Syke av Tamiflu

Opptil 1 av 10 får ubehagelige bivirkninger av influensamedisinen Tamiflu.

Tamiflu
Foto: Michael Probst / Scanpix/AP

Når Tamiflu nå blir gjort tilgjengelig over disk til redusert pris, er det grunn til å tro at forbruket vil øke kraftig.

Helsemyndighetene anbefaler alle i risikogruppene å ta Tamiflu dersom de får influensasymptomer, og også forebyggende dersom nære personer er smittet.

I tillegg kan alle andre som får influensasymptomer velge å ta medisinen.

Alt man trenger å gjøre, er å fylle ut et skjema med symptomer og personopplysninger på apoteket, slik at bruken blir registrert.

Mange blir syke

Tamiflu er virkningsfullt mot influensa, men det er vanlig å få bivirkninger. Opptil 10 prosent blir dårlige med kvalme, oppkast, diaré, magesmerter og hodepine etter første dose.

Flere får bivirkninger som synsforstyrrelser, svimmelhet, unormal hjerterytme og hudreaksjoner.

Det er også rapportert om unormal atferd, forvirring, vrangforestillinger, hallusinasjoner og angst, men det er uklart om disse episodene har sammenheng med legemiddelet.

- Nøye vurdering

Legemiddelverket forsikrer at det er gjort en grundig vurdering av både Tamiflu og Relenza før de ble gjort reseptfrie.

- Det at vi gjør Tamiflu lettere tilgjengelig, kan bidra til å begrense spredningen av influensaen i påvente av vaksinen, sier direktør Steinar Madsen.

Han presiserer at man når som helst kan avbryte en Tamiflu-kur, dersom bivirkningene blir altfor plagsomme.

- Det er registrert mange bivirkninger på Tamiflu fordi det har vært i bruk lenge. De fleste får milde bivirkninger, og for de fleste oppveies de ved at man får mildere og kortere influensa, sier direktør Steinar Madsen.

Har du erfaringer med Tamiflu? Tips oss eller skriv i kommentarfeltet under!

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)