Tatt med frokosten nede

Petter Stordalens Choice-kjede glosset hotellfrokost til det ugjenkjennelige da FBI ba om å få se nærmere på det økologiske utvalget.

Økologiske produkter

Disse fire produktene var de eneste økologiske ved et uanmeldt frokostbesøk på Choice-hotellet Folk.

Foto: NRK

NRK FBI testet frokosten ved uanmeldte besøk på ti Choice-hoteller over hele landet, for å se om Petter Stordalens hotellkjede lever opp til garantien om en fullverdig økologisk frokost til sine gjester.

Fullverdig økologisk frokost

Petter Stordalen har gått høyt på banen med sin miljøprofil, og blant annet hevdet at han satser på økologisk mat på sine 170 Choice-hoteller.

For to år siden lanserte han fullverdig økologisk frokost på alle hotellene i kjeden.

Ifølge Stordalen og Choice innebærer det at det skal være økologiske alternativer innen brød, pålegg, egg, frokostblandinger, drikke og kaffe på alle frokostbuffetene.

Økologisk strykkarakter

NRK testet frokosten ved uanmeldte besøk på ti tilfeldig valgte Choice-hoteller, fra Harstad i nord til Kristiansand i sør. Resultatet ble strykkarakter for Stordalens øko-satsing.

Ingen av de ti hotellene serverte en fullverdig økologisk frokost i tråd med markedsføringen til Petter Stordalen og Choice.

Utvalget av økologiske varer var til dels svært magert på enkelte av hotellene, som bare hadde fire-fem økologiske produkter å tilby sine gjester.

Choice opererer internt med en liste på minst 27 økologiske produkter som skal finnes på samtlige hoteller.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Seng med frokostskilt

Stordalen reklamerer mye for den økologiske frokosten ved hotellene hans.

Foto: NRK

Uanmeldt besøk

Nyåpnede hotell Folketeateret i Oslo var et av hotellene som kom dårligst ut i testen.

Kun fire økologiske produkter var å finne da FBI spiste frokost på stedet; egg, melk, yoghurt og et glass med honning.

Etter å ha gjennomført testen på ti hoteller, tok vi kontakt med Choice, og ba om å få se nærmere på den økologiske frokosten på nettopp hotell Folketeateret.

Frokost uten økologiske produkter

Da FBI spiste frokost uanmeldt på Folk-hotellet fantes det ikke økologisk pålegg.

Foto: NRK

Frokost-forvandling

Da Choice-ledelsen inviterte oss til å filme på hotellet noen dager senere, var frokostbuffeten ikke til å kjenne igjen. Grønne skilt med økologisk-merkede varer lyste mot oss over hele buffeten, og frokosten var betraktelig bedre på alle måter enn det vi hadde opplevd ved tidligere besøk.

Musli

Da FBI spurte om å filme frokosten ved Choice-hotellet Folk, bugnet det over av økologiske produkter.

Foto: NRK
Kjersti Mathiassen

Kjersti Mathiassen, markedssjef i Oikos.

Foto: Oikos

Markedssjefen i Oikos, fellesorganisasjonen for økologisk produksjon og forbruk , Kersti Mathiassen, var med på både den uanmeldte og den avtalte frokosten på dette hotellet, og konstaterte at Choice serverte en fullverdig økologisk frokost, når de ventet NRK på besøk:

- Dette er en fullverdig økologisk frokost, slik man bør kunne forvente. Dette er veldig flott laget, med to sorter økologisk brød, og et godt utvalg i ulike matvarer.
Men, det var altså ikke slik Choice serverte frokost til sine gjester på ti uanmeldte besøk på ulike hoteller, understreker hun.

Choice: - Ikke godt nok

Administrerende direktør i Choice, Torgeir Silseth medgir at Choice-frokostene ikke holdt mål i forhold til Choice sin egen markedsføring;

- Nei, dette var ikke godt nok, det er klart. Det var for dårlig, sier Silseth til NRK.

Hvor synes du det er best frokost? Del dine meninger og erfaringer med andre lesere i kommentarfeltet nedenfor.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.