Etter en treg start og et år med modning begynner 3D-tilbudet endelig å løsne. 3D-versjonen av Avatar er snart fritt tilgjengelig på markedet, det samme er titler som Clash of the Titans, Resident Evil og Alice in Wonderland.
På spillsiden har Gran Turismo 5 for alvor sparket liv i 3D-interessen hos spillentusiastene.
3D har kommet for å bli en stund, og alle som vurderer en ny tv i dag må ta stilling til om de trenger 3D eller ikke. 3D-finessene er ikke bare forbeholdt produsentenes toppmodeller lengre, og begynner å krype ned i mer tilgjengelige prisklasser.
LES OGSÅ:
2D like viktig
Inntil videre må en 3D-skjerm også tjenestegjøre som 2D-skjerm mesteparten av tiden. Og de tradisjonelle bildekriteriene som kontrast, svartnivå og farger har ikke blitt mindre viktig med inntoget av 3D, de har tvert imot blitt mye viktigere.
3D-brillene stjeler mye lys, og det er nødvendig med en lyssterk og kontrastrik skjerm for å oppnå gode bilder.
Skjermstørrelsen spiller også en større rolle når du ser 3D. I denne testen har Lyd og Bilde tatt for seg tre skjermer på mellom 50 og 55 tommer, og ville ikke satset på noe mindre enn dette om du er seriøst interessert i 3D.
Testen
Denne testen konsentrerer seg om 3D-ytelsen og alt som er relatert til dette. Den omfatter blant annet KDL-55NX810, som er en relativ nykommer fra Sony.
Det har ikke lykkes å skaffe noe nytt apparat fra Panasonic eller Samsung til denne testen, men Lyd og Bilde forventer å teste både VT30 og 8-serien i de nærmeste månedene etter hvert som de blir tilgjengelig.
Inntil videre fungerer fjorårsmodellen Panasonic TX-P50VT20 fortsatt som testernes 3D-referanse.
LES OGSÅ:
Spesielt anbefalt: Sony KDL55NX810
Blant de beste: Sony KDL55NX810
Foto: Lyd og BildeSonys KDL-55NX810 kombinerer flott design med utsøkt bildekvalitet. Eneste problem er prisen.
NX810-serien henter mye teknikk fra 52LX900 - en av fjorårets favoritter, som nå synger sin svanesang. Det dreier seg her om en mellom-modell som vil eksistere frem til Sony slipper sine 2011-modeller i april og utover.
NX810 bruker et LCD bildepanel med kantmontert Edge LED, og er bare 32 millimeter tykk. Modellen beholder Sony sitt stilrene Monolithic design med heldekkende glassfront, som er noe av det peneste innen tv for tiden.
NX810 kommer forberedt for 3D, men du må kjøpe en pakke med sender og 3D-briller utenom for å få glede av 3D-filmene.
Bildekvalitet
Og moro blir det! NX810 byr på svært lekker bildekvalitet i både 2D og 3D. Den store skjermen har masse lysstyrke og kontrast til rådighet, men forsøker ikke å overdrive på noen måte. Velger du en Blu-ray spiller som kilde, skifter bildet automatisk til "kinomodus" med svært naturlige og nøytrale farger.
Sony har i likhet med Toshiba gått for en heldekkende, blank glassfront, men 55NX810 bruker et mørkere filter foran skjermen som er mer vellykket. Det gir bildet et litt "glossy" preg uten plagsomme refleksjoner som bivirkning. Du slipper å se deg selv i speilet hele kvelden.
Konklusjon
Det er i skrivende stund litt uvisst hvilken levetid Sony KDL-55NX810 får, men inntil modeller som HX820 og HX920 treffer markedet er dette en av de flottere tv-ene du får kjøpt. Prisen er ganske høy, men det er sikkert muligheter for å gjøre et godt kjøp på denne 55-tommeren før lagrene er tomme…
- Spesielt anbefalt!
- Vurdering (1 - 6): 6 poeng
- Pris: 25.000 kroner
- PLUSS: Meget skarpt og detaljert bilde. Høy kvalitet i 3D.
- MINUS: Prisen.
5 poeng: Toshiba 55WL768N
Ikke helt i mål: Toshiba 55WL768N
Foto: Lyd og BildeToppmodellen fra Toshiba byr på skikkelig størrelse og flott design, men bildekvaliteten mangler litt i forhold til de beste.
Toshiba leverer her en storskjerm med lekkert utseende signert den danske designeren Jacob Jensen. Den byr på flotte linjer, ingen tvil om det, men det speilblanke frontglasset skaper mye bryderi.
For å få optimal 3D-følelse vil mange foretrekke å dempe belysningen i rommet, men det fungerer dårlig med Toshiba-skjermen.
Speilglasset reflekterer nemlig alt av lyskilder i rommet, for eksempel stearinlys eller bordlamper, og med mindre du slukker alt av lys fullstendig vil disse være sjenerende når man ser tv, og særlig når man ser 3D. Toshibas 3D-briller føles i tillegg nokså stive og ukomfortable å ha på seg.
På den positive siden har denne LED-skjermen en formidabel lysstyrke, som gir et bilde med trøkk og liv selv gjennom de mørke brilleglassene. Derfor fungerer den bra til litt mer generell 3D-moro, og lysstyrken kommer godt med når man spiller tv-spill på dagtid.
Konklusjon
Toshiba-skjermen har et åpenbart stort potensiale, men trangen til å lage en lekker tv går til dels utover bildekvaliteten. Modellen ville oppnådd bedre ytelse i 2D og 3D med en mattere skjermoverflate. LED-panelet gir bra lysstyrke og smell i bildet, men Toshiba har ikke dybden til referansen fra Panasonic.
- Vurdering (1 - 6): 5 poeng
- Pris: 22.000 kroner
- PLUSS: God kontrast og lysstyrke. Bra svartnivå.
- MINUS: Speilblankt frontglass skaper besvær. Dybdefølelsen kunne vært bedre.
5 poeng: LG 50PX950N
Prisgunstig 3D-plasma: LG 50PX950N
Foto: Lyd og Bilde50-tommeren fra LG er en av de rimeligere 3D-skjermene der ute. For deg som er glad i film er dette mye tv for pengene!
LG er i motsetning til LED-skjermen fra Toshiba, en plasmaskjerm bestående av fosforceller. Dette gir den muligheten til å styre lysintensiteten og fargene i hvert bildepunkt individuelt, og dette sammen med den raske oppdaterings/skjermfrekvensen har vist seg å fungere bra på 3D.
LG-skjermen koster en god del mindre, og måler også 5 tommer mindre diagonalt enn Toshiba-skjermen. Men kvalitetsmessig leverer den likevel et mye bedre 3D-bilde enn Toshibaen.
Scenene fra Avatar får en helt annen dybde, det er skarpere og står mer i ro. Når bildet henger bedre sammen blir det også lettere å fokusere på handlingen.
En annen faktor, som riktignok vil være individuell, er at 3D-brillene fra LG føles mer komfortable å ha på seg over lengre tid. LG-brillene kan lades med USB, mens Toshiba krever batterier.
Konklusjon
Plasmaen fra LG gir bra 3D-ytelse og er en glimrende skjerm for filmentusiastene. Både bildet og brillene er av den behagelige sorten, og gjør at man kan se på tv over lengre tid uten øyebesvær.
- Vurdering (1 - 6): 5 poeng
- Pris: 15.000 kroner
- PLUSS: Bra svartnivå og jevne farger. Velutstyrt.
- MINUS: Litt hakkende bevegelser.
- SE OGSÅ: