Hopp til innhold

Sykehus vet ikke hvilke medisiner pasientene bruker

Bruker du legemidler fast, kan du få problemer hvis du uventet havner på sykehus. – En medisinliste er en billig livsforsikring, mener Legemiddelverket.

På legekontoret

De som bruker medisiner fast eller ved behov bør alltid ha med seg en medisinliste fra fastlegen, mener helsemyndighetene.

Foto: Stig Marlon Weston

Fire av ti nordmenn bruker reseptbelagte medisiner, ifølge Legemiddelverket. Men fastleger og sykehus har ingen felles oversikt over medisinene hver enkelt tar.

Blir du lagt inn på sykehus, er du mye tryggere hvis du har med deg en medisinliste. Helsemyndighetene oppfordrer nå alle medisinbrukere om å skaffe en slik liste, og alltid ha den med seg.

– Listene er billig livsforsikring. Flere tusen skades, og noen dør, hvert år på grunn av manglende informasjon om medisinene de tar, sier overlege Morten Finckenhagen hos Legemiddelverket.

– Folk flest liker helst å tro at de er i trygge hender på sykehuset, og at sykehuslegen har full kontroll. Men slik er det ikke hvis legen mangler oversikt over medisinene du bruker, sier Finckenhagen til NRK.no.

Gjelder også reseptfritt

Morten Finckenhagen

En medisinliste er en billig livsforsikring, sier overlege Morten Finckenhagen.

Foto: Legemiddelverket

Også medisin som selges i butikk og på bensinstasjoner kan være farlig i kombinasjon med reseptmedisin.

– Alle medisiner du bruker fast og ved behov bør stå på medisinlisten din, understreker Finckenhagen.

– Har du papiret i lommeboka, blir alt mye enklere for legene som skal gi deg nye medisiner hvis du må legges inn på sykehus eller oppsøke legevakten. Listen bør også vises fram på apoteket og hos tannlegen, slik at personalet lettere kan du vurdere hva du tåler og ikke tåler, sier han.

Fastlegene plikter å gi pasientene sine oppdaterte medisinlister, som også kan være svært nyttig når man reiser i utlandet. Listen skal inkludere både produktnavn, virkestoff, styrke, dosering og bruksområde.

– Hvor farlig kan det være å ikke ha en slik liste?

– I verste fall svært risikabelt. En av mine pasienter som brukte blodfortynnende medisin fikk veldig vondt i ryggen, og oppsøkte legevakten uten å informere om medisinen. Legevakten skrev ut et betennelsesdempende middel, noe som førte til kraftig blødning og akutt livstruende sykdom. Slike eksempler finnes det mange av, forteller Finckenhagen.

Les også:

Feil hos 80 prosent

Mannlige sykepleiere

Et sykehusopphold kan bli mer dramatisk enn nødvendig hvis legene ikke vet hvilke medisiner pasienten vanligvis bruker.

Foto: colourbox.com

Morten Finckenhagen peker på at mange eldre og kronisk syke lever aktive og gode liv takket være moderne legemidler.

– Men bruker man flere medisiner samtidig, øker sårbarheten for feil og misforståelser som kan gi problemer. Det er derfor vi anbefaler alle som bruker legemidler om å skaffe seg en slik liste, sier overlegen.

Hos hele 80 prosent av sykehuspasientene er det feil i medisinopplysningene, ifølge en studie Sykehusapotekene har gjort på fem ulike sykehus i Helse Sør-Øst. Den vanligste feilen er at pasientene bruker medisiner som sykehuset ikke visste om.

Eksperter som har sett nærmere på denne studien mener at flertallet av feilene kan få moderate eller alvorlige konsekvenser for pasientene etter sykehusoppholdet.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)