Hopp til innhold

Ta kontroll over julestresset

Tar skoleavslutninger, førjulsjobbing og julehandel knekken på deg? Her er fire tips til hvordan du kan bli mindre stressa.

Julehandel på Karl Johan

Noe av det viktigste du kan gjøre for å bli mindre stressa, er å sette deg ned å prioritere hva som er viktigst i livet ditt. Julehandel eller tid med familien for eksempel?

Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix

Henrik Børsting Jacbosen

Psykolog Henrik Børsting Jacbosen har flere gode tips for å bli mindre stressa.

Foto: Tora Krogh / NRK

– Du styrer mye mer enn du tror. En enkel huskeregel er at 10 prosent av stresset blir påført utenfra. 90 prosent lager du selv, sier Henrik Børsting Jacobsen til NRK Puls. Han er psykolog og forsker ved NTNU , og har akkurat levert doktorgrad om hvordan stress påvirker helse i arbeidslivet.

Psykologen har mange teknikker for å bli mindre stressa. Her er noen av dem:

Grubletid

Tenker du på jobben når du er hjemme og på ting hjemme mens du er på jobb? Ligger du våken om natta og tenker på hva du skal gjøre eller burde ha gjort? Da er du ikke alene. Mange er stressa fordi de grubler for mye.

Én løsning på problemet kan være å sette av grubletid. Hver dag, for eksempel etter Dagsrevyen, skal du sitte en halvtime alene. Da skal du gruble og bekymre deg for de tingene du har opplevd gjennom dagen og de tingene du skal oppleve i morgen. Du kan ikke tenke over dette resten av dagen, du skal bare bruke grubletiden.

– Mange opplever at grublingen er fullstendig ukontrollerbar, at de ikke klarer å velge om de skal gruble og bekymre seg. Derfor kan en grublehalvtime være lurt. Da innfører du et element av kontroll. I stedet for at tankene går automatisk, bestemmer du når du skal gruble, sier Henrik Jacobsen.

Stopp, tenk, velg

Har du kommet inn i et spor du ikke kommer deg ut av? Strekker du aldri til selv om du gir 100 prosent på jobben og 100 prosent hjemme? Da kan det være greit å være bevisst på at du har valgmuligheter.

– Noe av det viktigste du kan gjøre for å bli mindre stressa, er å sette deg ned å prioritere hva som er viktigst i livet ditt. Er det å være en god mor, en god partner eller en god kollega? Du kan tenke deg at du har til sammen 100 prosent, som du må fordele på ulike roller. Du kan ikke være 100 prosent over alt, sier Jacobsen.

Han mener det er viktig å bli bevisst på de små valgene i hverdagen. Hvis du alltid jobber en time ekstra for å tilfredsstille sjefen, blir du kanskje sur og irritert fordi du må stresse til barnehagen. Kanskje er det bedre å velge at du skal jobbe mindre, eller jobbe på kvelden når barna har lagt seg?

Når du har tatt valgene om hva som er viktigst for deg, kan du stoppe opp og tenke over hva du gjør i ulike hverdagssituasjoner. Bringer handlingene dine deg nærmere eller lenger bort fra verdiene du har prioritert? Kan du handle annerledes neste gang?

– Mange som er stressa, går på autopilot fordi mye skal skje. De har ikke tid til å stoppe og tenke. "Stopp, tenk, velg", høres enkelt ut i teorien, men er vanskelig i praksis, sier Jacbosen. Han mener det er viktigst å bli bevisst på hvilke valg du tar.

– Stressmestring må ikke bli en ny prestasjonsarena for flinke piker eller menn der ute. Valgene du tar, skal være en rettesnor, ikke et mål eller noe du oppnår i løpet av de neste fjorten dagene.

Stopp, tenk, velg

Mange stresser fordi de handler på autopilot. Det kan være lurt å bli bevisst på valgene du gjør i hverdagen.

Foto: Christer Aasheim / NRK

Skriv ned

For å reflektere over handlingene dine, kan det være lurt å skrive dem ned. Hva skjedde i situasjonen, hvordan reagerte du? Er det noen som hele tiden plager deg, frustrerer deg og gjør deg sinna?

Gjennom å skrive ned valgene du gjør er det lettere å reflektere rundt dem. Hva er det som trekker deg i den ene eller andre retningen? Kunne du ha håndtert situasjonen på en annen måte? Hva var konsekvensene?

– Å ta valg er som å sykle, av og til må du justere til den ene eller andre siden, men det er ikke så farlig så lenge du beveger deg i riktig retning. Dette er en fin øvelse å gjøre i grubletiden, sier Jacobsen.

I tillegg er det en god øvelse å skrive et brev til de som frustrerer deg. Slik får du uttrykt tankene dine. Og, du trenger ikke å sende det for at det skal virke.

Vær snill med deg selv

«Du må produsere! Du må være kostnadseffektiv! Du skal ikke kaste bort tiden!»

En stor del av stresset vi påfører oss selv, dreier seg om at vi "kjefter" inni hodet. En nyttig øvelse, er å gjøre den indre stemmen vennligere. Det er i orden å være sliten, det er greit å dagdrømme, sniklese nrk.no og dra tidligere fra jobb.

– Å være travel har blitt en del av kulturen vår. Men mennesket er ikke 100 prosent produksjon. Det menneskelige er at vi av og til dagdrømmer, tviler og er slitne. Hvis vi aksepterer det, får vi energi, blir mer kreative og livet blir morsommere. Dermed blir vi ikke syke av stresset, sier Jacobsen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)