv-en.

BEST I TEST: Samsung UE55F8005

Terningkast 6 FBI
Samsung UE55F8005

Smart og sylskarp: Samsung UE55F8005

Foto: Produsenten

Samsungs nye F8005-serie har mye å leve opp til. Den tar over stafettpinnen for en av markedets mest populære tv-er.

Den nye F8000-serien fortsetter trenden med stadig slankere design, i tillegg til en ny bueformet sokkel som får tv-en til å virke som den nesten svever i lufta.

Samsung har utstyrt F8000-serien med en superkraftig Quad Core-prosessor, som skal gjøre alle tv-finessene bedre og raskere.

Samsungs Smart Hub-portal utmerker seg ved å ha langt flere lokalt forankrede tjenester enn konkurrentene. De mangler den lekre pekefjernkontrollen fra LG, men er foreløpig alene om å tilby strømming-applikasjonen fra HBO Nordic, med populære serier som Game of Thrones.

Flott design og brukervennlighet er som forventet fra Samsung, men denne gangen holder også bildekvaliteten høy klasse.

Bildene er rett og slett sylskarpe, og gir suveren dybdefølelse. Samsung har meget god kontrast i både lyse og mørke omgivelser, og kontrastbelegget på skjermen gir den mindre refleksjoner enn konkurrenten fra LG.

Dette er testens beste allround-tv, og en velfortjent testvinner.BESTE KJØP: Panasonic TX-P50ST60

Terningkast 5 FBI
Panasonic TX-P50ST60

Kinosjefen: Panasonic TX-P50ST60

Foto: Produsenten

Panasonic TX-P50ST60 gir svært god bildekvalitet til en fornuftig pris.

Panasonics plasmaskjermer har alltid vært et soleklart alternativ for filmentusiastene som verdsetter best mulig bildekvalitet. 50ST60 som testes her, finnes også i 55 og 65 tommers utgave, og er Panasonics rimeligste plasmaserie med 3D.

Designmessig er 50ST60 en enkel affære, med tykkere kabinett enn LED-konkurrentene, og skjermen veler derfor også noen kilo ekstra. Man må også ta høyde for noe høyere strømforbruk. Menysystemet er oppdatert, brukervennlig og har viktige apper som Netflix om bord.

Panasonic-skjermen er definitivt i sitt ess når det kommer til filmer med mørke scener. Svartnivået er imponerende, og det skaper bedre dybde og liv i bildet. 50ST60 har også en meget nyansert og naturlig fargegjengivelse, selv om den mangler litt kontrast og lysstyrke mot de beste LED-skjermene. Testens klart beste kjøp.

Philips 55PFL6008S/12

Terningkast 5 FBI
Philips 55PFL6008S/12

Velutstyrt minimalist: Philips 55PFL6008S/12

Foto: Produsenten

Tidligere måtte man betale en høy pris for kombinasjonen av flott design og god bildekvalitet. Det er ikke tilfellet med Philips’ nye mellomklassemodell.

Den nye 6000-serien tar fjerdeplass i modellhierarkiet under 7000, 8000 og toppserien 9000, men det er ikke snakk om null utstyr og "strikkmotor" av den grunn: Den har faktisk mye av det samme utstyret som de dyrere modellene.

Designmessig er 6008-modellen lekker å se på, med en tynn ramme i mørkt, børstet metall.

Philips har som nevnt flere dyrere modeller i sortimentet, og disse bør være gode om de skal slå 6008 ned i støvlene. 55PFL6008 klarer seg imponerende bra mot de dyrere modellene fra LG og Samsung i denne testen.

Det er tydelig at de to dyrere skjermene har litt mer smell, liv og dybde i bildet, men totalt sett er det liten forskjell i bildekvalitet sammenlignet med prisforskjellen. 55PFL6008 kan imidlertid ikke skilte med like stort utvalg smart-applikasjoner.

LG 55LA860W

Terningkast 5 FBI
LG 55LA860W

Best på brukervennlighet: LG 55LA860W

Foto: Produsenten

LG 55LA860W er en brukervennlig tv med de rette finessene, og har utvilsomt testens smarteste fjernkontroll.

Koreanske LG er en av Samsungs ivrigste konkurrenter, og deres nye 55LA860W er en direkte utfordrer til Samsungs F8000-serie både pris- og utstyrsmessig.

Den kommer med slank design hvor bildepanelet går nesten helt ut til skjermkanten.

Den medfølgende fjernkontrollen er utradisjonell: LGs egen Magic Remote er en pekefjernkontroll med innebygd gyrosensor, som oppfatter håndbevegelsene dine. Den lar deg styre en musepeker rundt i menyene og klikke på ønsket valg. Det krever litt tilvenning, men etter hvert kjennes dette som en genial måte å betjene TV-en på.

55LA860W leverer flott bildekvalitet med knallsterk kontrast og meget god fargegjengivelse. LG-skjermen utmerker seg også med skikkelig dypt svartnivå i mørke filmscener.

Dessverre har LG valgt et ganske blankt frontglass på skjermen, som reflekterer mye av omgivelsene.Panasonic TX-L47ET60

Terningkast 5 FBI
Panasonic TX-L47ET60

Stor forbedring: Panasonic TX-L47ET60

Foto: Produsenten

Panasonic satser knallhardt på LCD i år, og gjør en bra start med den lommebok-vennlige TX-L47ET60.

Hos Panasonic har det alltid vært plasmateknologien som har stått høyest i kurs, men parallelt med dette har de også videreutviklet LCD-skjermene. Det ser man spesielt på årets modeller, hvor tv-ene har fått en ansiktsløftning på både eksteriør og innholdssiden.

47ET60 har utstyrsmessig mye til felles med plasmamodellen 50ST60. Fjernkontrollen, tilkoblingsmulighetene og menysystemet er nesten nøyaktig like. Den nye Home Screen kan også her skreddersys med det innholdet man vil se.

47ET60 har i likhet med plasmabroren en veldig rik og balansert fargegjengivelse, uten påfallende fargestikk. 47ET60 kan ikke måle seg med svartnivået fra LGs dyrere 860-serie, ei heller er den like sylskarp og støyfri som Samsungs 8000-serie.

Men når prisen tas i betraktning, må Panasonicen likevel sees som meget god.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)