Normal

Syk i julen? Slik sikrer du deg nye feriedager

Nye regler for sykemelding gjør at mange kan kreve ekstra feriedager.

syk i ferien

Har du vært syk i ferien, bør du sjekke om du har krav på å få «nye» feriedager.

Foto: Kim Jansson (NRK)/Gorm Kallestad (Scanpix)

Var du syk i ferien, bør du levere sykemeldingen din til arbeidsgiver nå. Da har du nemlig mulighet til å kreve «ny» ferie for dagene du var syk.

Tidligere måtte du kunne dokumentere at du var syk i minst seks dager av ferien din, for å få nye feriedager fra arbeidsgiver.

Nå er det nye regler som gjelder: Ferieloven ble oppdatert i fjor sommer, og en av de store endringene var at du får fri for første dag du er syk. Var du altså syk en dag eller to i ferien (gjelder ikke røde dager), kan du kreve nye fridager.

Men ferieloven krever altså at du kan dokumentere sykdommen, så det gjelder å ha en sykemelding som viser at du var helt arbeidsufør, ifølge NAV og Arbeidstilsynet.

Fikk du ikke sykemelding i ferien, kan du ta kontakt med fastlegen din og prøve å få en tilbakedatert sykemelding. Ifølge Helsedirektoratet er det strenge regler for å tilbakedatere sykemeldinger. For det første bør du har god grunn for at du ikke fikk sykemelding i ferien. For det andre så bør du, på en eller annen måte, bevise at du var syk.

Influensa og spysyke i julen

Det er grunn til å tro at en del var syke i ferien. I midten av desember varslet Folkehelseinstituttet (FHI) at noroviruset – som kan gi den gode, gamle spysyken – var på vei. Og jammen fikk de rett.

Tone Bruun

Tone Bruun er overlege ved Folkehelseinstituttets avdeling for infeksjonsovervåking.

Foto: Folkehelseinstituttet

– Vi vet at norovirus-sesongen er i gang, da vi har fått meldt et økende antall norovirusutbrudd fra sykehjem de siste ukene, sier overlege Tone Bruun ved Folkehelseinstituttet, til NRK.no.

I tillegg er det sannsynlig at en del har ligget hjemme med forkjølelse og influensa i julen.

– Influensasesongen er også på trappene. De siste ukene har blitt meldt et økende antall influensatilfeller fra fastlegene, forklarer Bruun.

Folkehelseinstituttet opplyser at influensasesongen ikke har slått til for fullt ennå, men det er vanskelig å si når et utbrudd vil komme og hvor stort det vil bli.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.