Hopp til innhold

Syv ting du bør vite før du leverer selvangivelsen

Onsdag kveld går fristen ut for å levere selvangivelsen med endringer. Dette bør du vite før du leverer.

Selvangivelse 2013

Du bestemmer selv hvordan du leverer selvangivelsen. Leverer du selvangivelsen på papir, så kan du glemme å få skattepengene i juni.

Foto: Kim Jansson / NRK

Onsdag 30. april går den store skattefristen ut. Har du ikke begynt å se på skattetallene dine, begynner det med andre ord å haste.

TRENGER DU SKATTEHJELP? Nettmøte om skatt

Før du leverer er det noen ting det er lurt å vite:

1) Levere på papir eller elektronisk? Det har stor betydning

Du bestemmer selv hvordan du leverer selvangivelsen. Gjør du det på gamlemåten, er det dog én ting du bør være klar over: Da kan du bare glemme å få skattepengene dine i juni, da de aller fleste andre får oppgjørene sine.

Hans Christian Holte

Skattedirektør Hans Christian Holte.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

– De som leverer selvangivelsen på papir får skatteoppgjøret tidligst i august, har skattedirektør Hans Christian Holte uttalt NRK.no.

Første pulje av skatteoppgjøret er 25. juni, mens neste pulje ikke er før 6. august. Deretter vil det være løpende skatteoppgjør frem til siste oppgjørsdato, som er 15. oktober.

2) Følgende selvangivelser blir tatt ut i kontroll i år

Hvert år velger skattemyndighetene ut enkelte selvangivelser de sjekker ekstra nøye. I år skal Skatteetaten særlig kontrollere selvangivelser til skattytere som solgte bolig i fjor med skattepliktig gevinst.

Beregninger fra Skatteetaten viser at 650 millioner kroner ventes å bli unndratt beskatning i årets selvangivelse i forbindelse med salg av egen bolig.

– Beskatning av gevinster ved salg av bolig er ett av de områdene hvor vi ser at det unndras mye penger, og hvor vi også har gode metoder for å følge opp med kontroller og å avdekke skatteunndragelser, uttalte skattedirektøren til NRK.no tidligere i april.

Feil i selvangivelsen kan straffes med straffeskatt. I de groveste tilfellene risikerer skattyter en tilleggsskatt på 60 prosent og i verste fall politianmeldelse.

3) Fire veier til lavere skatt

Magne Gundersen

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1.

Foto: Sparebank1

– Mange går glipp av flere tusenlapper, fordi de ikke tar seg bryet med å sette seg ned en halvtime og få oversikt over økonomien sin, sa Magne Gundersen til NRK.no i april. Gundersen er forbrukerøkonom i Sparebank1 og kjent som økonomiekspert i tv-programmet «Luksusfellen».

Han anbefaler å ta en titt på Skatteetatens kalkulatorer, som hjelper deg å få en oversikt over hvilke fradrag du kan ha krav på.

  • Fradragsveilederen – skal gjøre det enklere å få oversikt over noen av de vanligste utgiftene man kan trekke fra på skatten.
  • Fradragsveileder for enkeltpersonforetak – skal gi deg oversikt over de vanligste utgiftene et enkeltpersonforetak kan trekke fra på skatten, for eksempel utgifter til bruk av bil, mobil, brebånd og hjemmekontor.
  • Pendlerveiviser og – kalkulator – skal gi deg svar på om du defineres som pendler eller ikke, og dermed ha krav på fradrag.
  • Reisefradragskalkulator – skal hjelpe deg å du beregne hvor mye du eventuelt kan få trukket fra på skatten for reiser mellom hjem og jobb.

4) Posten som kan redde deg fra skattesmell

Skal du sikre deg mot tilleggsskatt og øke sjansene for at du får mer igjen på skatten, er det ingen tvil om hvilken post du bør fylle ut, ifølge skatteekspert Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen:

Rolf Lothe

Fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen.

Foto: Bo Mathisen

– Da bør du bruke post 5.0, er den klare meldingen fra Lothe.

Det er i denne posten du kan utdype det du har fylt ut i de ordinære postene – og eventuelt det du ikke har fylt ut. Skattebetalerforeningen anbefaler følgende fremgangsmåte:

FRADRAG: Skriv fradragene inn i de ordinære postene i selvangivelsen, og bruk post 5.0 til å utdype hvorfor du mener du har krav på dem. For eksempel: Kjøpte du hus i Spania i fjor, fører du opp likningsverdien i post 4.6.1, og forklarer i post 5.0 hvordan du har regnet ut denne verdien.

INNTEKT: I enkelte tilfeller kan det være tvil om en inntekt er skattepliktig eller ei. Da bør du ikke fylle ut denne inntektsopplysningen i de ordinære postene i selvangivelsen, ifølge Skattebetalerforeningen. De anbefaler å føre den inn i post 5.0, der beskriver du inntekten, så kan skattekontoret vurdere om det er skattepliktig inntekt eller ikke.

5) Her får du skattehjelp

Skatteetaten svarer på dine spørsmål på telefon 800 80 000 og på Facebook fram til midnatt førstkommende onsdag. Skatteetaten melder om det erfaringsmessig blir lengst telefonkø mellom klokken 11 og 12, så det kan være en idé å holde seg unna akkurat da.

I tillegg kan du møte Skatteetatens kvinner og menn på stand Oslo Sentralstasjon 28. – 30. april klokken 07.30 – 19.30. Skattekontorene har vanlige åpningstider mellom 09–15.

Skattedirektoratet svarte også på spørsmål i nettmøte her på NRK.no - les svarene og få råd her: Nettmøte om skatt

Se også NRK.nos temasider om selvangivelsen, der du får flere gode skattetips.

6) La deg ikke lure av falsk selvangivelse

Mange nordmenn har mottatt en falsk selvangivelse per e-post. Den falske skattebeskjeden forteller deg at du har fått flere tusen kroner i skatterefusjon, og at du må skrive inn personalia som kortnummer og personnummer for å få pengene inn på konto. Dette må du for all del ikke gjøre, siden informasjonen lett kan misbrukes til svindel og id-tyveri.

– Slike falske e-poster og tekstmeldinger er ikke et ukjent fenomen og publikum må vise aktsomhet. Skatteetaten vil aldri be om kredittkortinformasjon, sikkerhetskoder, regninger, kopi av pass, førerkort eller kontonummer via e-post, sa sikkerhetssjef Svein Mobakken i Skatteetaten til NRK.no etter at svindelforsøket ble oppdaget.

Den ekte selvangivelsen sjekker du ved å gå inn på Skatteetatens nettsider. Der vil du bli sendt videre til ID-porten, hvor du får fire valg for innlogging. De aller fleste bruker MinID til å logge seg inn for å få tilgang til skattetallene. Trenger du hjelp til innlogging, kan du sjekke NRK.nos miniguide her.

Falsk e-post

Her er e-posten med den falske selvangivelsen.

Foto: Skjermdump

7) Det er lov å angre

Har du levert selvangivelsen, men kommer på at du har glemt et fradrag? Fortvil ikke – du kan alltids levere selvangivelsen igjen.

Ifølge Skattedirektoratet kan du endre og levere selvangivelsen så mange ganger du vil frem til fristen 30. april. Det er nemlig de sist leverte skatteopplysningene som teller.

Det finnes også en ekstra skattesjanse, for deg som oppdager feil etter levering. Les mer om den godt bevarte hemmeligheten her.

Og husk at dersom du absolutt ikke blir ferdig med å rette selvangivelsen innen fristen, bør du søke om utsettelse. Du kan søke om maks én måneds utsettelse.

>> Sjekk selvangivelsen her

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)