Sykepleiere sjikanert på Facebook

Sletter etternavn på navneskiltene for å unngå slibrige henvendelser.

Sykepleier
Foto: colourbox.com / colourbox.com

Seksuelle oppfordringer og kommentarer fra tidligere pasienter er et økende problem for danske sykepleiere, skriver Dagens Medicin .

Etter en tid under varm omsorg på sykehus, søker enkelte pasienter opp navnene på ansatte på Facebook. Flere blir kontaktet med intimiderende meldinger og uanstendige forslag.

Konsekvensen er at flere og flere sykepleiere fjerner etternavnet fra navneskiltene sine, slik at de blir vanskeligere å kontakte privat.

Både positiv og negativ kontakt

Også i Norge blir helsearbeidere kontaktet på nettet.

- Jeg har hørt om pasienter som kontakter sykepleiere både på telefon og Facebook, forteller hovedtillitsvalgt ved St. Olavs hospital Knut Jørgen Rotabakk.

Noen henvendelser er ubehagelige, mens andre i utgangspunktet er hyggelig ment.

- Noen takker rett og slett for god hjelp, sier Rotabakk.

Vanskelig fjesbokliv

Rotabakk forteller at det på St.Olavs har vært nødvendig å gå ut med anbefalinger for Facebook.

- Det var noen tilfeller hvor festbilder fra sosiale sammenkomster ble lagt ut med klar hentydning til hvor man jobber. Det er viktig å skille mellom privat og jobb på Facebook, sier Rotabakk.

Verken han, Sykepleierforbundet eller Fagforbundet (hjelpepleierne) har imidlertid hørt om helsearbeidere som har endret navneskiltene sine etter ubehagelige episoder på nettet.

De fleste sykehusene har id-kort med fornavn og etternavn, tittel og bilde. Personlige navneskilt er likevel i bruk flere steder, og noen velger bare å bruke fornavn, spesielt i psykiatrien og på barneavdelinger.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)