NRK Meny
Normal

Tåler kofferten din ferien?

Det er enorm forskjell i kvalitet og pris på de vanligste koffertene, og dyrest er ikke alltid best. Her får du tips til hvilken koffert du burde kjøpe før ferien.

Baggasje, koffert
Foto: SABAH ARAR / AFP

Forbruker-rapporten  har testet en del av de mest solgte koffertene på det europeiske markedet, og det viser seg at det er enorme forskjeller på de ulike koffertene.

 

Volum og vekt

Under testen merket Forbruker-rapporten seg at produsentene har en tendens til å oppgi for stort volum på koffertene.

Enkelte oppgir at koffertene rommer opptil 50 prosent mer enn de faktisk gjør, mens èn av produsentene oppgir for lite volum. Av de 15 testede kofferter er det kun én der oppgitte og faktiske volum stemmer overens.

Vekten på kofferten varierer også kraftig, noe som spiller en stor rolle for dem som skal på shoppingtur. Jo tyngre kofferten er, desto mindre får man med seg, men til gjengjeld er ofte de tyngre koffertene mer solide.

 

Pakketesten

Målet med testen var å simulere de belastningene en koffert utsettes for, både før og under reisen.

Når koffertene løftes og stables, særlig av stuere på flyplassene, utsettes koffertene for store påkjenninger, men under testen får de fleste koffertene ikke nevneverdige skader på hengsler og låser.

De har også målt om koffertene er tette, slik at ikke vann og støv skitner til garderoben. Testvinneren holder tøyet tørt, men halvparten av koffertene slipper inn en del vann.

 

Sjekkliste

Når du er er på utskikk etter en koffert er det  visse ting det lønner seg å sjekke:

1. Myk eller hard? Harde kofferter beskytter bagasjen din bedre mot støt og slag, vann,tåler hyppigere og lengre reiser. Myke kofferter er ofte billigere, har flere ekstralommer og veier mindre.

2.Solid materiale: Tåler kofferten å ligge underst i flyets bagasjerom? Sjekk både materialer og håndtak.

3.Glidelås: Virker glidelåsen solid?

4. Hjul: Ruller hjulene greit?

5.Hvor lett er den å bære: Prøvekjør kofferten i butikken.

6.Stabilitet: Står kofferten støtt både på høykant og vannrett?

7. Pakking: Hvor enkelt er det å pakke kofferten?

8.Lås: Kan kofferten låses?

 

Topp tre

To kofferter fra Samsonite ender opp med å dele førsteplassen med 77 poeng hver. Begge er blant testens dyreste kofferter, med prislapper på henholdsvis 1650 og 2100 kroner. På andre plass, kun to poeng bak, følger en koffert fra den mindre kjente produsenten, Roncato, med 75 poeng. Denne koster cirka 800 kroner, og er dermed et godt kjøp.  

 

 

 

 

Samsonite aeris
Foto: Forbruker-rapporten

Samsonite Aeris Comfort

Samsonite Aeris Comfort havner på delt førsteplass med Samsonite 375 Series F'lite Comfort Spinner. Den klarer alle fysiske tester uten problemer, og er i tillegg lett. Den får litt trekk for å være litt stri å lukke samt at trillehåndtaket ikke er spesielt brukervennlig.

 

 

 

 

 

 

 

Samsonite
Foto: Fobruker-rapporten

Samsonite 375 Series F'lite Comfort Spinner

Samsonite 375 Series F'lite Comfort Spinner havner på delt førsteplass med Samsonite Aeris Comfort. Dette er også blant testens dyreste kofferter. Den klarte alle testens prøvelser, men får trekk for å være litt kronglete og ustabil å trille.

 

 

 

 

 

 

Roncato
Foto: Forbruker-rapporten

Roncato Around The World Flexi Medium

Havner på andreplass, men er et godt kjøp. Roncato Around The World Flexi Medium klarer seg tilnærmet like godt i de tekniske testene som de langt dyrere koffertene et par poeng foran seg. 

 

 

 

Tre på bånn 

  

 

 

 

 

Delsey Pleisure
Foto: Forbruker-rapporten

Delsey P'Leisure Hard

Delsey P'Leisure Hard faller nedover listen fordi den stryker fullstendig i vanntesten.

 

 

 

 

 

 

Rimawa salsa
Foto: Forbruker-rapporten

Rimowa Salsa

Rimowa Salsa er blant testens dyreste, likevel havner den nest nederst på listen. Det skyldes at den skades under pakketesten. I tillegg slipper den inn mye vann. 

 

 

 

 

 

Carlton Geo Trolley
Foto: Forbuker-rapporten

Carlton Geo Trolley Case

Carlton Geo Trolley Case 65cm testens desiderte taper. Det er særlig dårlige hjul og trillehåndtak som trekker ned. Hjul på en trillekoffert regnes som så vesentlige for funksjonen, at dårlige resultater her, trekker ned totalkarakteren. Den klarer heller ikke falltesten.

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.