Syke av Tamiflu

Opptil 1 av 10 får ubehagelige bivirkninger av influensamedisinen Tamiflu.

Tamiflu
Foto: Michael Probst / Scanpix/AP

Når Tamiflu nå blir gjort tilgjengelig over disk til redusert pris, er det grunn til å tro at forbruket vil øke kraftig.

Helsemyndighetene anbefaler alle i risikogruppene å ta Tamiflu dersom de får influensasymptomer, og også forebyggende dersom nære personer er smittet.

I tillegg kan alle andre som får influensasymptomer velge å ta medisinen.

Alt man trenger å gjøre, er å fylle ut et skjema med symptomer og personopplysninger på apoteket, slik at bruken blir registrert.

Mange blir syke

Tamiflu er virkningsfullt mot influensa, men det er vanlig å få bivirkninger. Opptil 10 prosent blir dårlige med kvalme, oppkast, diaré, magesmerter og hodepine etter første dose.

Flere får bivirkninger som synsforstyrrelser, svimmelhet, unormal hjerterytme og hudreaksjoner.

Det er også rapportert om unormal atferd, forvirring, vrangforestillinger, hallusinasjoner og angst, men det er uklart om disse episodene har sammenheng med legemiddelet.

- Nøye vurdering

Legemiddelverket forsikrer at det er gjort en grundig vurdering av både Tamiflu og Relenza før de ble gjort reseptfrie.

- Det at vi gjør Tamiflu lettere tilgjengelig, kan bidra til å begrense spredningen av influensaen i påvente av vaksinen, sier direktør Steinar Madsen.

Han presiserer at man når som helst kan avbryte en Tamiflu-kur, dersom bivirkningene blir altfor plagsomme.

- Det er registrert mange bivirkninger på Tamiflu fordi det har vært i bruk lenge. De fleste får milde bivirkninger, og for de fleste oppveies de ved at man får mildere og kortere influensa, sier direktør Steinar Madsen.

Har du erfaringer med Tamiflu? Tips oss eller skriv i kommentarfeltet under!

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.