Tenner ikke på kjæresten lenger

Kjæresten har forandret seg så mye kroppslig at du har mistet lysten på sex. Hva gjør du? 

Par (Illustrasjonsfoto)
Foto: lev dolgachov

- Det skal være et godt forhold før en skal kunne stille betingelser og krav om kroppslige ting som overvekt, rynker og feil fasong hos partneren, sier psykolog og samlivsekspert Sissel Gran.

LES OGSÅ: Ingen lyst lenger

Krav om endring?

Hun har møtt flere menn som har bestemte ønsker om hvordan kvinnen deres skal se ut naken. Men hvis de fremsetter dette som krav, fører det lett til mye tårer og frustrasjon hos kvinnen.

- Kanskje hun har båret fram parets tre barn - gjort en stor bragd og satsen kroppen sin på deres felles prosjekt. Så står ektemannen der og krever at hun skal se ut som før. Det kan lett føles som et direkte svik for kvinnen, sier Gran.

I slike tilfeller tror hun det kan være vanskelig å redde parforholdet.

 

Sissel Gran

- Vær forsiktig med å gi for direkte kritikk til partneren, sier Sissel Gran.

Foto: Hanne Tharaldsen

Trusler virker ikke

Og hvis man som partner opplever at det å skulle forandre kroppen blir en trussel om at "hvis du ikke blir finere i kroppen, så orker jeg ikke sex" - kan man være helt sikker på at sexlivet i det forholdet er dødt.

Skal du først gi beskjeder eller komme med kritikk, må du ta hensyn og ikke komme med direkte beskjeder som "jeg tenner ikke på deg lenger".

LES OGSÅ: Sex-problem?

LES OGSÅ: Prestasjonsangst i senga

Likegyldig

- Men min erfaring er at kritikk av den andres kropp - selv om dette virker nådeløst, slemt og ukjærlig - også kan handle om savn og frykt for at den andre ikke bryr seg lenger, sier psykologen.

- I forelskelsen er jo partene så ivrig opptatt av å være vakre for hverandre, og derfor ser mange det som alarmerende, et tegn på likegyldighet og kjærlighetens opphør når den andre ikke lenger anstrenger seg for å se fysisk attraktiv ut.

Skal man si fra om sin uro, må det gjøres på en varm måte, og med lengselen som drivkraft, råder samlivseksperten.

LES OGSÅ: Lite sex? Få hjelp her!

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER!

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)