Hopp til innhold

Tar du naboens tre kan det bli dyrt

Irriterer du deg grønn over naboens tre, bør du ikke gå løs med motorsaga. I verste fall må du betale tretransport fra Sør-Europa og fem år med gartner.

Utsikt over sjø

Sperrer trærne for sola eller utsikten? Da bør du ikke ta motorsaga i egen hånd, men begynn med å ta en prat med naboen.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Du gleder deg til en kaffekopp i kveldssola etter jobb, men naboens tre mørkelegger uteplassen din? Våren er høytid for trekrangling.

– Så fort trærne begynner å spire, så blir de et problem for mange, sier Annita Magnussen, advokat i Huseiernes Landsforbund.

Må vurdere hvert tre

Det er flere ting som gjør at vi klager på naboens trær.

– Stort sett er det store trær som sperrer for utsikt, og at alt løvet og rusket gir dårlige vekstforhold for gresset. Mange klager også på at de ikke får sol på uteplassen sin.

Utsikt, tre som er kappet

Du kan ende opp med å erstatte hele treet. I verste fall må det transporteres fra Europa til Norge.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Har naboen et tre som irriterer, bør du starte med å snakke med naboen over gjerdet.

– Prøv å finne en løsning. Ikke kom med lovboka til å begynne med.

Naboloven sier at det er tre ganger avstand fra grensen som gjelder. Står treet en meter fra tomta, kan treet maks være tre meter. Er det to meter, kan treet være maks seks meter.

– Kan naboen dokumentere at treet betyr noe, for eksempel gir le, hindrer innsyn eller ble plantet av oldefar, er det ikke enkelt å få felt.

Trær står sterkt, sier advokaten.

– Det er ingen menneskerett å ha utsikt til enhver tid, men det kan være en ulempe at du ikke får sol på eiendommen din.

Trær som skygger

Når busker og trær spirer, starter også kranglingen om naboens tre.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Uvenn med naboen

Hvis du går løs på naboens trær i ren irritasjon, kan det bli dyrt.

– For det første ødelegger du forholdet til naboen, men det kan faktisk koste deg flere hundre tusen kroner. Jeg har hørt om saker der man har fått transportert trær fra Nederland og betalt gartner i flere år for å få treet til å gro.

Advokat hos Oslo Advokatkontor, Andreas Møller, som driver nettsiden Boligrettsadvokaten.net, bekrefter også at det kan bli dyrt å ta seg til rette hos naboen.

– Du risikerer å betale saksomkostninger og bli erstatningspliktig. Det å erstatte fullvoksne trær er kostbart, det er ikke det samme som å erstatte en liten busk.

Tar du en hel trerekke, kan du ende opp med å erstatte den.

– Skal du gjøre vegetasjon stor og flott igjen, risikerer du å betale mye. Det er heller ikke sikkert at plantene eller treet er å oppdrive i Norge.

Han tror at grunnen at det er så store diskusjoner rundt trær, er fordi eiendomsretten står sterkt i Norge.

– Føringer både fra det offentlige og andre, vekker noe hos folk. Det er en selvfølge at vi ikke mister sola eller at noen rører mitt tre. Da kan det lett bli kollisjon.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)