NRK Meny
Normal

Test av alpinski

Alpinski er kostbare i Norge. Men de dyreste er ikke nødvendigvis de beste, viser denne testen.

Alpinski

De fleste skiene i testen har ganske bra kvalitet.

Foto: MARSILHAC Thierry / Colourbox

Du må regne med å betale minst fem tusenlapper for et par carving-ski fra en av de velkjente produsentene. Andre kan ha dobbelt så høy pris. I Norge, vel å merke.

Har du tenkt deg på skiferie til utlandet, kan du ifølge Forbrukerrådet spare store penger på å kjøpe de nye skiene der.

Mens du her i landet må ut med rundt 7000 kroner for testvinneren Unlimited AC 20 fra Völkl, er prisen nesten halvparten i Østerrike.

Lettkjørte og sterke

Alpinskiene fra Völkl vinner Forbrukerrådets test fordi de er svært gode både i og utenfor løypene. Dette er lettkjørte ski som får like god karakter fra både de kvinnelige og mannlige testkjørerne.

Völkl Unlimited AC 20

Testvinner: Völkl Unlimited AC 20

Foto: Tendenzer AS

Vinneren får også tommelen opp i de tekniske laboratorietestene, med middels levetid for stålkantene som det eneste negative.

Av testens 15 alpinski, er Völkl Unlimited AC 20 den eneste som får karakteren "Meget bra" (82 poeng av 100 mulige).

LES OGSÅ:

Flere gode

Salomon Daytona 24 ender opp som en god nummer to, med sine 80 poeng. Her blir det toppkarakter i den tekniske testen av slitestyrke, men ikke full uttelling når det gjelder kjøring utenfor løyper.

Kantgrepet kunne også en smule bedre, men alt i alt er Daytona 24 en svært god ski. Prislappen er noen hundrelapper lavere enn testvinneren.

13 av de 15 testede skiparene ender opp med karakteren "Bra". Dynastar Legend Sultan 80 kommer dårligst ut (55 poeng, karakter "Middels"). Dynastar-skiene klarer seg ganske brukbart, men kort levetid på stålkantene, begrensede kjøreegenskaper og lav komfort trekker ned.

Tre av de testede skiene, fra Head, Nordica og Blizzard, har så smale stålkanter at de kun lar seg slipe noen få ganger.

Test av ryggbeskyttere

Forbrukerrådet har også testet 15 ryggbeskyttere til bruk ved ski- og snøbrettkjøring, med hovedvekt på sikkerhet, komfort og brukervennlighet.

Kvalitetsforskjellene er ganske store, med POC Spine VPD Vest som en klar vinner. Se testen av ryggbeskyttere her.

Forbrukerrådet har gjennomført testene i samarbeid med det europeiske forbrukernettverket ICRT.

LES OGSÅ:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.