Tenåringer blir fedmeoperert

Ungdom helt ned til 13-årsalderen kan nå bli fedmeoperert i Norge.

Overvektige tenåringer

For å få tilbud om fedmeoperasjon ved Sykehuset i Vestfold, må tenåringen ha gjennomgått puberteten.

Foto: KIM KYUNG-HOON / REUTERS

Samira Lekhal

– Siden ungdom med sykelig overvekt er like forskjellig som andre, er det en utfordring å finne den behandlingen som er best for den enkelte, sier seksjonsoverlege Samira Lekhal.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

I Norge har fedmeoperasjon til nå kun vært et tilbud til voksne. Men gjennom forskningsprosjektet 4XL forsøker forskere å finne ut om slike operasjoner også rutinemessig bør tilbys ungdom.

LES OGSÅ: Gikk ned 60 kilo etter fedmeoperasjon

Skal operere 13-åringer

I alt skal 50 tenåringer gjennomgå fedmeoperasjon.

Nedre aldersgrense er satt til 13 år.

– Hensikten med studien er å avklare om det er trygt og effektivt å operere ungdom med sykelig overvekt i Norge, forklarer seksjonsoverlege Samira Lekhal ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold.

I alt 100 sykelig overvektige tenåringer fra hele landet skal være med i studien.

  • Halvparten av dem får tilbud om tradisjonell behandling gjennom veiledning i kosthold og aktivitet.
  • Den andre halvdelen blir tilbudt kirurgi, der en stor del av magesekken og en liten del av tynntarmen sjaltes ut.
  • Dette fører til nedsatt matinntak på grunn av raskere metthetsfølelse, redusert appetitt og små måltider

Forskerne skal gi begge gruppene oppfølging og veiledning gjennom ti år.

– Hos voksne vet vi at operasjon er den mest avanserte og effektive behandling mot sykelig overvekt. Vi har også noen internasjonale studier som antyder at det samme er tilfellet hos ungdom, sier Samira Lekhal.

LES OGSÅ: Barn blir fete hos besteforeldrene

BMI på over 40

For å få tilbud om fedmeoperasjon ved Sykehuset i Vestfold, må tenåringen ha gjennomgått puberteten.

Alle som rekrutteres til studien har en kroppsmasseindeks (BMI) på over 40.

Ungdommene som skal gjennomgå kirurgi må i tillegg vise at de er i stand til å legge om kosthold og vaner for fysisk aktivitet før operasjonen.

Dette er vaner de må beholde for resten av livet.

– Siden ungdom med sykelig overvekt er like forskjellig som andre, er det en utfordring å finne den behandlingen som er best for den enkelte, sier seksjonsoverlege Samira Lekhal.

Seksjonsoverlege Samira Lekahl understreker at operasjon ikke er noen lettvint løsning for å bli kvitt overvekten.

– Det står stor respekt av arbeidet som disse ungdommene har gjort. Og det er dypt rørende å se hvordan disse unge kvinnene og mennene tar ansvar for egen helse på en måte som du og jeg ikke har vært i stand til å gjøre, sier Samira Lekhal.

LES OGSÅ: Tynn som baby, fet som voksen

Passer ikke for alle

Hver femte voksen her i landet har fedme (BMI≥30), mens om lag 100.000 (2 prosent) lider av sykelig overvekt (BMI 35-40 og fedmerelatert følgesykdom, eller BMI≥40).

De siste årene har tallet på overvektige barn og unge steget kraftig. På bare to år – fra 2008 til 2010 – økte andelen overvektige åtteåringer fra 16 til 19 prosent, i følge Folkehelseinstiuttets barnevekststudie.

– Internasjonale studier tyder på at det kan være riktig å tilby denne type behandling hos noen ungdommer. Men dette er ikke en behandling som er ønskelig å tilby ungdom flest, og vi skal fortsette å jobbe tungt med forebygging av overvekt hos ungdom, avslutter seksjonsoverlege Samira Lekhal.

LES OGSÅ: Finn ditt BMI-tall

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)