Tannpirkere like bra som nåler

Akupunktur virker mot ryggsmerter, men det skyldes ikke de tynne nålene.

Akupunktur
Foto: colourbox.com

Forskning viser at akupunktur har god effekt mot smerter, men fortsatt er det uklart akkurat hvordan det virker.

Nå viser en ny studie at akupunktur virker mot ryggsmerter, uavhengig av om pasienten blir stukket med nåler eller med tannpirkere.

Tannpirkerne ble, heldigvis for forsøkspersonene, ikke stukket like langt inn i huden som akupunkturnålene, men ble brukt på de samme punktene.

Virker bedre enn medikamenter

638 personer med kroniske ryggsmerter deltok i studien. Disse ble delt inn i fire grupper.

En fikk standard akupunkturbehandling, en fikk individuelt tilpasset akupunktur, en gruppe fikk behandling med tannpirkere og en siste gruppe fikk medisiner og fysioterapi.

Etter åtte uker rapporterte 60 prosent av de som fikk akupunktur om en klar bedring. Akupunkturbehandling ga større effekt enn medisiner, men det var svært liten forskjell på de ulike akupunkturbehandlingene.

Nordmenn tror på akupunktur

Akupunktur er den mest brukte alternative behandlingsformen i Norge. Flere sykehus tilbyr akupunktur, men i hovedsak praktiseres det utenfor helsetjenesten.

1 million nordmenn oppgir at de har prøvd akupunktur.

Akupunktørene selv forklarer virkningen med at de stimulerer punkter i et energikretsløp i kroppen. Sykdommer og lidelser skal skyldes ubalanse eller blokkeringer i energibanene.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)