Hopp til innhold

Du får ikke korona av andres svette

Det er bare dråpesmitte fra slimhinnene som sprer koronaviruset videre.

En dame med hvit bikini og hvite solbriller smører en dame med sort bikini med solkrem på ryggen.

(ILLUSTRASJONSBILDE) – Du kan godt ligge inntil en svett arm på stranda, eller smøre en venn med solkrem på ryggen. Ligger dere for tett inntil hverandre er det ikke svetten som smitter, men at naboen puster deg i ansiktet, sier Hanne Eriksen Volle fra FHI.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Svette folk ser du på stranda, i badstua og på treningssenteret, men andres svettedråper gir deg ikke korona.

Bare dråpesmitte

En mann med mørkt hår og burgunder t-skjorte trener og er svett på ryggen.

Svetten fra en som trener er ikke farlig med tanke på koronasmitte.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Mandag åpnet treningssentrene igjen, med en del justeringer.

– Det viktigste for ikke å bli smittet på trening er å unngå å få spyttdråper fra andre på seg. Det er derfor grensen på en og to meter finnes, sier Mette Kalager, forsker ved UiO og lege ved Oslo universitetssykehus.

Hun jobber med en studie som kartlegger koronasmitte ved trening.

Når du løper og blir andpusten, kan du puste smittedråper på andre.

Svettedråpene smitter ikke fordi viruset sprer seg bare ved dråper fra munn og nese. Svetten kommer ikke derfra, forklarer Kalager.

Hun forteller om en studie fra Sør-Korea som har vist at de som har blitt smittet på studio har blitt smittet av treneren, når han har stått foran og ropt på dem.

– Smitten har kommet fra pusten hans. Det er ingen som har blitt smittet av svetten fra andre som trener, legger hun til.

Kim Henrik svetter så mye at han damper

Tre tiltak

– Jeg kan ikke utelukke at du ikke skal kunne klare å finne virus i svette, men vi har ikke observert smitte via svette, forklarer Hanne Eriksen Volle, seksjonsleder i Folkehelseinstituttet (FHI).

Brun dame med sorte krøller, svett i treningssinglet

Det er ikke svetten som er farlig, svette smitter ikke. Det er dråper fra munn og nese som kan gi deg korona.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

En smittedråpe faller stort sett rett ned innen en meter, men den kan gå litt lenger ved hosting eller nysing. Det er derfor viktig å dekke munnen når du hoster eller nyser.

– Koronaviruset kan smitte til slimhinnen i munn, nese og øyne hos dem som står i nærheten, eller via deres hender, legger hun til.

For treningssentre vil det være to aktuelle smittemåter:

  • Dråpesmitte, at du får i deg dråper når noen puster på deg og du står for nært. Derfor er avstandsregelen viktig.
  • Eller via apparatene, hvis en har koronavirus på hendene, eller at dråpene fra munnene faller ned på apparatene. Da vil neste person kunne bli smittet hvis han eller hun tar på apparatet og så tar seg selv i ansiktet uten først å ha vasket hendene

Derfor er det, som alltid, de tre viktige tiltakene som gjelder:

  • Holde seg hjemme ved sykdom eller mistanke om sykdom
  • Vaske hender
  • Holde avstand

– Hvis du kjenner at noe ikke er 100 prosent i kroppen bør du droppe treningssenteret, og heller holde deg hjemme og ta treningen i stua, understreker Eriksen Volle.

Du kan smøre andre med solkrem

En hånd smører en kvinne med rød bikini med solkrem på ryggen

(ILLUSTRASJONSBILDE) Du kan smøre solkrem på en svett rygg, men husk å gå tilbake til en menters avstand når solkremen er smurt ut.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

– Du kan godt ligge inntil en svett arm på stranda, eller smøre en venn med solkrem på ryggen. Ligger dere for tett inntil hverandre er det ikke svetten som smitter, men at naboen puster deg i ansiktet, skisserer Eriksen Volle.

Når solkremen er smurt ut må dere holde en meters avstand igjen.

Du kan også fint ta en tur i svømmehallen, som fikk åpne på mandag.

– Vi vet at covid-19 er et veldig følsomt virus. Det lever ikke i klorvann, presiserer hun.

Er du i badstue eller basseng, må du bare holde avstand fra de andre.

– Smittestoff vil i mindre grad være på selve huden på kroppen. Sitter du ved siden av en annen i badstua går det greit. Men det er lurt å unngå å sitte ansikt til ansikt og puste på hverandre, avslutter hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)