Hopp til innhold

Sykmeldt hønsehauk

Skadet hønsehauk er nå langtidspasient på et fuglemottak ved Lillehammer.

Hønsehauk

Hønsehauk på Fåbergs fuglemottak.

Foto: Torgeir Beck Lande / NRK

Kombinasjonen en hønsehauk i 50 km/timen og glassbygget over Domkirkeodden i Hamar er ikke god.

Det endte i full krasj og alvorlige skader på sentralnervesystemet, det vil si hjerne og ryggmarg, hos en hønsehauk.

Fuglemottaket

Heldigvis var hjelpen nære. Helge Grønlien har nemlig bygd opp et mottak for skadede rovfugler og ugler på Fåberg ved Lillehammer. Her havnet hønsehauken. Totalt er det fem slike fuglemottak spredt rundt i landet, alle drevet på mer eller mindre frivillig basis.

- Jeg holder på med dette først og fremst, fordi det er et behov, forteller Helge.

- Flere av de artene jeg jobber med er så sjeldne at å hjelpe enkeltindivider friske tilbake til naturen er viktig for bestanden.

Langsom bedring

Hønsehauk
Foto: Torgeir Beck Lande / NRK

Hønsehauken kom til Helge i midten av oktober 2007. Da var den helt lam i beina og i en generell dårlig forfatning. Den klarte ikke å spise selv, men måtte få små kjøttbiter stukket ned i halsen ved hjelp av en pinsett, før den svelget.

Nå flakser den litt rundt, og har begynt å få litt førlighet tilbake i beina slik at den på et vis kan sitt ved å støtte seg på stjerten og vingene. Dermed kan hønsehauken nå også holde maten og spise selv.

- Det går så vidt litt framover og da syns jeg det er verdt å forsøke, forteller Helge.

Etter å ha tjent som krykker i lang tid er stjertfjærene og vingefjærene nå blitt så slitt at fuglen ikke vil bli sluppet løs før det har vokst ut nye fjær. Det skjer først når hønsehauken myter i vårmånedene.

Les også: Hvordan hjelper vi ville dyr?

NETT-TV: Sykmeldt hønsehauk spiser elgbiff

 

Ut i naturen på NRK1 tirsdag 29. januar 2008 kl. 19:30.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)