Slik ser du om noen sliter psykisk

Hvordan vet du om noen bare har en dårlig dag, eller om de virkelig sliter mentalt? Her er tegnene du kan se etter.

Trist dame

Ungdom kan reagere forskjellig, men ser du som lærer, foreldre eller venn en adferdsendring bør det ringe en bjelle.

Foto: Colourbox

Tove Gundersen

En aktivt oppsøkende helse og skoletjeneste som samarbeider er noe av det som har størst effekt.

Foto: Steinar Sværen
Bjørn Hegde

Søvnvansker er en indikasjon, og dårlig appetitt er en annen, sier Bjørn Hegde fra BUP Nedre Romerike.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Livet går opp og ned, og noen dager har vi det verre enn andre.

Men om du ser at en venn eller en i familien alltid er trist, kan dette være tegn på større bekymringer enn de ukentlige svingningene.

LES OGSÅ: Sliter du? Slik kan du hjelpe deg selv

Se etter adferdsendringer

– Det kan ofte være vanskelig å vite hvilke tegn som kan føre til et behov for omsorg og behandling, og symptomene kommer gjerne snikende. Men adferdsendring i alle varianter kan være et tegn, forteller Tove Gundersen, generalsekretær i Rådet for psykisk helse til NRK.no.

Det kan være en ungdom som vanligvis er frisk, rask, tilgjengelig og pratsom, som begynner å trekke seg tilbake.

Det kan vise seg ved konsentrasjonsproblemer, og liten interesse for omgivelsene. Ungdom som ikke klarer å etablere vennskap, eller trekker seg fra venner. Eller stille og beskjedne personer som over tid blir irritable og sinte.

– Ungdom kan reagere forskjellig, men ser du som lærer, foreldre eller venn en adferdsendring bør det ringe en bjelle, legger hun til.

Skolen er en viktig arena, der treffer vi alle barn og unge. I tillegg er det mange som driver med idrett eller andre fritidssysler.

– Lagledere og trenere kan også følge med på ungdommene og se etter endringer, oppfordrer hun.

Det å bli verdsatt sosialt har en stor betydning.

LES OGSÅ: Psykisk syke dør tidligere

– Alle har en psykisk helse

– 15 til 20 prosent av alle barn og ungdom sier de har psykiske problemer eller utfordringer som gjør at de sliter og har det problematisk i hverdagen. Det er en stor andel, presiserer hun.

Mange vil oppleve psykiske plager i livet, men det betyr ikke at det blir kroniske lidelser av det.

– De kan få hjelp. Det er normalt og vanlig å få kriser i livet der du trenger noe bistand, men det går vanligvis over, understreker hun.

Gundersen påpeker at alle har en psykisk helse. Det er helt normalt at vi i perioder av livet ikke har det så bra, og det er viktig å ufarliggjøre det. Tidlig hjelp hindrer ofte utvikling av kriser.

– Sosiallærere, helsesøstere og de som jobber i barnehager bør kunne normalisere ting, snakke om problemer og vise dem at det finnes steder du kan oppsøke for å få hjelp, legger hun til.

LES OGSÅ: Overser psykisk syke unge

Synlige tegn

Mennesker kan slite psykisk selv om de ser helt vanlige ut. De trenger ikke endre holdning, og de kan til og med både smile og le.

Likevel er det noen synlige tegn du kan se etter:

– Søvnvansker er en indikasjon, og dårlig appetitt er en annen, sier Bjørn Hegde fra BUP Nedre Romerike til NRK.no.

Han jobber i barne- og ungdomspsykiatrien som seksjonssjef og klinisk pedagog ved Akershus universitetssykehus.

– Andre tegn kan være tristhet, at de føler seg nedfor, eller at de isolerer seg sosialt og ikke har lyst til å treffe andre mennesker, fortsetter han.

Noen kan få en ny engstelse for ting de tidligere ikke har vært engstelige for.

– Alt dette er indikatorer som gjør at du bør være litt obs å at ting ikke er som de skal være. Det er egentlig ingen ytre fysiske tegn, men har du bare sovet to til tre timer om natten flere netter på rad, begynner det å bli synlig. Men det er ikke andre utvendige tegn, legger han til.

LES OGSÅ: Ikke farlig å snakke om selvmord

Få aldersforskjeller

– Tegnene gjelder stort sett både voksne og barn. Men hos barn kan også adferdsvansker være et uttrykk for at de ikke har det bra psykisk, presiserer han.

Mye kan gå over av seg selv etter litt tid, men når disse symptomene blir plagsomme bør du søke hjelp.

– Hvis du selv ønsker hjelp, merker du når problemene går utover livet. Da bør du ta kontakt med fastlegen, eller henvende deg til kommunen og spørre etter noen med kompetanse innenfor psykisk helse, oppfordrer han.

Med barn og unge er det ofte foreldrene som oppdager problemene og må ta affære.

– Da er det foreldrene som må ringe kommunen for å høre hvor de kan få hjelp til barnet. Voksne bør følge med på ungene sine også i tenårene, understreker han.

LES OGSÅ: Slik kan du snu en drittdag

Vis at du bryr de

De forskjellige psykiske lidelsene vises på forskjellige måter.

Hvis du ser at noen er plaget, er det ikke nødvendigvis din jobb å finne ut hva det feiler dem. De kan du overlate til fagpersonell. Men vis at du bryr deg, og at du har sett at ting ikke er som de burde.

– Spør hvordan de har det, om det har skjedd noe, om de er bekymret for noe og finn ut hva du kan hjelpe med. Fortell dem at du ser at det er en forandring, spør om det er noen de vil snakke med, kanskje en som er dem nær, sier hun.

For de fleste er det nok ikke sånn at det er mor du vil ta opp problemene med i ungdomsårene. Kanskje du heller vil ta det opp med en kul onkel.

LES OGSÅ: Trening bra for psyken

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)