Ta en neve av disse om dagen

Peanøtter kan faktisk beskytte deg mot sykdom, viser ny forskning.

Peanøtter

100 gram peanøtter gir deg ifølge Matvaretabellen 9,2 milligram vitamin E, så en neve om dagen burde være midt i blinken.

Foto: Colourbox

Peanøtter har kanskje ikke det beste ryktet, men det er på tide å fjerne disse nøttene fra den typiske snackskategorien.

De er nemlig en svært god kilde til vitamin E. Vitamin E er fra før kjent for å ha en rekke gode effekter.

Nå viser det seg at det også reduserer risikoen for å utvikle kreft – nærmere bestemt kreft i leveren.

Klar sammenheng

Forskeren Wei Zhang og hans kolleger ved Shanghai Cancer Institute analyserte helse- og kostholdsopplysninger om 132.837 personer, hvorav 267 var leverkreftpasienter.

Studien er publisert i Journal of the National Cancer Institute.

Da analysene var overstått oppdaget forskerne at de som hadde et høyt inntak av vitamin E hadde lavere risiko for å få leverkreft enn de andre medvirkende i studien.

– Vi fant en klar sammenheng mellom vitamin E-inntak og leverkreftrisiko. Vår melding til folk er at et høyt vitamin E-inntak, enten via kosten eller via kosttilskudd, reduserer risikoen for å få denne type kreft, sier Wei Zhang ifølge The Daily Mail.

Svært vanlig kreftform

Leverkreft er den type kreft som ligger som nummer tre på verdensstatistikken over kreftdødsfall.

Det er den femte mest vanlige kreftformen hos menn og den åttende mest vanlige kreftformen hos kvinner.

Peanøtter, mandler og aprikoser

Gode matvalg for deg som vil redusere risikoen for å utvikle leverkreft er blant annet peanøtter, mandler, pinjekjerner og tørkede aprikoser.

Ifølge Helsedirektoratet er dagsbehovet for vitamin E 10 milligram om dagen for menn og 8 milligram om dagen for kvinner.

Fete, men sunne

100 gram peanøtter gir deg ifølge Matvaretabellen 9,2 milligram vitamin E, så en neve om dagen burde være midt i blinken.

Peanøtter er såpass smakssterke at du ikke skulle trenge å salte dem. Vi får jo allerede i oss for mye salt i dette landet. Når det er sagt, er noen frokostblandinger saltere enn peanøtter.

Dryss heller på litt chilipulver, eller annet krydder du liker, om du synes de trenger en liten piff.

Nøttene inneholder mye fett – 46,1 gram per 100 gram vare, men det er heldigvis fett av det sunne slaget.

Peanøtter inneholder like mye antioksidanter som jordbær. Likevel er det 583 kilokalorier i 100 gram peanøtter.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.