Hopp til innhold

Telerevolusjon i Europa

EU har vedtatt en omfattende telekom-reform som gir folk flest flere valgmuligheter, bedre dekning, større rettigheter og økt sikkerhet. Reformen omfatter også Norge, selv om den er lite diskutert her.

Mobiltelefoner
Foto: Colourbox

Europa er for alvor i ferd med å bli ett stort fellesmarked for teleabonnenter og nettbrukere. Snart får 500 millioner innbyggere i EU og EØS-området bedre valgmuligheter og sterkere rettigheter.

Ett eksempel er at du skal kunne bytte operatør for mobil- eller fasttelefon på bare én dag og samtidig beholde telefonnummeret ditt.

Etter flere års forarbeid ble de nye reglene vedtatt av EU-parlamentet denne uka.

- Dette er viktig

Hans Marius Graasvold

- Vil få stor betydning, mener underdirektør Hans Marius Graasvold i Forbrukerrådet.

Foto: CF Wesenberg (forbrukerradet.no)

- Dette er en stor og viktig reform. Og samtidig en omfattende revisjon der man samler sammen en rekke regler som tidligere var spredt mange andre steder, sier underdirektør Hans Marius Graasvold i Forbrukerrådet.

Graasvold er ikke helt fornøyd med de nye europeiske reglene om såkalt nettnøytralitet. Han mener dagens norske regler gir forbrukerne bedre rettigheter.

Nettnøytralitet innebærer at leverandører ikke skal kunne manipulere med eller strupe brukernes tilgang på innhold. Unntaket er når domstolene slår fast at det handler om kriminalitet som for eksempel barnepornografi.

For norske myndigheter er det viktig å hindre muligheten for at operatører som også leverer innhold skal kunne begrense brukernes tilgang til konkurrentenes innhold.

Forbrukerrådet mener at de nåværende norske reglene baserer seg på frivillige retningslinjer mellom partene, og at de fortsatt vil være gyldige når reformen trer i kraft.

Etterlyser debatt

Hans Marius Graasvold er skuffet over at samferdselsdepartementet ikke har lagt opp til en større norsk debatt om innholdet i den nye reformen.

- Mye er bra her, men noe hadde også fortjent mer diskusjon og flere innspill fra Norge. Men nå er toget gått. Reformen vil påvirke det norske telekom-markedet når den trer i kraft i løpet av de neste årene, sier han.

Les også: Vil lagre informasjon om deg

Slik blir den nye EU-reformen:

  • Kommunikasjon
    Foto: Colourbox
    Hele Europa blir ett stort og felles marked for telekom-tjenester, og det opprettes et nytt fellesorgan for samordning. Organet får navnet BEREC (Body of European Regulators for Electronic Communications) som skal erstatte det mer uformelle europeiske samarbeidet som i dag langt på vei skjer bak lukkede dører. BEREC skal blant annet bli en støttespiller for de nasjonale telemyndighetene i internasjonale saker.
  • Alle brukere skal ha bedre informasjon om hva de abonnerer på, slik at de forstår hva tjenesten omfatter og hva den kan brukes til.
  • Alle land i Europa skal legge til rette for fri tilgang til Internett på en slik måte at det ikke kommer i konflikt med den europeiske menneskerettskonvensjonen, og spesielt ta hensyn til privatlivets fred på nettet og prinsippet om at alle er uskyldige inntil det motsatte er bevist. Dette punktet kalles "bestemmelsen om frihet på internett" og skal ikke begrenses av nasjonale grenser. EUs telekommisær Viviane Reding går så langt som å kalle denne nye bestemmelsen "en stor seier for europeiske borgeres frihet og rettigheter".
  • Europeiske forbrukere skal få større mulighet til å velge mellom bredbåndsleverandører. Myndighetene i hvert enkelt land kan fastsette minimumskrav for teknisk kvalitet slik at forbrukerne sikres et åpent og nøytralt nett. EU kommer til å kontrollere at alle land følger opp dette i praksis.
  • Forbrukernes sikkerhet skal bli bedre. Reglene skjerpes for å hindre at kundenes navn, epost-adresser, bankkontonumre samt data om telefonsamtaler og nettbruk kommer på avveier. Operatører og leverandører blir pålagt å rapportere om slike sikkerhetsbrudd både til den enkelte kunde og til myndighetene. Dette blir den første loven av denne typen i Europa. Den vil også påby at nettleverandørene informerer kundene bedre om hvordan informasjonskapsler (cookies) og tilsvarende teknologi fungerer, slik at de lettere kan kontrollere personlig informasjon.
  • Det skal bare ta én arbeidsdag å få byttet teleoperatør, og alle kunder kan beholde det gamle telefonnummeret sitt. Ingen kontrakter om telefonabonnement skal vare i mer enn to år, og alle kunder skal få tilbud om ett års kontrakt.
  • Tilgangen til offentlige nødtelefoner skal bli enda enklere, og tilgjengeligheten til telekomtjenester for funksjonshemmede skal bedres.
  • Nasjonale telemyndigheter skal bli enda mer uavhengige. Politisk styring av deres daglige virksomhet blir forbudt.
  • Alle europere skal etter hvert få tilgang på trådløst bredbånd. Bare 70 prosent av de som bor på landsbygda har denne muligheten i dag, blant annet på grunn av høye kostnader. En måte å løse dette på er en bedre utnyttelse av radiofrekvensområdene i Europa. Med lettere tilgang til bredbånd regner EU med en gjennomsnittlig økning av brutto nasjonalprodukt på 0,1 prosent hvert år framover. EU vil også oppmuntre telekombransjen til å utvikle ny teknologi som gjør digitale tjenester enda mer tilgjengelige for enda flere mennesker.

Les mer om reformen her.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)