Sykling og helseeffekt

Hun får ikke gått 10 000 skritt daglig, men hun sykler 2 mil på ergometersykkel. Er det like bra?

Ergometersykkel
Foto: DEVENDRA MAN SINGH / AFP

 

Spørsmål

Hei. Det sies at man bør gå rundt 10 000 skritt om dagen for å oppnå en helseeffekt.

Jeg har problemer med å få gått så mye, og lurer derfor på om det finnes noen lignende eksempler for sykling? Jeg bruker ergometersykkelen flittig og sykler omtrent 2 mil hver dag.

Jeg lurer også på om det finnes spesielle treningsprogram for ergometersykling?

Jorunn svarer

Jeg kjenner dessverre ikke til noe lignende eksempler som anbefalingen av 10 000 skritt som kan relateres til sykling. Det eneste jeg kommer på er "Sykle til jobben - aksjonen". Der oppgis ikke spesifikke "antall tråkk", men de anbefaler minimum 30 minutters daglig sykling med moderat intensitet.

 

 

Statsminister Jens Stoltenberg på sykkel
Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Du kjenner kanskje til aksjonen? Hvis ikke kan du ta en titt på Sykle til jobben

Jeg synes for øvrig det er flott at du sykler hele 2 mil daglig på ergometersykkel. Det gir deg en stor helsegevinst.

Siden du trener såpass jevnlig antar jeg at du er i rimelig god form. Nedenfor finner du et treningsprogram for ergometersykkel som du kan trene 3 ganger i uka. Som du ser er det forholdsvis høy intensitet.

Mandag: "Syretrening":

Varm opp i 5-10 minutter.

Sykle deretter med 90 prosent av makspuls så lenge du klarer. Fortsett så med 5 minutter med 60-70 prosent av makspuls. Deretter opp på 90 prosent igjen.

Dette holder du på med inntil du ikke klarer å holde 90 prosent av makspuls lengre. Avslutt økten med rolig "trilletur" i 5 minutter.

Onsdag og fredag: Intervalltrening:

Som mandag. Følg instruksjonenen som mandag, bortsett fra at du skal bare opp i 85 prosent av makspulsen. De 5 "avslappende" minuttene skal fortsatt ligge på 70 prosent.

De andre dagene kan du sykle med 70 prosent av makspuls i 30-60 min.

Håper du kan ha nytte av treningsprogrammet.

Lykke til!

Hilsen
Jorunn Sundgot-Borgen
Professor i fysisk aktivitet og helse

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.