Hopp til innhold

Sykepleier hadde ikke råd til én eneste leilighet i Oslo

For enslige Lotte Rogn-Jacobsen er det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet i landets største byer. Eiendom Norge er kritisk til situasjonen for førstegangskjøpere med fast jobb.

Lotte Rogn-Jacobsen (23) er utdannet sykepleier

Lotte Rogn-Jacobsen er sykepleier med fast jobb. Likevel er hun i praksis utestengt fra boligmarkedet i Oslo.

Foto: Kent-Amar Eriksen / NRK

Lotte (23) er utdannet sykepleier, har fast jobb, tjener mer enn 450 000 kroner i året og vil kjøpe leilighet i Oslo.

Inntekten gir henne 1,7 millioner kroner i lån.

Det er lite verdt på eiendomsmarkedet i Oslo når man også må ta høyde for fellesgjeld.

Da Lotte søkte på hva hun kunne kjøpe, fikk hun 15 treff på Finn.no i hele Oslo.

Alle var garasjeplasser.

Ekskludert fra 99,7 prosent av boligmarkedet

Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge er bekymret.

– En sykepleier, lærer eller politi med lønn på rundt 450 000 kroner kan kjøpe 0,3 prosent av boligene som blir solgt i Oslo. Det er i praksis nesten ingen, sier Dreyer.

Og det ser ikke mye bedre ut i andre store byer, heller.

Lotte jobber både nattevakter og turnus i Oslo og vil derfor gjerne bo i hovedstaden – eller så nær som mulig. Da hun satte seg ned med NRK for å søke etter leilighet tidligere i høst, var det nærmeste hun kom med 1.7 millioner kroner Eidsvoll og Nannestad i Akershus eller Tomter i Østfold.

Da blir reiseveien fort over en time hver vei.

– For en førstegangskjøper med normal inntekt som ikke har en mor eller far som kan hjelpe, er det nesten umulig å komme seg inn på boligmarkedet, sier Dreyer.

Halvparten får økonomisk hjelp hjemmefra

Statistisk sentralbyrå (SSB) sier at halvparten av boligkjøperne under 30 år får hjelp av foreldrene til finansiering. Slik hjelp er også vanlig for boligkjøpere i 30-årene.

Foreldrehjelp kan bidra til å øke eierandelene blant unge, men det kan også bidra til økte forskjeller i eierskap.

Lene Sandvik / Statistisk Sentralbyrå

Det skaper et skille mellom de som kan få hjelp inn i boligmarkedet, og resten, som må ty til leiemarkedet der de ofte må betale mer i leie enn de ville gjort i lån.

– Det at så mange i Norge eier egen bolig har vært en suksesshistorie. Man bruker lønnen sin på å nedbetale lån, så man sparer i egen bolig fremfor å betale leie hver måned. Modellen er så bra at også fremtidige generasjoner bør få ta del i den, sier Dreyer.

Men finansminister Siv Jensen (Frp) sier det er uaktuelt med egne ordninger for førstegangskjøperen.

Ikke noe drahjelp fra Siv Jensen i statsbudsjettet

Siv Jensen

Siv Jensen (Frp) er finansminister.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Det aller viktigste vi gjør er å trygge folks økonomiske situasjon, men jeg går ikke inn og setter prisene på boliger. Det skjer i et marked gjennom tilbud og etterspørsel, sier Jensen, før hun fortsetter:

Vi har alle vært førstegangskjøpere i et boligmarked. Alle, meg inkludert, har opplevd det som et krevende hinder å komme over.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)