NRK Meny
Normal

Tempeltreets hemmelighet

Sitter du ofte i lange møter, og er av typen som til stadighet er tissatrengt? Legenden forteller at Tempeltreet har egenskaper som kan hjelpe deg med det!

Tempeltreet

Skal Tempeltreet klare seg i en krukke bør den tas ut av krukken og jordslås i vintermånedene.

Foto: Per Foss / NRK

Tempeltreet eller Ginkgo Biloba, som er det latinske navnet, er et veldig gammelt treslag.

Det er en helt egen art som kommer fra asiatiske land. På tross av at det stammer fra varmere strøk, klarer det seg på en lun plass i Sør-Norge. Skal du kjøpe et tre bør det være dyrket fram i et klima som tilsvarer det norske.

Legender

Treet vokste stort sett rundt buddistiske templer, og det har flere historier knyttet til seg. Folk trodde at treet var hellig fordi det bare vokste rundt templene. Andre mente at treet hadde helt spesielle egenskaper.

Klikk på bildet under for å høre en av historiene.

Video nsps_upload_2009_5_18_9_58_11_945.JPG

Klikk på bildet for å høre historien om tempeltreet. Foto: Petter Melsom/NRK

Nett-tv: Tempeltre i Grønn glede

Medisinsk bruk

I de siste 20 årene er det gjort en rekke medisinske studier av Gingko biloba, og det er særlig bladene som er interessante. Det produseres ekstrakt av bladene til bruk mot diverse sykdommer og plager.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.