Svineinfluensa gir hvitløksboble

Kinesernes tro på at hvitløk hjelper mot svineinfluensa, har fått prisen til å skyte i været. Men virker kjerringrådet?

Hvitløk på marked i Kina

Hvitløksselger med munnbind på et marked i Beijing.

Foto: David Gray / Scanpix/Reuters

Kineserne kjøper hvitløk i store mengder i disse svineinfluensatider. Mange har stor tro på at hvitløk skal holde pandemien på avstand.

Det kan det se ut til at spekulanter tjener stort på, ifølge Financial times .

I de store byene i Kina har grossistprisen på hvitløk blitt 15-doblet siden mars i år, og prisene er antakelig drevet kunstig høyt. I så fall kan man snakke om en "hvitløksboble".

Og prisen bare fortsetter å stige.

Virker hvitløk?

I folkemedisinen er hvitløk et velkjent middel mot forkjølelse og influensa. Men det finnes ikke forskning som underbygger effekten. Ifølge Nasjonalt informasjonssenter for alternativ behandling (NIFAB) sin database, er det ingen grunn til å hamstre hvitløk til influensaformål.

Derimot tyder noe forskning på at hvitløk kan ha andre gunstige helseeffekter.

Ifølge enkelte studier ser det ut til at hvitløk kan senke kolesterolet, forebygge en årsak til hjerteinfarkt, redusere blodtrykket og forebygge enkelte kreftformer. Men funnene er ikke entydige.

Anbefaler hvitløk - også mot influensa

Siri Aabel

Siri Aabel anbefaler hvitløk til sine pasienter.

Foto: Anne-Liv Ekroll / NRK

Lege og homeopat Siri Aabel sier hennes erfaring er at hvitløk virker.

- Som med mye annen alternativ medisin, sier man at det ikke finnes dokumentasjon. Det er lite å tjene på slik forskning, derfor blir den heller ikke utført. Men her er det snakk om erfaringskunnskap, og folk som spiser hvitløk er mindre syke, sier hun til NRK.no.

Aabel anbefaler rå hvitløk til sine pasienter både i forbindelse med forkjølelser og mye annet, men bruker først og fremst homeopatiske midler mot svineinfluensa.

- Det blir for enkelt å si at hvitløk virker mot svineinfluensa, for det kommer jo an på helsetilstanden til hver enkelt. Noen vil få alt mulig, selv om de tar hvitløk. Andre blir aldri syke, selv om de ikke tar hvitløk.

- Men det er bedre å ta det enn å ikke ta det, er Aabels råd.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)