NRK Meny
Normal

Tenk på bladene!

Store runde, spraglete, spisse, lange, mørke - planter har blader i alle fasonger.

Grønne blader
Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Hosta og bregner

Hosta og bregner.

Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter
Tenk på hva du setter ved siden av hverandre. Det er skikkelig tøft med ulike bladformer!

Vi tenker ofte på blomstene når vi velger planter til hagen. Men med noen unntak, så er det jo faktisk bladene vi ser mest til. De er der før blomstene kommer og lenge etter at blomstringen er over.

Foreløpig er det mye i hagen som bare viser seg med blader.

Akkurat nå nyter jeg synet av prydgress i hvitt og grønt som lener seg mot en lupin med sine runde, men flikete blader. De to kler hverandre veldig godt! Jeg tenkte på det da jeg satte dem sammen og nå har jeg gleden av å se at det var smart å tenke på bladformen også, ikke bare blomstene.

Hosta er en bladlilje som mange liker veldig godt. Den har vakre blader i mange farger og størrelser, dessuten har den en helt grei blomstring. Den liker seg i skyggen og den kommer igjen år etter år. Anbefales!

Sammen med prydgress blir den bare enda finere. Så kanskje et og annet som vokser seg høyt og slankt innimellom der...

Noen har røde blader, andre blanke og så noen matte. Det er et hav av muligheter for å leke med bladkombinasjoner.

Tenk på bladene!

Les også: Bli kvitt ugresset!

Bladrike planter som bunndekke

Bladrike planter begrenser ugresset.

Foto: OBP

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.