
Sommerens bråe slutt.
Vi bruker ferien til å lade opp batteriene. Rytmen legges på et lavt nivå. Ferien innebærer som oftest mye sol, avslapping, god mat og drikke, og en enorm frihetsfølelse. Arbeidslivet, rutinene og A-4 livet er langt unna.
Men, pang! Plutselig slår den deg igjen. Du er tilbake på jobb. Du trodde batteriene var oppladet, og at du var uthvilt og full av pågangsmot. Men, nei. Tomheten, nedstemtheten og depresjonsfølelsen er et faktum. I alle fall for noen av oss.

Tidsklemme, stress, A-4 livet. Feriemelankolien slår mange av oss.
I England kaller de det «post vacation blues», eller «back to work blues». Feriemelankoli. En følelse som mange kjenner seg selv igjen i.
Samfunnsmedisiner Steinar Westin sier til Adresseavisen at:
– Det kan dreie seg om en aldri så liten sorgreaksjon. Alle overganger er forbundet med smerte. Men samtidig er det vel et tegn på at du har hatt en god ferie. Når du synes det er vanskelig å gi slipp på den lettflytende tilværelsen for å hoppe inn i en streng yrkesrolle igjen, med slips og jakke.
Så hva kan du gjøre hvis du befinner deg i en sorgsituasjon slik Westin beskriver? Ikke minst, hva kan du gjøre for å unngå å havne i fella? Puls gir deg råd!
Tips for å unngå nedstemthet

Selv om mørket har begynt å falle tidligere, er det ikke noe i veien for å lade opp til, og sikte mot en fin og arbeidsom høst, ved å følge noen enkle tips.

Noe av det hyggeligste vi har på jobben er kollegaene våre. Bruk tid på å prate med dem!

Ta skikkelige pauser. Ta lunsjpauser – ikke spis foran PC-en. Gå bort til kollegaen du må stille et spørsmål, i stedet for å ringe eller sende en e-post. Det er viktig å ta gode pauser. Dette gjelder både rett etter ferien og ellers. Forskning forteller at de som er dårligst til å takle stress, er de som ikke er flinke til å ta gode pauser.

Beveg deg – både på og etter jobb. Ta en liten tur ut i lunsjen og trekk frisk pust. Benytt deg av dagslyset! Etter jobb kan du gjøre andre aktiviteter. Gå en tur i skogen, ta en sykkeltur eller liknende.

Vær ærlig. Si ifra til dine nærmeste kollegaer dersom du merker nedstemtheten, stresset og tidsjaget. Det er bedre enn å gå rundt og late som at alt er i skjønneste orden. Merker du ytterligere symptomer som manglende matlyst, søvnløshet og depresjon bør du ta en alvorlig prat med sjefen din, og ta en vurdering av arbeidssituasjonen din.

Ha en gulrot. Det er mye enklere å takle etter-ferien-depresjonen og høsten dersom du har noe å glede deg til eller se frem til. Planlegg en langhelg et eller annet sted, eller bestill neste ferie allerede nå!

Skru tempoet gradvis opp. Det er ingen som forventer at du skal unnagjøre alt arbeidet som har kommet inn mens du var på ferie på én eller to dager. Bruk den tiden du trenger og ikke slit med dårlig samvittighet av den grunn.

Ferien må være lang nok. I følge nyere forskning er tre uker ferie det optimale. Det tar tre til fem dager å komme i feriemodus. De neste ti dagene er de beste avkoblingsdagene. Etter dette begynner de mentale forberedelsene med å begynne på jobb igjen. Så husk å ta en lang nok ferie neste gang!
Føler du at stressymptomene er på vei, så følg disse rådene. Da skal du klare å komme over kneika. Husk å ikke bekymre deg selv om de første ukene er tunge, eller når høsten kommer trengende på. Føler du deg nedstemt og slapp etter ferien, er dette tross alt bare et tegn på at du har koblet ordentlig av! Og nå er det ikke noe i veien for å begynne å glede seg til neste ferie.
Kilder: Bedre Helse og Adresseavisen