NRK Meny
Normal

Syk hele tiden

I snart et år har hun vært plaget av diverse infeksjoner. Hvorfor blir hun ikke frisk? 

Forkjølelse

Illustrasjonsfoto

Foto: Berit Roald / Scanpix

 

Spørsmål

Jeg er ei jente på 22 år, og jeg har vært konstant dårlig siden midten av august i fjor..! Jeg har vært forkjølet, hatt ørebetennelse, bihulebetennelse, halsbetennelse og bronkitt to ganger.

Jeg får bra med mosjon, men kunne sikkert ha spist litt sunnere, selv om jeg prøver å få i meg riktig mat. Jeg tar tran og multivitaminer hver dag.

Hvorfor i all verden er jeg så dårlig hele tiden? Dette tærer fryktelig på humøret og psyken min.

Jørgen svarer

Hei. Først vil jeg si at du er i godt selskap - om det er noen trøst. Det er mange som klager over det samme, og naturlig nok kan man bli veldig frustrert av det. Det er lett å forstå. 

Det er en kjent sak at når man først har vært redusert med for eksempel en virussykdom, så er det lettere å bli smittet av andre bakterier eller virus.

Dette har mange grunner. Immunsystemet er «opptatt på annet hold» og dermed blir kroppen mer mottagelig. Man blir sliten og nedstemt og det gjør kroppen mer mottagelig, og man blir passiv og sengeliggende som også gjør kroppen mer mottagelig.

Det høres ut som du har hatt en uheldig vinter og vår. Det er veldig sjelden at er det organiske grunner til dette - som for eksempel andre grunnsykdommer, stoffskifteproblemer, jernmangel og lignende. Dette er uansett lett å få sjekket og eventuelt behandlet hos legen din.

Pass deg nå bare for å bli offer for gode råd om vidundermidler og fantastifulle terapiformer for såkalt å «bedre immunsystemet» ditt. Påstander om effekter av disse fører sjeldent noe positivt med seg annet enn inntekter for produsenten.

Om vi hadde hatt noe hverdagslig som virkelig stimulerte immunsystemet, så kan du være helt trygg på at farmasøytisk forskning hadde funnet det, utviklet det, solgt det og tjent masse penger på det.

Om du fortsetter med å leve fornuftig så kan du forhåpentligvis se frem mot en bedre høst og vinter.

Hilsen
Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedisin

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.